Rock-ul unește! O noapte între prieteni la Arenele Romane (16.04.2016)

0
444
Rock-ul unește! O noapte între prieteni la Arenele Romane (16.04.2016)
Nicu Covaci si Andy Ghost Altar
Galerie foto de motionARThoughts (Brânduşa Balan)

Articol de Iulia Radu
Motto: „Music, you see, is the key”…
Rockul poate fi povestea oricui. Poate fi povestea puștiului de 6 ani care a venit cu tatăl lui la primul lui concert rock. Puștiul stă pe umerii tatălui și se uită cu gura căscată la Trooper. Parcă se străduiește să nu clipească de teamă să nu-l piardă din ochi pe Coiotu. Din când în când strigă către tatăl lui: „Îmi placeeeee!!”. Poate fi povestea fetei care a ieșit din cort pentru o țigară și în timp ce trage adânc fumul în piept îngână doar pentru ea versurile melodiilor. Poate fi povestea unei familii de rockeri (mama, tata și fiul) care au venit împreună, îmbrăcați în tricouri negre, pentru a se bucura de o seară rock. Poate fi povestea unui băiat de 12 ani, care poartă cu mândrie un tricou cu Iron Maiden. Puștiul arată cu multă convingere devil horns, contorsionându-și trupul pe ritmul muzicii Truda, astfel încât tatăl lui abia îl mai poate ține în brațe. Copilul țipă cât îl țin plămânii: „mai sus, mai sus că nu văd tot”, dar e zadarnic pentru că tatăl lui nu poate mai sus de atât. Poate fi povestea fetiței de 8 ani, cu părul împletit într-o mulțime de codițe, care stă pe umerii mamei și întreabă din 5 în 5 minute „Când vine Nicu Covaci?”. Poate fi povestea celor doi prieteni (să fi avut în jur de 35 de ani) care au urmărit începutul concertului de lângă pupitrul de sunet, iar într-un moment de pauză unul dintre ei a spus cu glas ferm: „La Bucovina, mergem și noi în față, ca băieții, să trăim muzica, da?”. Poate fi povestea tipei care adoptă stilul vestimentar gothic și care, deși pare absentă în unele momente, murmură versurile sau ține ritmul cu piciorul, semn că este, totuși, „conectată” în permanență la ceea ce se întâmplă pe scenă. Poate fi povestea celor doi oameni, trecuți bine de prima tinerețe (să fi avut vreo 60 de ani), care încă se țin de mână și, culmea (sau nu!) cunosc versurile aproape tuturor trupelor care au urcat pe scenă! Așadar, nu-i niciun dubiu: MUZICA SPARGE ORICE BARIERE ȘI ÎI UNEȘTE PE OAMENI. M-am convins de acest lucru, sâmbătă seară (16 aprilie), la Arenele Romane, unde au strălucit stelele rockului românesc (și când zic „stele” mă refer și la artiști și la spectatori, care și-au pus sufletul pe tavă în acea noapte).
Trooper 2016 (600 x 437)
„Suntem o mare familie. Nu există bariere între genurile muzicale, nu există bariere între generații”, a spus Alin „Coiotu” Dincă în deschiderea concertului. „Seara asta este despre rock și despre prietenie”, a întărit Cristi Hrubaru, amfitrionul serii. „Stelele Rockului Românesc” a ajuns la ediția a doua și poate deveni o tradiție frumoasă! Concertul a început la ora anunțată (19.40) și a fost deschis de Trooper, care au mulțumit spectatorilor pentru prezență și au încins atmosfera cu două piese. Au urmat băieții de la Luna Amară care au fost foarte bine primiți de public. Eu nu am avut ocazia să văd trupa Luna Amară în prea multe concerte, așa că am rămas plăcut surprinsă de faptul că spectatorii cunoșteau versurile pieselor și de atmosfera creată în timpul recitalului lor. Băieții au și dedicat o piesă victimelor din clubul Colectiv, un moment cu atât mai emoționant cu cât în sală se aflau câțiva dintre cei care au fost în clubul groazei.
