A fost o ediţie extrem de complexă. Din nou ne-am suprapus cu evenimentele tragice. De data asta de la Paris. Pot spune că a fost o colaborare optimă cu echipa de la Ştiri şi că emisiunea a devenit un factor de echilibru şi normalitate. Am început cu piese dedicate memoriei celor care au dispărut la Club Colectiv, creaţii interpretate de Cosmin Vaman, Alexandra Andrei şi Trupa Spam, Vali Petcu şi o piesă de pe primul CD Goodbye To Gravity.
Invitatul nostru, Radu Paraschivescu a fost omul ideal pentru o noapte specială. Este la a 4-a vizită în emisiune. De fiecare dată a venit cu ceva nou. Din 2008 lucrează la editura Humanitas. Scriitor, traducător, redactează cărţi, jurnalist, comentator de sport, realizator de rubrici tv. Despre toate ocupaţiile sale ne-a vorbit. Nu are timp de Facebook, aşa că acolo nu apare. A oferit cărţile proprii unor ascultători atenţi şi doritori, cu simţul umorului. A făcut o inspirată prefaţă a Târgului de Carte Gaudeamus unde a invitat pe toată lumea. A militat pentru dreptul fiecăruia de a asculta muzica pe care o doreşte. A propus o listă, foarte bine primită, cu nume ca: Mark Knopfler, Jimmy Nail, Mircea Baniciu, David Gilmour, The Eagles, Bajaga I Instruktori, Queen, Nicu Alifantis, Def Leppard, Bellamy Brothers şi alţii. De remarcat că a ales piese foarte rar difuzate. Fiecare propunere a fost argumentată.
Radu Paraschivescu merge la concerte de câte ori are ocazia. Şi se exprimă avizat despre ele. S-a discutat şi despre rolul şi influenţa criticii atât în lumea cărţii cât şi a muzicii. A fost întrebat despre autorii preferaţi, despre cărţile traduse şi despre ce va urma, ba şi despre Coelho, Dan Brown sau Agatha Christie. Am discutat mai puţin despre fotbal pentru că întrebările şi comentariile prietenilor emisiunii erau legate de sfera culturală (teatru, film, carte). Cu siguranţă în 2016 va reveni pentru că şi-a cîştigat numeroşi admiratori.
Agenda pop-rock a include nume ca Alessandro Safina, Laura Pausini, Shemekia Copeland, dar şi mari voci ale muzicii franceze ca Yves Montand, Charles Aznavour, Jean Gabin ş.a.
Audio:
Selecţia mesajelor (au fost peste 250!)
Tania, Ucraina: Sunt alături de voi! Îmi pare foarte rău să aud despre evenimentele din Franţa…
Alina, Nancy: Vă ascult, dar am şi televizorul deschis! Mi-e foarte teamă! Mă gândesc serios să mă întorc acasă…
Maria: Mai întâi vreau să îi urez bun venit invitatului! Apoi vreau să vă spun că sunt revoltată de ceea ce a spus ascultătoarea dvs! Nu se poate să gândim atât de obtuz! Vă trimit dacă vreţi textul piesei „I Have Forgiven Jesus”… Nu e grav că oamenii nu ştiu limba engleză, e inadmisibil că pot emite astfel de opinii!
Mihail Turturică Meciul Romania Italia se va disputa la Bologna in 17 noiembrie! Scorul va fi 2-1 pentru Italia!
Lavinia Ban: În proiecte legate de domeniul Biblioteconomiei se mai implică Radu Paraschivescu?
Arthur Agapie, Seattle- USA Buna seara! Seattle va asculta! Referitor la spusele „domnului’ cu privire la satanisme, interzicere de una sau alta, daca dumnealui nu-i place de Radio Romania Actualitati, sa asculte alte posture de radio. Sint posturi de radio religioase cite vrei. Eu zic ca postul dumneavoastra de radio incearca sa satisfaca un public cit mai larg, dar de multumit pe toti, e mai greu. Spuneti-i ca aparatele de radio au niste chstii numite butoane si cu ajutorul lor se poate schimba frecventa. Sau o fi si aparatul de radio ceva satanic? Respectele mele!
