Rafila: Nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor, acolo transmiterea e limitată. Transportul în comun e o problemă

Articol preluat de pe site-ul Digi24

0
96
Foto: Alex Stanciu

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că transmiterea noului coronavirus în școli e limitată, dar că există probleme din cauza transportului în comun. El recomandă autorităților să ceară companiilor să decaleze programul angajaților, măsură care ar da rezultate mai bune decât o eventuala carantină locală în București.

Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizie și asta duce la răspândirea numărului de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.

Cu cât ai mai multe cazuri, ai o tranmsitere comunitară mai intensă și asta face cefectul de multiplicare să fie mai rapid. Și chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, lucrul acesta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt și trebuie o gândire și pe termen lung. Ce se întâmplă dacă avem în continuare o creștere a nmărului de cazuri? 5 la sută merg la ATI și avem și o mortalitate de 3 la sută. Sunt cifre bazate pe evaluările făcute și în alte țări și strategia trebuie să fie bine adaptată și predictivă, trebuie să ofere soluții pentru ce urmează să se întâmple”, a adăugat el.

Rafila spune că măsurile luate acum, o săși arate rezultatele abia peste două săptămâni. Aceasta, în condițiile în care creșterea numărului de infectări este foarte rapidă, iar transmiterea comunitară se extinde.

4000 de cazuri zilnice înseamnă 200 de pacienți care merg la terapie intensivă. Ei nu merg imediat, sunt astăzi diganosticati și vor merge peste o săptămână, trebuie să vedem câte decese sunt și o să aflăm creșterea la ATI, e un calcul matematic foarte simplu și arată că aceste 400 de paturi disponibile se pot ocupa în câteva zile. Ar trebui să existe o gândire de preluare a pacienților, trebuie urgent luată o decizie”, a mai spus Rafila.

Avem o problemă foarte serioasă pentru că se înmulțesc cazurile. Evident că dacă ai foarte multe cazuri nu-ți blochezi spitalele cu forme ușoare sau asimptomatice, le ții disponibile pentru cazurile medii și grave”, a precizat el.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/rafila-nu-sunt-ingrijorat-de-functionarea-scolilor-acolo-transmiterea-e-limitata-transportul-in-comun-e-o-problema-1382334

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here