Roger Waters: „Am rămas blocați în 1994. Trăim astăzi în era când propaganda este mult mai importantă decât faptele”

0
57

Roger Waters aPe 11 august, Roger Waters a dat un interviu postului TV, RT America. Aveți traducerea, precum și înregistrarea video mai jos.
Reporter: Ești unul dintre cei mai mari susținători ai drepturilor palestinienilor, iar din cauza poziției tale pe acest subiect, sunt oameni, organizații care vor să interzică orice concert de-al tău în New York. Crezi că se poate întâmpla acest lucru?
Roger Waters: Nu cred că se poate întâmpla. Dar este adevărat că anumite organizații și anumiți oameni încearcă să introducă în legile statului pedepsirea celor care fac lobby pentru Palestina. Nu prea le-a ieșit până acum, dar intenția lor este clară.
Reporter: În încercarea de a se apăra, frontmanul trupei Radiohead, Thom Yorke, a declarat: „Am cântat în Israel de peste 20 de ani, timp în care au existat diverși politicieni la putere. La fel am cântat și în America. Dacă susținem concerte în aceste țări nu înseamnă că susținem puterea politică de acolo. Nu-l susținem pe Netanyahu așa cum nu-l susținem nici pe Trump, chiar dacă noi cântăm în Staele Unite”. Ce părere ai despre declarația lui?
Roger Waters: Thom Yorke greșește când spune că nu susține politica lui Netanyahu cântând în Israel. Guvernul israelian se mândrește cu astfel de evenimente încercând să sublinieze cât de deschiși sunt ei, ce țară democrată este Israelul. În presa internațională așa vor fi arătate lucrurile. În ceea ce privește boicotarea Statelor Unite… Povestea e simplă. Cetățenii Statelor Unite nu s-au strâns într-o organizație pentru a le cere artiștilor din lumea întreagă să nu susțină concerte în SUA și astfel să ia poziție față de o forță cotropitoare. În 2005, societatea civilă din Palestina a înființat BDS pentru a face un apel către artiștii internaționali și a le cere sprijinul. Aceasta nu este o acțiune impusă de muzicieni străini, ci una a poporului palestinian. Este un strigăt de ajutor.
Reporter: Ești unul dintre cei mai îndrăgiți muzicieni de rock și am observat că nu este chiar atât de greu să ajungă jurnaliștii la tine pentru interviuri. Ești o persoană foarte vocală, care nu ezită să discute despre problemele actuale ale lumii. Cum se face că nu te vedem mai des la televizor, în presa de mainstream, mă refer la cele mai populare emisiuni?
Roger Waters: Realizatorii TV mi-au spus că nu îmi pot răspunde la această întrebare, dar vine de sus. Cred că poți înțelege și singură, nu e o mare filosofie.
Reporter: Asta s-a întâmplat după ce ai luat această poziție față de Israel, nu? Te afectează în vreun fel?
Roger Waters: M-am implicat în această campanie din 2006, deci în urmă cu 10-11 ani. Poziția mea a început să deranjeze organizații precum AIPAC din SUA care susține Israelul. Ei au foarte mare putere în Congres și știu că se pregătește o lege prin care vor să încrimineze BDS-ul și să îi pedepsească pe cei care mine. Se vorbește despre amenzi de un milion de dolari sau 20 de ani de închisoare.

„Astăzi, pentru a deveni un om cu putere, trebuie să fii un foarte bun propagandist”

