Rock in stare de alerta: Cargo la Timișoara (6.06.2020)

Articol de Lala Roxana

0
450
Foto: Lala Roxana

Andrei m-a provocat, din nou, sa scriu o cronica.

Nu am vazut pana acum un eveniment la care sa fie prezenta atata presa. Nu cred ca a lipsit cineva din mass-media timisoreana, asa ca s-a scris mult despre asta si nu stiu ce as putea sa spun eu in plus.

Incep cu topicul cel mai dezbatut: scaunele goale din spatiul de concert si lumea care s-a adunat in jurul pietei si nu a putut sa intre la un eveniment gratuit.

Regulile au fost clare: se intra pe baza unui bilet gratuit achizitionat de pe iabilet.ro, asta pentru a nu se depasi numarul permis de spectatori, 500, si pentru a se evita aglomeratia la punctele de acces. Spectatorii trebuiau sa poarte masca de protecție pe durata concertului și să stea pe scaune. Aveți mai jos paragraful din lege:

În condițiile pct. 3, organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleași familii, iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție.”

Puteți citi legea aici: https://lege5.ro/Gratuit/gm3tenrug43q/hotararea-nr-434-2020-pentru-modificarea-si-completarea-anexei-nr-3-la-hotararea-guvernului-nr-394-2020-privind-declararea-starii-de-alerta-si-masurile-care-se-aplica-pe-durata-acesteia-pentru-preveni

Nu voi intelege niciodata de ce unii, foarte multi, au luat bilete si nu au venit la concert. Cat de egoist trebuie sa fii ca sa iei ceva doar pentru ca poti, fara sa iti pese ca altii poate ca au nevoie de acel lucru, pentru ca despre asta era vorba.

Ne-am plans toti ca stam inchisi in casa si nu putem sa mergem la concerte, spectacole de teatru terase, etc, ca se puteau face evenimente in aer liber, si cum procedam cand avem voie sa facem asta?! Dezamagitor!

Tot dezamagitoare a fost si lipsa de reactie a organizatorilor, care puteau sa prevada aceasta situatie si sa impuna o ora limita de acces la concert pentru posesorii de bilete, dupa care sa permita intrarea libera, in limita locurilor neocupate. Dar ei macar au incercat sa puna la punct un concert, in conditii dificile. Poate a fost o masura electorala, asa cum au spus unii oameni, sau poate a fost un semn de normalitate, dar sigur a fost muzica.

Si acum ajung la motivul pentru care am mers eu la eveniment: muzica.

Recunosc ca mi-a lipsit mult atmosfera de live. Am urmarit foarte multe concerte si recitaluri online, vechi si noi, din strainatate sau autohtone, dar, desi m-am bucurat de fiecare, nimic nu se compara cu senzatia pe care o ai cand esti “acolo”. Vedeam cum se amana si se anuleaza toate concertele la care aveam bilete, unele cumparate cu un an in urma, si ma intrebam, ca toata lumea, cand o sa termine toate astea.

De aceea, nimic nu m-a impiedicat sa ma simt bine sambata. Mi-au luat temperatura, am intrat cu masca (recunosc ca am dat-o jos dupa 2 minute), am “dansat” pe scaun fara sa ma ridic, am stat la distanta de toata lumea, dar m-am bucurat de muzica.

Concertul a inceput cu TM Groove (Horea Crisovan, Maria Hojda, Florin Cvasa, Mircea Ardeleanu Jr si Marcelle Poaty-Souami) care au cantat o combinatie de cover-uri si muzica inspirata din folclorul romanesc. Erau atat de fericiti ca pot sa fie din nou pe scena! Au facut un show bun si m-am bucurat sa aud in jurul meu expresii de genul “Ce voce faina are solista!” si “Ce tari sunt tipii astia!”de la oameni care nu i-au mai auzit cantand.

