O NOUĂ CARTE DE ANDREI OIŞTEANU: SEXUALITATE ŞI SOCIETATE

0
38

Andrei Oisteanu Sexualitate si societateArticol preluat din Revista 22
Zilele acestea a apărut în librării un nou volum semnat de Andrei Oişteanu: Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură. Cartea va fi lansată laTârgul de Carte Bookfest, la Editura Polirom, sâmbătă, 4 iunie, ora 13. Vor participa Mircea Cărtărescu, Mircea Anghelescu şi autorul.
Cartea este publicată de Polirom în Seria de autor Andrei Oişteanu, în care au mai apărut alte cărţi de succes de critică şi de public, precum Imaginea evreului în cultura română (2012; Premiul Academiei Române), Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească (2013), Religie, politică şi mit. Texte despre M. Eliade şi I.P. Culianu (2014), Narcotice în cultura română (2014; Premiul special al Uniunii Scriitorilor). Sunt cărţi care au avut succes şi în străinătate, fiind traduse în engleză, franceză, germană, italiană şi maghiară.
În prefaţa noului volum, Andrei Oişteanu scrie: „Pe 8 aprilie 1967, la împlinirea vârstei de 56 de ani, Emil Cioran îşi nota în jurnal următoarele: «În tot ce am scris, nu i-am adus sexualităţii omagiul pe care îl merită». Nu voi spune că am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualităţii, ci şi în încercarea de a înţelege delicatele şi misterioasele ei mecanisme şi modul în care ele influenţează (şi sunt la rândul lor influenţate de) mecanismele sociale, morale şi culturale. Este vorba de sexualitatea omului, cel mai rasat animal din punctul de vedere al culturii, şi, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii“.
„Compunând această lucrare – conchide Andrei Oişteanu –, nu am plecat de la o teză prestabilită şi nici de la un plan premeditat. Ea s-a alcătuit cumva organic. Am scris această carte în aceeaşi măsură în care ea m-a scris pe mine. Poate aşa se explică relativa eterogenitate stilistică a volumului, cu treceri uneori spontane de la rigoarea academică la exprimarea eseistică, cu grad mai mare de libertate.“
 
sursa: http://revista22.ro/70253933/o-nou-carte-de-andrei-oisteanu-sexualitate-si-societate.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here