La ora 20.30, a urcat pe scenă trupa Truda (pentru mine a fost o premieră să îi văd live!), care au revărsat asupra noastră un uragan de riffuri, fără să ne slăbească nicio clipă. La câțiva metri de mine, o fată încerca să țină ritmul scuturându-și pletele energic. „Nimeni și nimic nu va opri rock’n’roll-ul în țara aceasta”, a spus solistul trupei. Aplauzele și uralele nu s-au lăsat așteptate, semn că toată lumea era de acord cu el.
Au revenit băieții de la Trooper, cărora li s-a alăturat Cristi Hrubaru și împreună au interpretat piesa „Două roți”. Abia atunci mi-am dat seama cât de mulți motocicliști erau la Arenele Romane.
Se făcuse deja 21.30 când trupa Altar a salutat publicul. Băieții au împlinit 25 de ani de activitate, iar Cristi Hrubaru le-a cântat „La mulți ani” alături de spectatori. A fost o mare bucurie să revăd trupa Altar. Cred că ultima dată i-am văzut live la Festivalul Stufstock din vama Veche în 2007. „Mâinile învingătorilor în aer!”, zice Andy Ghost. Și deodată toți ne simțim învingători. Mă uit în jur și văd oameni de toate vârstele cântând alături de Altar refrenul „Deșteaptă-te române și culcă-te la loc”. „Ridică-te, fă-te auzit, rezistă”, tună vocea lui Andy, iar publicul pare dispus să-l urmeze orbește. „Singur împotriva tuturor” devine rapid deviza atât spectatorilor din cort, cât și din afara lui. Nimeni nu rămâne indiferent la mesajul trupei. A fost într-adevăr o ușurare să constat că mai există trupe care-și asumă un mesaj social, chiar dacă este vorba despre trupe din zona underground.
A urmat trupa Bucovina (ora 22.05). Cred că a fost cel mai așteptat recital al serii. Încă mă mai trec fiori când derulez în minte secvențe din timpul concertului lor. „Ceea ce s-a întâmplat pe 30 octombrie lasă cărări în suflet”, a spus solistul grupului înainte de a interpreta piesa „Cărări în suflet”. N-au lipsit din setlist piese precum „Ultima iarnă” sau „Sub Piatra Doamnei”. Mi-aș dori să retrăiesc experiența unui concert Bucovina, atât de mult mi-a plăcut atmosfera de la concert.
La ora 22.45 au revenit pe scenă băieții de la Trooper, care au filmat un videoclip pentru piesa „Trec anii”. Eu abia aștept să văd rezultatul! Atmosfera a fost de excepție, asta pot să afirm cu tărie!
Trupa Negură Bunget a „exorcizat” publicul (expresia aparține unui spectator) printr-un recital de 30 de minute (au urcat pe scenă la ora 23.00). Pentru mine a fost o experiență deosebită, fiind prima dată când îi văd live pe băieți. O combinație de riffuri agresive cu elemente din folclor și versuri care fac referire la mitologie. M-am bucurat să văd că au avut alături mulți fani, care le cunoșteau muzica și au asigurat atmosfera pe durata recitalului.
public rock 2016 (600 x 409)Trooper a revenit pe scenă, la ora 23.35, pentru a asigura încheierea concertului. Au interpretat „Tari ca munții” și apoi l-au invitat alături de ei pe Nicu Covaci. A fost momentul în care chiar și cei mai înfocați fumători au renunțat la țigară și au revenit în cort. Emoționat, Nicu Covaci a spus că invitația la acest eveniment îl onorează și a adăugat că este bucuros să vadă „atâta lume care simte rock”. A interpretat alături de Trooper piesa „În umbra marelui URSS”. Finalul a fost unul de vis: Nicu Covaci, Andy Ghost și Trooper au cântat împreună piesa „Nunta”, spre bucuria tuturor celor prezenți la Arenele Romane.
Sâmbătă seara, la Arenele Romane, a fost un maraton rock din care au lipsit cu desăvârșire timpii morți. Au fost 4 ore de muzică rock trăite intens, la finalul cărora m-am convins o dată în plus că rock-ul unește oamenii, că acest gen muzical are cei mai frumoși fani.
Felicitări Dumitru Șohan (Kompas Events) și Trooper pentru organizare! Să ne revedem cu bine anul viitor la „Stelele Rockului Românesc 3”!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here