Povestea lui Edward Colston, cel a cărui statuie a fost dărâmată și aruncată în apă de protestatarii din Bristol

Aricol preluat de pe site-ul HotNews

0
232

Statuia de bronz de 5,5 metri înălțime este pe bulevardul Colston din 1995, ca omagiu pentru activitatea sa filantropică, acest bulveard fiind realizat chiar de Colston după ce și-a vândut participația la compania implicată în traficarea a zeci de mii de sclavi.

Printre activitățile sale în beneficiul orașului se numără finanțarea de școli, case sociale și biserici. Deși Colston s-a născut în Bristol, în 1636, el nu a trăit aici ca adult. Toată activitatea sa legată de traficul de sclavi a fost desfășurată din Londra.

Colston și-a petrecut copilăria într-o familie de comercianți bogați din Bristol, apoi plecând la studii în Londra, unde a devenit un comerciant de succes cu textile și lână.

În 1680 el s-a alăturat Companiei Africane Regale (RAC) ce avea monopol asupra traficului cu sclavi în Africa de West. Compania era condusă formal de fratele Regelui Charles al II-lea, care ulterior, a urcat pe tron ca James al II-lea.

Compania își însemna sclavii – inclusiv femeile și copii – toți având pe piept însemnate cu fierul roșu inițialele RAC.

Se apreciază că aceasta a vândut aproximativ 100.000 de africani în Caraibe și în Americi, între 1672 și 1689, iar Colston și-a făcut cea mai mare parte a averii cu ajutorul companiei, apoi trecând la activități bancare.

El și-a vândut acțiunile la Companis Africană Regală către Prințul William în 1689, după ce acesta din urmă a orchestrat Revoluția Glorioasă și a luat puterea de la James al II-lea.

Apoi, Colston a început să-și dezvolte o reputație de filantrop ce dona către cauze caritabile precum școli și spitale din Bristol și Londra. A fost pentru scurt timp parlamentar de Bristol, înainte să moară, în 1721. Este înmormântat în Biserica Tuturor Sfinților din Bristol.

Activitatea sa filantropică a făcut ca numele Colston să fie prezent în tot Bristolul. În afară de statuie, cu numele său mai sunt o școală, o sală de concerte, o clădire de birouri, o stradă și un bulevard.

Mai mulți activiști argumentează de ani de zile că legăturile sale cu sclavia înseamnă că este nevoie de reanalizarea contribuției pe care a adus-o orașului. În 2018 s-a decis schimbarea plăcii de pe statuie pentru a fi menționate și activitățile sale de trafic cu sclavi, dar nu s-a ajuns la un consens în privința formulării.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.hotnews.ro/stiri-international-24043313-povestea-lui-edward-colston-cel-carui-statuie-fost-daramata-aruncata-apa-protestatarii-din-bristol.htm

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here