SMS: Piesa de mai înainte de la 5 Seconds Of Summer e pe jumătate copiată după Hungry Like a Wolf de la Duran Duran.
Teddi, Londra: Având în vedere că eu nu ştiu ce cântă Duran Duran (ştiu că există trupa, dar nu o asociez cu nicio piesă), mie mi-a plăcut piesa 5 Seconds Of Summer, chiar am crezut că e originală. 🙂
Vlad, Craiova: Aş vrea să-l întreb pe invitatul dvs ce părere are despre Facebook? Această reţea de socializare, devine cumva o ameninţare pentru limba română? Având în vedere că oamenii folosesc multe abrevieri, scriu cu „k” în loc de „c”, etc…
Larry, Târgovişte: Facebook-ul ne-a întors pe toţi în Egiptul antic: Oamenii scriu pe „pereţi” şi se „închină” la toate pozele cu pisici. :))))
Nistor Răzvan Buna dimineata! Am auzit dintr-o sursa pe internet, vis-á-vis de carti si cultura in general, o glumita: de Halloween ar trebui sa ne costumam in carti, deoarece cultura inca ingrozeste pe multi!
Mişu Ionescu: Îmi place emisiunea şi invitatul, pe care îi salut cu respect! Avem aceleaşi preferinţe muzicale! Mulţumesc!
Gunther din Dusseldorf, Germania: Bună seara dle Partoş! Felicitări şi admiraţie publicistului Radu Paraschivescu! avem cunoştinţe comune.
Robby, Reşiţa: Eu nu ştiam că nu există cuvântul „Haideţi”… Culmea este că proful nostru de limba română îl foloseşte din 10 în 10 minute… E drept că nu am mai făcut ore de gramatică din clasa a VI-a…
Sanda, Bucureşti: Când apare o carte nouă, este tentat Radu Paraschivescu să citească mai întâi alte cronici despre cartea respectivă? Înainte de a o citi chiar el…
Simona, metalfan: Aţi fost vreodată tentat să judecaţi o carte după copertă? Aţi fost vreodată tentat să cumpăraţi o carte pentru că v-a plăcut coperta, culorile copertei?Pentru mine, ca iubitor de muzică, de exemplu, este foarte importantă coperta unui disc. În lumea cărţii, coperta este la fel de importantă?
Arthur Agapie Scurta intrebare pentru invitat: Cum vede dumnealui scrisul cu î din a?
Ioan Orghici Buna dimineata. Ce parere aveti despre cacofonie. E o greseala sau doar un exces de pudoare?
KissArmy: Eu aş vrea să-l întreb pe invitatul dvs ce părere are despre cititul în metrou, autobuze, în parcuri? Este adeptul cititului în astfel de spaţii?
Black Eloise: Eu citesc orice îmi pică în mână. Au fost doar trei cărţi pe care nu le-am putut duce până la capăt: „Concert din Muzică de Bach” de Hortensia Papadat Bengescu (am rezistat 32 de pagini), „Fraţii Jderi” de Sadoveanu (m-am pierdut prin descrierea lungă a unui câmp) şi… „Anna Karenina” de Tolstoi: am două volume destul de mari… Am văzut mai întâi filmul şi apoi am vrut să citesc cartea şi am citit… m-am plictisit, dar aveam ambiţie. Dar la un moment dat, în carte, a murit un cal de curse, şi mi s-a părut un moment bun să pun capăt „chinului” şi să renunţ la lectură, din solidaritate cu calul. Recent, mă gândeam să o citesc până la capăt… Îmi puteţi da un sfat pentru a-l „digera” mai uşor pe Tolstoi?
