NUMAI ”GURIȚA” E DE EL! 5.09.2019

0
170

AM SPERAT ȘI ASEARĂ.

Scriau ziarele că ”România nu a pierdut nici un meci jucat pe teren propriu în fața Spaniei”. Nu dau doi bani pe statistici!

Marian Olaianos a scris asta pe Facebook și-l felicit!

Din păcate, cu Contra , începem meciurile de la 0-2 ( Suedia, Norvegia, Spania). Un antrenor fricos, un antrenor mărginit să pregătească o tactică ultradefensivă. Ăsta e destinul nostru. Când începem să avem jucători îi dăm pe mâna unuia preocupat să arate cât mai aproape de Cholo. La haine și gesturi, nu vă gândiți că la meserie.

Selecția o face, de la venire, pe criterii labile.  În joc nu se vede unde e rolul lui. Cu o combinație stranie în apărare, a unor oameni nu se ajută, nu ai cum să faci față. Toșca era recomandat de ce? Că a jucat în Spania? Cât de pregătit a fost Chiricheș, care și când era în formă era lent? Tocmai s-a transferat. N-a jucat la noua echipă.

Nici Benzar n-a fost la nivelul dorit, dar a centrat odată bine. Dragoș Grigore e tânărul de promovat? De ce a renunțat la Săpunaru, dacă tot n-a întinerit echipa?  Nedelecearu îi cunoștea pe colegii de linie? Joci acasă și te aperi.

Pușcaș, singurul pericol pentru adversari

Răzvan Marin joacă la Ajax, dar presa de acolo îl cam taxează. Ieri n-a arătat că vine de la o echipă mare. Să zicem că se poate și asta, dacă o faci fără cusur, dar ei nu s-au apărat, au urmărit cât de frumos pasează spaniolii.

Fără Tătărușanu, luam o căruță de goluri. Apropo, un sportiv care nu are loc în echipa lui de club. Așadar pică și marota asta cu selecția celor care sunt titulari la echipele lor. N-am văzut ce sarcini de joc au avut unii și alții. Pușcaș a muncit mult, dar nesusținut. A fost singurul pericol pentru adversari.

Deac nu e de națională și totuși e chemat constant. El a făcut și semifaultul de la 11 metri! Stanciu nu rezistă mai mult de o repriză, Hagi nu mi s-a părut în formă și oricum era mai util la început, când nu eram conduși cu 2-0.

Dacă 11 metri a fost dat aiurea de arbitru, golul doi a fost ca la antrenament. 10 români au asistat cum au pasat și au marcat spaniolii. De frică, ai noștri n-au driblat, n-au pasat, n-au tras la poartă.

Când am avut om în plus, nu s-a simțit, n-am fost peste ei. Chiar și așa Pușcaș, Hagi, Grigore au avut șansa egalării. Maxim a intrat, a dat o pasă bună și gata. Restul la adversar. Andone era o soluție mult mai bună în contextul în care Keșeru nu s-a văzut. Cum bine scrie și Marian Olaianos, de ce să aștepți să fii condus cu 2-0 pentru a începe să joci?

Unii susțin că lotul e făcut cu ajutorul impresarilor. Nu știu dacă e așa, dar de la venirea lui Contra s-a vorbit despre întinerire și atitudine. Aseară n-am observat așa ceva. S-a spus, insistent, că nu aveam de ce să sperăm la un succes în fața Spaniei. Contra a fost cel care a semănat lipsa de speranță. Respectul lui pentru iberici e de înțeles, dar atunci nu accepți să atrenezi Naționala.

N-am văzut prea mulți jucători care-și dădeau sufletul pe teren. Lovitura liberă executată de Hagi din 17 metri a fost o dovadă a lipsei de pregătire a echipei. Hagi a tras direct în colegul Benzar, care n-a apucat să se miște din zid. Jenant moment. Ține de selecționar o astfel fază.

Și ce dacă Spania e mult mai bună decât România? Nu era firesc să încercăm să-i sufocăm cu un presing din primele minute? Să-i chinuim, să le punem probleme nu în ultimele 15 minute, ci în primele?

Acum se va vorbi despre „presiune”, despre asumarea responsabilității, despre faptul că mergem înainte, că am jucat cu o campioană mondială, europeană, despre meciurile cu Norvegia și Suedia, care trebuie câștigate ș.a.m.d.

Am plecat la drum resemnați. Comentatorii teve au spus tot așa. Că un egal ar fi bun, că nu puteam spera la mai mult. Nu așa gândește un sportiv doritor de performanță. Probabil că nu ne vom califica, iar Contra „își va asuma responsabilitatea” și va pleca la un contract viguros.

Nimic din cariera lui de antrenor nu-l recomanda pentru acest post, așa că pentru mine nu este o surpriză. Când începi o partidă de acasă cu o adversară puternică, speriat, cu 5 apărători, nu mai ai ce explicații să dai. Aroganța, replicile tăioase date jurnaliștilor nu schimbă cu nimic gustul amar.

 

„În prima repriză Spania a fost foarte superioară” (Contra)

Contra s-a lăudat că niciun adversar nu le-a creat probleme ca noi spaniolilor. Da, jucam cu un om în plus și adversarii erau liniștiți, mulțumiți cu rezultatul. Riscăm din nou să jucăm fără spectatori din cauza unor spectatori și din cauza slabei organizări a FRF. Important e că el, antrenorul, e mulțumit de munca lui.

Brusc, jurnaliștii recunosc că noi suntem mereu nemulțumiți. Așa eram și acum 10-15 ani. E adevărat. Câte partide încântătoare din ultimele trei cincinale putem povesti? Câte calificări au fost? Și când au fost, ce am făcut? Am pierdut de la Albania?

Ce scrie GSP? Dă note mici și e normal. P.Marin e tatăl lui Răzvan Marin. Ar fi trebuit să știe și jurnaliștii.  A luat 4 ca Stanciu și Deac.

Atacuri xenofobe, petarde, lipsă de respect la un moment de reculegere. Un popor neguvernabil, un public de necontrolat? Nu tot ziariștii admirau „ultrașii”? Vai, dar ce „coregrafii” minunate fac?  Iată că i-ați făcut eroi! Cât timp nu se iau măsuri severe și dure, stadioanele vor fi un permanent risc pentru cei de bun simț. Cine e vinovat că intră oricine pe teren sărind din tribune? Unde sunt oamenii de ordine?* ”Ultrașii” au avut niște postări teribile pe FB. Că n-au știut că se ține moment de reculegere, că n-au știut că era vorba și despre soldatul român căzut în Afghanistan, că n-au ei treabă cu copilul lui Luis Enrique, că așpa sunt ei, că nimeni nu-i va schimba.* F.R.F. este obligată să rezolve problema.

*Și de ce-i întreabă cu insistență Ioana Cozma (PRO X) pe jucători despre faptele demente ale spectatorilor?

Echipa de tineret, care va fi și cea olimpică, a pierdut prea mulți jucători, deși acolo miza e mult mai aproape de realitate. Cu Danemarca (din 10.09) putea juca și Ionuț Radu. Și alți selecționați de ochii lumii.

Succes în partidele cu echipele care ne convin, cu ele ne batem de la egal la egal: Malta, Feroe, Gibraltar, San Marino, Luxemburg, Lichtenstein ș.a.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here