Reporter: Asistăm la una dintre cele mai puternice campanii duse împotriva ta. Ești numit antisemit. Vedem că astăzi, în SUA, dacă vorbești despre legăturile lui Trump cu Rusia ești numit automat „omul lui Putin”. În calitate de jurnalist, dacă pui la îndoială necesitatea războiului din Siria, ești imediat pus la zid. De ce crezi că se întâmplă toate acestea cu oamenii care vor să atragă atenția asupra unor subiecte arzătoare?
Roger Waters: Pentru că noi am rămas blocați în 1994. Când copiii mei erau adolescenți am insistat să citească „Brave New World” de Aldous Huxley, „1984” de George Orwell. Noi trăim astăzi în era când propaganda este mult mai importantă decât faptele. De ce credeți că a devenit un subiect atât de important cel cu „știrile false”? Oamenii au înțeles că adevărul, faptele, filosofia, știința, istoria, educația nu mai contează aproape deloc. Astăzi, pentru a ajunge într-o poziție importantă, pentru a deveni un om cu putere, trebuie să fii un foarte bun propagandist. Trebuie să știi să spui foarte des minciuni mari, iar ultimul lucru pe care și-l doresc propagandiștii în mass-media de mainstream, este o persoană care îi determină pe oameni să își pună întrebări. Oamenii cărora chiar le pasă de viitorul acestei planete vulnerabile sunt îndepărtați pentru că aceștia pot schimba narațiunea impusă.
Reporter: Multe piese scrise de tine în urmă cu zeci de ani sunt foarte actuale. Îmi vine acum în minte piesa „Pigs (Three Different Ones)”, în care spui, „Hey You White House / Ha, ha, charade you are”. Suntem la câțiva pași de Casa Albă. Ce simbolizează acest loc pentru tine?
Roger Waters: Este un edificiu care acum a devenit un simbol al faptului că politica s-a îndepărtat foarte mult de omul simplu. Dar asta nu se întâmplă doar în SUA, ci și în restul lumii. Era o vreme când politica reprezenta modul de a aduna societatea civilă pentru a găsi căi de a prospera. Politicienii își protejau cetățenii, în timp ce astăzi sunt protejați cei foarte puternici și bogați care au condus întotdeauna lumea. Corporațiile profită de politica făcută de Congres, care este finanțat prin donații, iar Curtea Supremă este cea care permite ca politica să fie finanțată astfel. Din punctul meu de vedere, această doctrină legală este un uriaș salt înapoi în timp. N-am mai văzut așa ceva de la Al Doilea Război Mondial încoace. Este deplorabil. Asta înseamnă de fapt, că întreg sistemul politic este scos la vânzare, poate fi cumpărat. În consecință, putem spune că totul este o șaradă. Nu mai are nicio legătură cu ideea: „guvernul oamenilor făcut de oameni pentru oameni”. Iar în administrația actuală, este cât se poate de clar că cei săraci, bătrânii, mediul înconjurător, totul trebuie sacrificat pe altarul bunăstării corporațiilor. Dacă ceea ce scriam eu în urmă cu 30-40 de ani nu era adevărat, astăzi ar fi sunat caragios. Dar, uite că nu este așa. Ei bine, astfel de poziții trebuie să fie ascunse de ochii și urechile oamenilor. Nu putem vorbi despre astfel de subiecte în mass-media centrală.

„Trump este prostul suprem”