Iavorenciuc Ionut-Dumitru Buna seara! Apropo de nivelul televiziunilor, de noile aparitii literare si de situatia actuala din Franta: ce parere aveti despre ultimul roman al lui Michel Houellebecq? Un anumit prezentator de la o anumita televiziune s-a rezumat la a preciza ca nici macar nu o sa incerce sa ii pronunte numele (care e usor intimidant, dar nu imposibil) si ca nu e de acord cu titlul (Supunere). Poate ii faceti dumneavoastra dreptate.
Maria: O să traduceţi textul de la I Have Forgiven Jesus? Sau aţi glumit? 🙂
Lavinia Ban: Ce criteriu credeţi că a existat în acordarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta?
Paula: Coelho e chiar un must-read sau e doar o fiţă? Cum vi se pare faptul că Facebook-ul e invadat de citate din acest autor?
Iulian, Făgăraş: Am o curiozitate: invitatul a citit vreuna dintre cărţile scrise în închisoare de foşti fotbalişti, manageri, etc? 🙂
Cristina, metalfan: Credeţi că dacă Shakespeare ar fi avut o soră, mai talentată la scris decât el, ar fi avut acelaşi succes? Ideea mi-a venit de la o melodie a lui Morrissey, că tot aţi vorbit despre el atât de mult. Are o piesă cu tilul acesta… şi chiar nu-mi dau seama dacă sora lui Shakespeare ar fi putut să intre în istoria literaturii, aşa cum a făcut-o Shakespeare… Adică, fiind femeie cred că i-ar fi fost imposibil…
Ramona: N-ar fi interesantă o carte cu versurile pieselor scrise pe caiete, bănci, etc? Adică dacă aţi adunat perlele de la BAC, de ce nu şi versurile care au însemnat ceva în adolescenţă?
Iavorenciuc Ionut-Dumitru Stiu ca abuzez de bunavointa dumneavoastra…dar cum nu cred ca o sa mai am prea curand ocazia sa discut pe teme de genul acesta cu o autoritate in domeniu o sa va mai deranjez cu o intrebare. Ce autori considerati ca ar intregi o lista compusa din autori precum Robert Musil, Witold Gombrowicz si Milan Kundera?
Raluca: Ce părere aveţi despre muzicienii care au vrut să fie şi scriitori, poeţi şi au publicat cărţi: Jim Morrison, Bob Dylan, Nick Cave? E mai bine să rămână la muzică?
SMS: Salutari maestrului Paraschivescu din partea suporterilor Politehnicii Timisoara. Condoleante Frantei.
Mirela, Milano: Grande Safina! 🙂
Black Eloise: Excepţională piesă! Mulţumesc pentru November Rain!
Iavorenciuc Ionut-Dumitru Multumesc pentru raspunsuri si pentru emisiune, sunt sigur ca nu a fost una usor de gestionat dar a iesit foarte bine.
Costel din Sighisoara, sofer de T.I.R. Va salut din Slovacia, ce parere are invitatul despre Stephen King? Emisiune placuta in continuare.
Nedelcu Lucian Mihai Orice derapaj religios, fie ca vine din partea islamistilor, a crestinilor, a iudeilor, budistilor, reprezinta un atac impotriva umanitatii, in esenta ei. Eu sunt un crestin ortodox. Adica un om tolerant, in adevarata invatatura crestina. Si nu pot uita ca, in urma cu mai putin de trei sute de ani, oameni nevinovati erau linsati, arsi de vii, in numele luiu Iisus. Trebuie sa ne asumam trecutul si sa devenim mai buni, asa cum ne cer toti dumnezeii la care ne inchinam.
sursa: Radio România Actualități
- GÂNDURI ADUNATE DE PE FB - septembrie 5, 2024
- MULTUMIRI PRIETENILOR NOȘTRI! - septembrie 1, 2024
- FESTIVALURI, GOLĂNII, BANI, SAU NE FACEM CĂ NU ÎNȚELEGEM? - iulie 16, 2024