LEGENDELE-N PROCES! N. COVACI-M. BANICIU 1-0

0
309
După ce, de dimineaţă, B1TV anunţa (în mod eronat) cu litere de o şchioapă: „ANDRII POPA RĂMÂNE PIESA LUI NICU COVACI„, ştirea a apărut şi pe site-ul televiziunii.
 UPDATE 1
Dintre cei implicaţi în proces, Nicu Covaci a fost primul care a reacţionat pe pagina oficială a formaţiei Phoenix postând următoarele mesaje:
NU este vorba de ANDRI POPA !!!! TREZITI-VA !!! Ci de piesele declarate de catre Covaci ca fiind ale sale – atat in cadrul procesului cat si in presa, Covaci a recunoscut ca NU EL ESTE AUTORUL PIESEI ANDRI POPA !!!!!
Tinem sa precizam ca, in ciuda informatiilor aparute in presa, NU este vorba de compozitia „Andri Popa”. O instanta se poate pronunta DOAR pe … „ce i se cere”. Ori Nicu Covaci NU a formulat NICIODATA o cerere privitoare la aceasta compozitie. Vom publica lista pieselor, emisa de UCMR-ADA, despre care este vorba ! Multumim !!!
Vi se pare că apare undeva un semn că nu ar fi vorba despre compoziţiile lui Nicu Covaci?

Apoi, prin PR-ul formației Phoenix, Mihaela Coposciuc, a transmis următorul comunicat de presă (text preluat de pe concerte-azi.ro):
„Eu am o vorba: poti obtine orice in viata, daca esti dispus sa platesti pretul.Aici se blocheaza cei mai multi, cand isi dau seama ca e scump. Eu am platit preturi gigantice! Oamenii ma admira, vai, cate am realizat, ma opresc pe strada sa ma felicite sau sa imi stranga mana, dar ce am platit, si ce am pierdut pentru ca Phoenix sa reziste, nu ma intreaba nimeni. Si rar ma plang…
 
Prin formatia Phoenix au trecut 40 de oameni… le doresc sa cante, sa isi faca trupe, sa le mearga bine, pentru ca toti au fost muzicieni de exceptie ! Ioji? Ioji a fost unul din cei mai buni pe care i-am avut ! E normal sa faca muzica. Sa cante si impreuna, daca vor ! Dar nu piesele mele !
 
Cele mai dure preturi care mi s-au impus au fost tocmai pentru muzica pe care am facut-o! Erau vremuri in care piesele mele au sfidat totul si… nici „aia” nu erau prosti… Cand i-am scos pe baieti (nota:fuga in occident, in 1977) , toti cei care aveau sarcina sa raporteze orice miscare de-a noastra au luat o palma ingrozitoare! Nici nu vreau sa ma gandesc ce au patit! Am reusit ceea ce ei prezentau ca imposibil, le-am ras in fata. 
Cand au omorat-o pe maica-mea, dupa 90, cand au bagat cutitul in ea de 30 de ori apoi i-au dat foc de vie, mi-a zis capitanul de politie: Covaci, asta e razbunare! Tu esti vizat! Deci pentru ce le-am facut, pentru sfidare. Pentru ca le-am scos de sub nas toata formatia… inclusiv pe unii care acum ma injura…. Ma rog, ce s-a intamplat dupa aceea nu mai conteaza.
 
Vi se pare că apare undeva un semn că nu ar fi vorba despre compoziţiile lui Nicu Covaci?

A ramas muzica mea. Am platit pentru asta preturi uriase ! Am facut-o cand nimeni nu mi-a dat voie si cred in ea si astazi. Deci pot sa pierd orice in viata asta, dar sa nu incerce nimeni sa imi ia muzica, pentru ca ma supar urat! 
40 de ani n-au zis nimic, pana azi n-au avut asemenea curaj! Pai, eu sunt platit ca autor pentru orice difuzare, chiar crede cineva ca ar fi acceptat ei asta, daca ar fi fost si piesele lor? Da’ ce, suntem la gradinita?
 
In orice caz, pot sa primesc daune de 1 euro. Sau un leu. Ma intereseaza muzica mea si nu permit nimanui sa si-o atribuie. Oamenii asculta piesele, nu se uita la fata mea sau la ce haine port.
 
Si daca mai are curaj cineva sa minta cu nerusinare, cum ca am vreo pretentie cu Andrii Popa, fac un circ monstru… cat sunt ei de avocati. De aia nici nu am venit la proces, mi-e sila de minciuni. Nu e prima data cand au spus asta… data trecuta m-am ridicat si am plecat.
 
Asa au spus si ca m-am trecut eu autor la Ciocarlia si Balada lui Porumbescu! Pai, la Ciocarlia exista un aranjament al meu, pe care il cant in concert. Aranjorul e aranjor, cu alte drepturi, nu autor. Am aflat si eu din presa ca la Gema (nota:echivalentul UCMR din Germania) cica sunt trecute pe numele meu… Nu o sa gasiti niciodata declaratii semnate de mine cu asa ceva! Mi-am pus oricum avocatii sa faca notificari, celor de la GEMA, sa le spuna ca daca exista asa ceva, e o greseala. Aia au spus ca vor cauta, dar n-au mai zis nimic.
 
