Nelu Stratone și Andrei Ruse la Psihologul muzical (ediția 746 – 7.01.2017)

0
64

Nelu Stratone si Andrei Ruse la Radio Romania
Nelu Stratone si Andrei Ruse la Radio Romania

Prima ediție a anului a coincis cu o mare Sărbătoare creștină, Sf. Ion, era și Crăciunul pe rit vechi, dar a fost și debutul lui Nelu Stratone (om de radio cu vechime) și a editorului cărții sale, Andrei Ruse în emisiunea noastră. Cartea „Rock sub seceră și ciocan” a apărut la final de 2016 la Hyperliteratura, altfel un site de cultură foarte apreciat. Cei doi au relatat despre cum s-a născut această amplă lucrare (prima dintr-o serie de trei), despre preocupările lor, au ilustrat cartea cu  povești dar și cu secvențe audio inedite cu Sincron, Phoenix, Sideral, Olympic 64, Roșu și Negru, Chromatic Group, Curtea Veche 43, FFN, Semnal M, Sfinx sau Iris. Au fost și piese preferate cu Dr. Hook, Tom Petty, Peter Gabriel ș.a.  Am avut un concurs pentru a obține cartea iar tragerea la sorți s-a transmis prin live-streaming pe Facebook.
 
Ascultătorii s-au lăsat provocați și au reconstituit lista cu artiștii străini care au vizitat România înainte de 1989.
 
Din clasamentele de final de an, nominalizările Grammy, am ales alte nume ca Radiohead, Metallica, Mitski, Nick Cave, iar Top 5 Noncomformist a inclus piese dedicate sărbătoriților zilei cu Taylor Swift, Martial, Chuck Berry, Vaya Con Dios și Gheorghe Dinică, la care se adaugă Mirabela Dauer și Eruption din deschiderea emisiunii.
 
Am avut și o scurtă intervenție de la Bruxelles cu Mona Mihaela Trifu, cea care se ocupă de cea de-a 5 ediție a Revelionului Artiștilor din 14 ianuarie (Berăria H).
Veți auzi și noutăți cu Deep Purple, Francesco Tricarico, Sixx AM.
 
 
Audio:

