PORTRET: 30 de ani de la moartea legendei rock Freddie Mercury

Articol de V. Brădăţeanu publicat pe site-ul RADOR

0
65
PORTRET: 30 de ani de la moartea legendei rock Freddie MercuryMiercuri, 24 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Freddie Mercury, muzician, cântăreț, compozitor, textier, vocalist al formației britanice de muzică rock Queen.
Farrokh Bomi Bulsara, pe numele său real, s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său este derivat din Bulsar, un oraș din sudul statului Gujarat, India Britanică. Părinții artistului, Bomi și Jer Bulsara, erau de origine parsi.
În aprilie 1970, pune bazele unui grup nou, intitulat Queen, împreună cu chitaristul Brian May și toboșarul Roger Taylor, perioadă în care decide să-și schimbe numele din Bulsara în Mercury.
În anul 1971, după numeroase încercări cu diverși bateriști, John Deacon va fi cel ales pentru completarea cvartetului.
În 1972, Mercury scoate la iveală talentul de grafician pentru a crea logo-ul grupului, cunoscut sub numele de ”Queen crest”, cu un Q enorm în centru, încadrat de simbolurile zodiacale ale celor patru membri ai formației.
În anul 1975, apare albumul”A Night at the Opera”, care oferă trupei Queen o reală notorietate internațională, iar piesa ”Bohemian Rhapsody” devine emblematică pentru creativitatea grupului și mai ales a solistului său, care a compus-o aproape integral folosind mijloace inedite pentru acele timpuri.
La 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariție publică la premiile British Awards, unde trupa Queen a fost premiată.
În perioada 1990-1991 au loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziție, ”A Winter’s Tale”, evocă regiunea Montreux, unde a petrecut mult timp.
Slăbit peste măsură de boală, Freddie insista să înregistreze melodii și clipuri, rezultatul fiind ”Headlong”, ”I’m Going Slightly Mad” și ”These Are the Days of Our Lives”, ultimul său videoclip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here