Ray Wilson (Genesis Klassik), concertul surprizelor plăcute la Cluj Napoca (19.02.2014)

0
55

Foto Alex Rotea
Foto Alex Rotea

Cronica de Lucian Cremeneanu
Scoţianul Ray Wilson a început să fie cunoscut cu grupul Stiltskin. A devenit celebru în 1996, când a fost chemat în Genesis. Dar după un album şi un turneu s-a trezit pus pe liber. A avut puterea să o ia de la capăt de unul singur. A înregistrat până acum 10 albume solo, din care 6 live. În 2008 s-a mutat în Polonia, pentru că acolo locuieşte iubita sa. Unul dintre proiectele sale muzicale se numeşte Genesis Klassik. În 19 februarie 2014 a cântat la Cluj Napoca. 
 
Pe link-ul de mai jos puteți asculta un interviu cu Ray Wilson, realizat de Lucian Cremeneanu și Daika Attila, de la Radio Transilvania Oradea:
http://www.trilulilu.ro/muzica-podcast/interviu-ray-wilson
 
Nu a fost prima prezenţă a lui în România. Ray Wilson a mai cântat în 2011 la… Zilele Municipiului Turda (îmi cer scuze pentru punctele de suspensie, dar nu m-am putut abţine). La Cluj Napoca a fost invitat pentru un eveniment pe jumătate privat, pe jumătate public. Implicarea masivă a sponsorilor, organizarea ireproşabilă şi promovarea corectă a evenimentului au făcut ca sala Teatrului Maghiar să fie plină la capacitate.
Am intrat în sală la 8 fix şi am rămas surprins. Toate cele 900 de locuri erau ocupate, iar lumea aştepta într-o linişte ca de teatru începerea concertului. Am avut de aşteptat foarte puţin. Profesionist desăvârşit, Ray Wilson a redus la jumătate tradiţionalul sfert academic şi a intrat pe scenă la 8 şi 8 minute. A ţinut să vină la Cluj cu echipamentul tehnic complet, inclusiv pianul, şi propria instalaţie de sunet. A urmat un concert al surprizelor plăcute care a justificat fiecare bănuţ cheltuit.
 
Acompaniat de fratele său Steve, la chitară, plus un pianist, două violoniste şi un om orchestră, care a jonglat în permanenţă între saxofon, flaut, chitară bass şi voce, Ray Wilson a început un slalom discret şi echilibrat printre cântece şi poveşti. Cuvântul „Genesis” din titulatura proiectului a fost mai amplu decât mă aşteptam. Pe lângă piesele clasice ale grupului ca „Follow You, Follow Me” (1978), „The Carpet Crawlers” (1974), „Jesus He Knows Me” (1991), „Ripples” şi „Entangled” (1976) sau „Invisible Touch” (1986), omul considerat de revista Classic Rock Magazine printre primii 20 de vocalişti rock ai lumii s-a atins cu respectul cuvenit şi de creaţiile din perioada solo ale celorlalţi membri Genesis.
 
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://cremeneanu.com/2014/02/20/ray-wilson-concertul-surprizelor-placute-genesis-klassik-la-cluj-napoca/
 

Vă reamintim că pe 1 octombrie, Ray Wilson va susține un concert la Cinema Patria din București. Evenimentul este organizat de VreauBilet.ro. Mai multe detalii găsiți aici:

http://andreipartos.ro/ray-wilson-vine-pentru-prima-data-la-bucuresti/

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here