Psihiatrul care tratează bolnavi psihic în stare gravă cu muzică

0
34

deep purple machine headArticol preluat din Adevărul
Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, judeţul Prahova, va demara din luna februarie un proiect special prin care pacienţii vor fi trataţi prin muzicoterapie în cadrul unui program dezvoltat de medicul Adrian Eugen Căpşună, doctor în psihiatrie.
Medicul a făcut o serie de experimente în timpul realizării doctoratului şi a observat cum persoanele diagnosticate cu schizofrenie au reacţionat pozitiv la auzul muzicii religioase. În plus, cu ajutorul unui anumit tip de muzică, extrem de ritmată, pacienţii cu oligofrenie, cărora le este imposibil să comunice cu exteriorul şi să înţeleagă ceea ce li se comunică, au putut fi disciplinaţi cu marşuri militare.
Medicul Adrian Căpşună suţine că meloterapia are indicaţii atât în afecţiunile psihicului, de la depresii şi obsesii până la tulburări de personalitate şi chiar întârzieri mintale, dar şi în afecţiuni ale organelor interne. Hipertensiunea, susţine medicul Căpşună, poate fi vindecată prin muzică şi chiar o banală durere de dinţi.
„Muzica ce se foloseşte în terapie nu este diferită de muzica pe care o ascultăm noi în general. Ea este aceeaşi. Numai că în funcţie de anumite componente de armonie, de contrapunct, care sunt elemente de arhitectură, poate să fie folosită în scop de tratament. În cazul pacienţilor cu oligofrenie, care nu este o boală psihică, ci o anomalie psihică, oamenii au capacităţile mentale, intelectuale mai puţin dezvoltate. Uneori sunt atât de puţin dezvoltaţi încât nu ai canale de comunicare cu ei, nu înţeleg ce le spui, atunci poţi să-i disciplinezi, să le faci un îndreptar în viaţa de zi cu zi folosind marşurile, iar reacţia lor este una afavorabilă. Dacă până atunci este dezordonat şi n-ai cum să te înţelegi cu el, îi pui un marş şi el începe să înţeleagă prin muzică ce vrei tu de la el. Şi atunci tu îl coordonezi”.
Acesta a precizat că nu doar muzica cultă sau religioasă poate fi folosită în meloterapie, ci şi muzia rock, disco sau de jazz, iar printre artiştii contemporani folosiţi în programul special de către psihiatru este John Lord, membru al trupei Deep Purple.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/locale/ploiesti/psihiatrul-trateaza-bolnavi-psihic-stare-grava-muzica-functioneaza-terapia-piesa-formatiei-deep-purple-minuni-psihic-1_5a65dd35df52022f75c1f246/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here