Reporter: Crezi că Trump reprezintă ceva unic în istoria Statelor Unite?
Roger Waters: Da, dar asta doar pentru că este prostul suprem. În mod evident, aceasta este cartea pe care joacă. Vedem foarte clar nivelul la care este din tweet-urile lui și, în general, din modul în care se comportă în public. Din acest punct de vedere este diferit de Obama și Clinton, de exemplu. Aceștia erau mai subtili. Dar și aceștia au susținut politici greșite, care nu erau direcționate către oameni. Mă refer în special la faptul că au susținut războaiele din lumea întreagă. N-am înțeles niciodată de ce Statele Unite trebuie să aibă prezență militară peste tot în lume și de ce simte nevoia să controleze absolut tot. Este o acțiune cât se poate de periculoasă, mai ales în lumea în care trăim. Vă dați seama că după atâta timp, încă mai există țări care au arme nucleare?! Noi stăm aici de vorbă și dintr-o dată putem auzi un „buf” și se sting toate luminile din cauza unui câmp electromagnetic. Atunci vom ști că s-a întâmplat un lucru despre care am tot vorbit. Înțelepții ne-au avertizat de multă vreme cu privire la aceste lucruri. Suntem foarte aproape de o catastrofă nucleară, și totuși, noi despre ce vorbim?! Despre pericolul rusesc?!
Reporter: Vorbim despre tensiuni mari cu Rusia…
Roger Waters: Da… Totuși, trebuie să ne întrebăm de ce facem acest lucru? De ce vrea John McCain un război cu Rusia? De ce vrea el să aibă mai multe nave militare în Marea Neagră? De ce această obsesie cu Rusia? Poate că singura idee bună pe care a avut-o Trump este să aibă un dialog cu Rusia. Oamenii ar trebui să fie mai atenți la discursul lui Putin. Dacă ar trebui să alegi cu cine vrei să ai un dialog, cu Putin sau cu Trump, pe cine ai prefera? Mie mi se pare că alegerea e foarte simplă. Trump e un bufon care nu are nicio logică în ceea ce spune, nu știe nimic despre nimic. Poate că Putin este avid după putere, dar măcar are un discurs coerent. Măcar el citește, se documentează despre situațiile politice din zonele care-l interesează, care sunt relativ aproape de țara lui.
Reporter: Nu te temi că vei fi numit „omul lui Putin” acum?
Roger Waters: Nu, sigur că nu. Asta este realitatea. Revin la mass-media centrală pentru care este importantă doar propaganda.

„Să nu ne îngropăm latura umană”

Reporter: Având în vedere că te afli în turneu, vreau să te întreb cum ți-ai dori ca fanii tăi, care vin la concerte, să își ducă la bun sfârșit „rolul de oameni”, despre care te-am auzit vorbind foarte des. Și mă refer acum și la fanii tăi din Israel, care se întreabă de ce nu se pot bucura și ei de un concert Roger Waters.
Roger Waters: Să știți că și în Israel este o rezisteță mare. Mă refer la o mișcare de rezistență din interior. Există o organizație numită „Boycott From Within”, aceștia sunt oameni foarte curajoși, sunt evrei cărora le pasă și de alți oameni, ceea ce este extraordinar. Să nu ne îngropăm latura umană. Dar m-ai mai întrebat ceva. Am susținut 13 concerte în SUA până acum și este adevărat că show-ul este unul foarte bine ancorat în politica actuală. Dar aș vrea ca oamenii să înțeleagă faptul că show-ul meu evidențiază o filosofie simplă: „poartă-te cu ceilalți așa cum ai vrea ca ei să se poarte cu tine”. Trebuie să știm să ne punem în locul altora. Cum s-ar simți americanii dacă ar „bâzâi” drone zilnic pe deasupra capului lor, fără să știe dacă și când vor deveni victime? De exemplu, nu am înțeles niciodată de ce Obama a continuat să susțină programul cu drone… Mi-ar plăcea să am ocazia să-l întreb, dar mi-e greu să mă gândesc la un posibil răspuns sensibil. Sigur, poate spune: „Trebuie să luptăm împotriva terorismului”. Hai, te rog! Oricine poate vedea că dacă ai un comportanment agresiv, acest lucru nu poate decât să încurajeze o mișcare de rezistență. La concertele mele vin în jur de 10-12.000 de oameni, poate părea un număr mic, dar îi văd dornici să trăiască într-o lume în care domnește pacea și dragostea față de semenii lor. Să știți că încet-încet noi câștigăm această luptă. Din cauza aceasta unii mă numesc antisemit, din cauza aceasta vor să mă determine să tac din gură, din cauza aceasta nu mă vedeți în programele TV din prime-time. Sunt unii care mă invită să cânt, dar nu îmi permit să mă așez pe canapea și să vorbesc pentru că nu vor să audă ce am de spus. Dar, uite că nu sunt singurul care o spune, iar vorba se răspândește. A început să le fie frică.
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here