Paul Prisada la Psihologul muzical (ediţia 615 – 12.07.2014) – AUDIO

0
163

Paul Prisada (Accent) la Psihologul muzical

Se poate debuta în emisiune la orice vârstă. Paul Prisada (n. 31.01.1955), liderul grupului Accent din Tulcea, a venit pentru prima oară în Studioul 31 al R.R.A. Un grup care „nu avea fani, avea prieteni, nu avea public, avea indivizi” scrie Ştefan Caraman pe caietul care însoţeşte un produs excelent, „@CCENT-Coincidenţe premeditate”.
 
Acest material care include două CD-uri (unul cu muzica anilor 1980-1985, altul cu piese din 2006-2007) şi un DVD a apărut în 2007, dar a ajuns la mine abia acum. Şi categoric nu din vina mea. A fost o şansă foarte bună pentru a afla cum a pornit la drum încă din 1979, cum a evoluat grupul Accent. Iniţial Paul Prisada şi Nicolae Sava au fost folkişti, apoi au făcut paşi spre folk-rock, rock progresiv. Georg Torz (flaut, muzicuţă, drâmbă pe materialul înregistrat) a intervenit telefonic din Germania unde e stabilit încă din 1982. El a compus unele piese, tot el s-a ocupat de mixaje, masterizare, producţie. Pentru majoritatea celor care ne-au ascultat, muzica Accent era absolut nouă, iar reacţiile au fost mai mult decât favorabile! Unii, câştigători de concursuri sau simpli doritori, se vor bucura de acest material bogat şi-n imagini (fotografii de Paul Agarici şi Gheorghe Ţăbârnă). Grafica e semnată de Alexandru Andrieş.
 
Paul Prisada ne-a povestit şi despre problemele cu cenzura, motiv pentru care Accent a avut parte doar de o jumătate de L.P. la Electrecord. Veţi auzi piese compuse pe versuri semnate de Nichita Stănescu, Mircea Dinescu, Miron Radu Paraschivescu, Ion Barbu. Îl veţi auzi şi pe Florian Pittiş. A fost şi un scurt moment live, dar şi piese preferate de invitat cu Jethro Tull, Supertramp, Robert Plant, Simon & Garfunkel. Cu plăcere am aflat că Accent vrea să ne mai ofere surprize muzicale în viitorul apropiat. Le aşteptăm cu real interes.
Am avut şi un scurt interviu telefonic cu Silvia Dumitrescu şi Florin Apostol, care anunţau „Festivalul Naţional de Muzică Pop Pentru Copii-Insula Copiilor” (18-20 iulie Bucureşti).
În a patra oră găsiţi noul interviu cu Julio Iglesias (înregistrat în 9 iulie) care s-a bucurat de un succes deosebit.
Agenda Pop-rock a inclus piese cu Compact (era ziua lui Paul Ciuci), Kiss, Christie, John Petrucci, Blue, Giussy Ferreri, Nazareth, Scorpions ş.a.
 
 
Audio:

Selecţia mesajelor:
 
Tedi, Londra Bun găsit! Abia aşteptam să vină weekendul! Am avut o săptămână grea la muncă… Dar acum mă bucur de emisiunea mea preferată şi de muzică bună!
Nicolae, din Timişoara Mare bucurie mi-aţi făcut invitându-l pe Paul Prisada! Muţumesc!
Constantin Ascultaţi şi astăzi Jethro Tull?
DarkAngel Îmi plac piesele Accent! Pentru mine toate sunt în primă audiţie! Dvs abordaţi acelaşi stil ca Pro Musica şi Ilie Stepan? Adică vă adresaţi aceluiaşi public?
Iuliu Constantinescu Bună noapte! Vă ascult cu interes crescut de la începutul emisiunii. Paul Prisada şi colegii săi din Accent sunt creatorii unei muzici deosebite, cel puţin în contextul muzicii româneşti. Ştiu că majoritatea au Conservatorul, dar totuşi cum a fost aleasă această direcţie muzicală, neurmând nici hard-rock-ul din acele vremuri, nici folk-ul, nici new-wave-ul care tocmai îşi făcea intrarea în România?
Fanel Dle PARTOS,sunt tulcean! Stima ACCENT Tv,pacat ca nu e vizualizat pe toata tara!Sunt fan Accent eram copil,retin un turneu in Chilia (delta)la caminul cultural!Ce amintiri frumoase!!
Teofil Ardelean Spre ruşinea mea , n-am auzit de trupa Accent din anii 80,dar sună foarte bine.Teo din Arad
Mergimaideparte Tu mult succes în continuare; e un gen de muzică din acela care mi-a captat atenţia de la prima notă.
Vă salut de la Milano. Sunt Mirela. Recunosc că eu nu prea ascult rock progresiv, dar îmi place de invitatul dvs. Trebuie să vă povestesc despre fiul meu (are 15 ani) şi a participat în luna martie la un seminar de la Universitatea din Milano (s-a zbătut mult pentru a-l obţine). Mi-a spus el că vine liderul unei trupe (cred că era un olandez după nume) şi că trebuie neapărat să-l vadă şi să înveţe de la el. A doua zi, după seminar, când am intrat la el în cameră, mi-a stat inima. Pe toţi pereţii scria cu litere stilizate (adică din unele părea că picură sânge) numele olandezului: Van Der… nu ştiu cum… Am avut un şoc! Eu l-am crescut cu Toto Cutugno… Mi-a pus câteva piese cu trupa asta, dar nu prea am înţeles muzica. Oricum… l-am lăsat să asculte în continuare dacă lui îi place… Era foarte fericit că l-a întâlnit pe acel muzician, şi-a făcut fotografii cu el…
Salut! Sunt Niko de la Milano. M-a trezit mama… Trupa olandeză e de fapt britanică şi se numeşte Van Der Graaf Generator. Peter Hammill vine des în Italia şi se întâlneşte cu studenţii… Puteţi vedea pe youtube o parte din aceste seminarii, durează o oră. Peter Hammill vorbeşte italiana. Mi-a plăcut foarte mult.
Traian Mi-a plăcut de invitatul dvs! Foarte bună muzica Accent!
Oana Ce bucurie să-l ascult pe Julio!!!
Didina Ciulu Cu câtă pasiune vorbeşte despre fotbal!!
Emilia Are un umor extraordinar! Vă mulţumesc pentru interviul cu Julio!
Vicky Foarte tare interviul! E super funny acest om!!
Radu Cartianu Salutari! Am uitat ca e vineri, probabil pentru ca n-am fost „in love” . Frumos interviul cu Julio.
Andrada Mulţumesc pentru Mădălina Manole!
Ciprian Vedeţi ce înseamnă presa de cancan?! Nu puteau să-l încurce pe Adrian Enescu cu George Enescu… numai la Enache le e gândul!!
Tedi, Londra Mulţumesc pentru Nazareth! Îmi place noul album!! 🙂
Doina, Bacău Mulţumesc pentru Yes! Se poate să difuzaţi o piesă cu ei din perioada în care făcea parte din trupă şi Jeff Beck? Mulţumesc!
KissArmy Yes, Page şi Beck au cântat în Yardbirds! :))
Olivia Mulţumesc pentru Tom Petty! Mi-a plăcut întotdeauna!
Mirela, Milano Mulţumesc pentru Giusy! De ce nu poate să îi placă şi fiului meu această muzică???
Elena Mulţumesc pentru toate piesele! Mi-a plăcut muzica trupei Accent!
Valentina, Dusseldorf Mulţumesc pentru o super noapte! M-am distrat cu Julio! Diseară sper să câştige Germania!
 
 
sursa: Radio România Actualităţi

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here