Deci, indiferent de solutia de saptamana asta, ma duc pana in panzele albe pentru muzica mea. Nimeni nu vine dupa 50 de ani sa spuna ca e a lui! Nimeni! M-a costat prea mult.”
Trebuie spus că procesul nu s-a încheiat, că B1TV s-a făcut de băcănie de vreo trei ori până să corecteze ştirea, că din partea colegilor Baniciu, Kappl & Co n-a apărut nicio reacţia. Nimeni nu le-a cerut opinia până în acest moment. Din câte ştiu (de la sursă) sumele solicitate de Nicu Covaci sunt altele decât cele publicate pe B1TV. Poate că va veni vremea când vom afla real şi corect deznodământul acestui proces destul de penibil pentru istoria rock-ului românesc. Dacă Baniciu şi colegii nu mai pot cânta piesele lui Covaci, la care au contribuit toţi, ce va face Covaci cu zecile, sutele de tineri care-i cântă piesele în concursuri, spectacole, focuri de tabără, chermeze? În fond drepturile de autor ar trebui să-i parvină după orice difuzare, cântare! Oare eu pot difuza piesele Phoenix cu vocea lui Baniciu, basul lui Kappl , tobele lui Ţăndărică şi vioara lui Mani?  În fond şi cei amintiţi ar putea pretinde  ca piesele la care au participat (în studio) să nu mai fie difuzate ca atare, nu?
UPDATE 2
A urmat și replica lui MIRCEA BANICIU: „NOI NU AM PIERDUT NIMIC, PUBLICUL A PIERDUT CEL MAI MULT”
Ca urmare a informatiilor aparute in aceasta dimineata, as dori sa fac putina lumina.Nu am pierdut nimic in acest proces. Am fost dat in judecata de Nicu Covaci pentru ca in ultimii 20 de ani am cantat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fara a avea acordul sau, si pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale si morale in valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann cate 10.000 de euro. Sentinta judecatorilor a fost aceea ca nu avem nimic de platit acestui om, care oricum in aceasta perioada a incasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretarilor noastre.Totusi, la cererea lui Nicu Covaci, judecatorii au acceptat ideea ca nu avem voie sa interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. As dori sa spun ca atat in formula Mircea Baniciu & Band, cat si in trupa Pasarea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine si respectiv Ioji Kappl. La cererea publicului am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele „Cei ce ne-au dat nume” si „Mugur de fluier”, piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii’70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. Nicu Covaci si-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au apartinut niciodata. Acesta este motivul pentru care, de la Revolutie incoace trupa Phoenix nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil si si-a schimbat de numarate ori membrii.Consider ca aceasta decizie este profund imorala, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele aparute in perioada 71-75 au fost compuse in cea mai mare parte impreuna, in sala de repetitii in care in care erau prezenti cativa oameni (membrii trupei, textierii, sunetistii formatiei).In ce ma priveste, am la randul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri indragite de public ulterior perioadei Phoenix. Ramas fara colegii de trupa, Nicu Covaci a compus niste piese banale, despre care majoritatea dintre dumneavoastra nu au auzit si nici nu vor auzi vreodata.
Acestea fiind spuse, consider ca cel mai mult a pierdut publicul romanesc, caruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzica ajunsa legenda, in interpretarea ei originala.
Probabil ca va veti bucura de acum inainte de superba voce si chitara a lui Nicu Covaci, daca va mai avea vreun public care sa-i faca onoarea de a participa la concerte.
 
 
UPDATE 3
 
Reacția lui Ioji Kappl postată pe pagina lui de Facebook:
Hotărârea judecătorească a procesului însinuat de N.C. împotriva noastră o cunoaște între timp multă lume. N.C. se înșeală amarnic dacă crede că ne va putea boicota activitatea prin interzicerea interpretării a celor câteva piese semnate de el, crezând că noi, Pasărea Rock nu ne vom descurca fără ele. În ciuda faptului că în concertele noastre Pasărea Rock, trebuie să renunțăm la acele 2-3 piese semnate de el, pe care le cântam, ne vom continua zborul și mai hotărât decât până acuma. Aceste piese le-am interpretat întotdeauna pentru că ne sunt dragi, pentru că împreună le-am lansat în anii ’70 și pentru că publicul a dorit să le asculte întotdeauna în interpretare autentică. Deși purtăm numele Pasărea Rock, publicul va asocia în veci numele Mircea Baniciu, Ioji Kappl și Ovidiu Lipan cu legenda Phoenix. Acest lucru nu poate să-l interzică nici o instanță. Sunt sigur că N.C. nu se va putea bucura de simpatia așteptată din partea publicului, după această acțiune necumpătată, rezultat al răutății, al invidiei și al lăcomiei. Nu pot să cred că am fost odată prieten cu acest om. 
Pretenția lui N.C. la plătirea de către noi a acelei sume exorbitante de 400.000 € a fost respinsă prin hotărâre judecătorească. Așa că pensia va trebui să și-o câștige singur, prin muncă.
Noi, Pasărea Rock ne vom continua activitatea orice ar fi, mai ales că publicul ne-a confirmat simpatia, primindu-ne cu drag la toate concertele noastre. 
TRĂIASCĂ PASĂREA ROCK!
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here