Si a urmat Cargo! Au fost asa cum sunt de obicei. Foarte buni! Mi-a placut interventia lui Adi Barar care a spus ca acest spectacol este mai degraba unul simbolic si ca nu se asteapta la reactii entuziaste din partea unui public care este obligat sa fie cuminte.

Simbolic sau nu, ei au cantat ca la un concert cu mii de spectator, au interactionat cu noi si nu au parut prea dezamagiti de feed-back-ul firav la melodiile la care de obicei canta toata lumea. S-a cantat, dar cu atat de putina lume rasfirata intr-o piata mare nu s-a auzit mare lucru.

Am mai facut-o si in decembrie, dar trebuie sa-l laud putin pe prezentator, Florin Mihoc, pentru ca in toate interventiile a incercat sa incalzeasca atmosfera si fost pe faza cu glume si ironii la adresa situatiei actuale, a restrictiilor, a guvernantilor si chiar a lui. Tot el a venit si cu o explicatie “blanda” referitoare la scaunele goale: au fost cumparate de hateri.

Trebuie sa spun ceva si despre public. Ca la orice spectacol gratuit au fost destui cei care nu aveau nimic de a face cu ce se petrecea pe scena, iar asta, pe langa locurile goale, nu a ajutat deloc la atmosfera. Unii au venit pentru ca nu aveau altceva mai bun de facut, iar altii ca sa-si faca selfiuri. Am vazut oameni care nu si-au ridicat ochii din telefonul mobil. Nu toti au fost asa. Am vazut cel mai mic rocker, avea doar cateva luni si statea cuminte in bratele unui tata care a cantat tot timpul, si oameni de toate varstele care stiau de ce sunt acolo.

Pentru mine, experienta de ieri nu a fost la fel de faina ca cea de la un concert din vremurile normale, dar a fost mult mai buna decat ma asteptam. Chiar si cu distantare fizica si alte restrictii, live-ul nu se compara cu nimic si ma bucur foarte mult ca am putut sa fiu acolo.

Inchei cu o sugestie pentru organizatorii de spectacole, oricare ar fi ei: Luati-ne bani pe bilete! Sunteti institutie publica si nu aveti voie sa o faceti, donati incasarile catre o organizatie care are nevoie, ca sunt destule, dar cereti bani! Asa se va tria publicul, astfel incat vor veni doar cei care ii apreciaza pe artistii de pe scena. Daca spectacolele sunt de calitate, sigur nu vor ramane scaune goale!

Articole si filmari din presa locala:

https://www.pressalert.ro/2020/06/primul-concert-pandemie-la-timisoara-scaune-goale-tarc-public-numeros-dupa-gard-foto/

https://www.pressalert.ro/2020/06/specialistii-rockului-pe-scaun/?fbclid=IwAR27-1xjB73gIlJ9jKIyRp4DA_KF5I1oJyoURiloqAEKQhH3FmFVBPSkxnI

https://www.sursadevest.ro/social/video-momente-fabuloase,-la-timi%C5%9Foara-cum-au-s%C4%83rb%C4%83torit-tinerii,-relaxarea-m%C4%83surilor-de-restric%C5%A3ie.html

https://www.sursadevest.ro/social/galerie-foto-primul-concert-de-dup%C4%83-relaxarea-restric%C5%A3iilor-cum-s-au-distrat-timi%C5%9Forenii.html

https://www.opiniatimisoarei.ro/concert-cargo-in-piata-libertatii-din-timisoara-primul-eveniment-cu-public-dupa-ridicarea-restrictiilor-foto-si-video/06/06/2020

https://www.youtube.com/watch?v=RJOq3tMZkvU

https://debanat.ro/2020/06/scaune-goale-multi-politisti-locali-oameni-blocati-la-intrare-primul-concert-din-timisoara-dupa-relaxare-aproape-un-fiasco_297201.html

https://observatornews.ro/social/timisoara-distractie-in-acorduri-de-rock-367755.html

https://www.facebook.com/watch/live/?v=3108686969153456

https://www.facebook.com/BestOFTimisoara/videos/262963638102605/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here