 
Selectia mesajelor (au fost aproximativ 400!)
Black Eloise Salutări! Nu-mi vine să cred că este prima ediţie din 2017! Ne aşteaptă 12 luni de vis! 🙂
Adryan, Sydney, Australia Bun găsit, prieteni! Vă transmit gânduri bune de la capătul lumii şi în prima ediţie a anului! 🙂
Patricia, Sao Paolo Bună noapte! Vă mulţumesc că m-aţi primit şi pe mine în „familia” Psihologul muzical. 🙂
Mihail Turturică La multi ani tuturor pentru Anul nou, pentru Craciun celor pe rit vechi, pentru sfantul IOAN celor ce-si aniverseaza onomastica – si nu in ultimul rand pentru Iulia Radu, care recent si-a aniversat ziua de nastere – La multi ani, Iulia Radu !
Maria M. Petrovna Tocmai rasfoiam cartea, e aici pe noptiera si imi tine companie in fiecare seara… Bun, bun ce se intampla! Salutari, Andrei, tie si invitatilor tai!
Floare Covaciu BINE ATI VENIT , ABIA AM ASTEPTAT SA VORBIM ,SA CANTAM SI SA GLUMIM .
Ioana Izabela ·  La mulți ani! Vă urez un an bun și sper ca nopțile noastre de revelion din fiecare săptămână să rămână totdeauna frumoase!
Black Eloise Apropo de faptul că unii artişti au rămas într-un con de umbră… Faptul că Dorin Liviu Zaharia s-a retras din activitate mai devreme, sau că Mircea Florian nu apare prea des, nu înseamnă că trebuie să îi dăm uitării… Mă gândesc că în alte ţări lucrurile stau diferit. De exemplu, Syd Barrett a fondat Pink Floyd, a compus piesele de pe primul album, a mai lansat două albume solo, apoi a ieşit definitiv din viaţa publică. Dar nu l-a uitat nimeni, respectul publicului faţă de acest artist este şi astăzi la fel de mare. Noi, românii, de ce nu am putut să ne respectăm valorile?
Sergiu Ioan Tabarcea ·  Bună seara tuturor prietenilor Radio Romania ! Bună seara, domnule Partoș, de asemenea și invitațiilor dumneavoastră! La mulți ani ! Vă ascult din Suceava , unde nu a nins, dar avem parte de gerul Bobotezei, -16 ° C.
Ionut Contras · LA MULTI ANI , NELU STRATONE !
Teddi, Londra Cumva simt că am fost „rupt” de trecutul rock din România… Adică… E straniu că la noi nu există trupe tribut Sfinx, Phoenix, Olimpic 64, etc… Puteau apărea imediat după 1989… Puteau duce mai departe „moştenirea”, pentru că cei care erau atunci tineri cunoşteau foarte bine aceste trupe… Dar n-au făcut-o, s-au „năpustit” pe muzica internaţională şi au aruncat la coş toată istoria rock românească… E greu să recuperăm acum…
Vicky Eu am citit pe site-ul dlui Andrei, acum vreo 2 ani, cred, un articol despre respectul pe care-l avea Vaclav Havel pentru Lou Reed. Povestea într-un interviu cât de important a fost pentru el faptul că a ascultat muzica lui Lou Reed şi cât de mult a contat în organizarea unei mişcări de protest. Aş vrea să ştiu dacă la noi, au existat astfel de artişti (români) care să poată „mişca” lucrurile atât de mult? A contat vreun muzician român atât de mult ca Lou Reed în Praga?
Niko, Milano Wow! Foarte interesantă această ediţie! Fiind mare consumator de „rock progresiv” (fan Van Der Graaf Generator) vreau să vă mulţumesc pentru această lecţie de istorie muzicală!
Sorin Barbu · Buna noapte!!!!! La multi ani, d-le Partos si multe emisiuni de Psiholog!!!!
Boogie Foarte interesantă emisiunea! Mi-au plăcut toate piesele difuzate! Am auzit multe nume noi pentru mine.
Robby, Reşiţa Bestială piesa lui Florin Ochescu!!!
Lavinia Ban În timpul documentării au fost şi momente dificile? Cât de importantă este pentru un editor dezvoltarea unei astfel de colecţii româneşti?
George, Los Angeles (27 de ani) A existat şi rock feminin, nu-i aşa?
Mariana Jethro Tull era o trupă care se asculta înainte de 89? Credeţi că i-a influenţat pe artiştii români în vreun fel?
KissArmy A fost o ediţie interesantă! mulţumesc şi pentru piesa Timişoara!
Diana, FC Bon Jovi Inna la Hard rock Cafe?! Hmm… Sper că au fixat bine în pereţi obiectele expuse. Ar fi păcat să pice chitara lui Richie Sambora…
Robby, Reşiţa N-am înţeles niciodată de ce are succes trupa Radiohead.
Mary Îl ador pe Nick Cave. Mă duc oriunde în Europa dacă va face turneu în acest an. Mulţumesc!
Eugen În sfârşit, îmi place şi mie o piesă din repertoriul lui Taylor Swift! În sfârşit, simt şi ceva influenţe country.
Mirela, Milano Vă mulţumesc pentru această ediţie! 🙂 A fost extraordinară! Vreau să le urez LMA şi Giannei Nannini şi lui Gianni Morandi! 🙂
Jeni Mi-a plăcut această ediţie! Felicitări!
Adrian Caraveteanu Frumoasa emisiune, felicitări!
Iuliu Constantinescu Buna noapte domnilor! Interesant este ca Phoenix a mai avut o tentativa de a aborda foclorul, pe la mijlocul anilor ’60, dar intr-o maniera mai apropiata de Sincron. Exista si doua inregistrari in acest sens in Radio. Munca de sistematizare a lui Nelu Stratone este de apreciat. Nimeni nu a ajuns la acest nivel de detaliu in zona muzicii tinere romanesti. Poate doar Doru Ionescu. Multumesc pentru SIDERAL, cea mai importanta trupa rock romaneasca fara album editat. Din ceea ce isi aminte Nelu Stratone, ce formatii rock de afara au concertat in Romania inainte de ’89? Doar Blood, Sweat & Tears?
 
sursa (pentru audio): Radio România Actualități

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here