Şanse mari ca Simona Halep să-şi concedieze antrenorul: "Victor, jobul tău e în pericol!"

0
49

Articol preluat din Gândul
Simona Halep antrenor aSimona Halep (3 WTA) a avut nu mai puţin de şase antrenori într-un interval de doi ani, iar jucătoarea în vârstă de 23 de ani pare că vrea să doboare toate recordurile. Zilele antrenorului Victor Ioniţă (32 de ani) sunt numărate, informaţia fiind lansată pe piaţă de Nigel Sears (58 de ani), unul dintre cei mai buni tehnicieni din circuitul feminin şi socrul lui Andy Murray (3 ATP). Fostul antrenor al Anei Ivanovic l-a pus în gardă pe Victor Ioniţă, care colaborează cu Simona Halep de la începutul lui 2015. „Victor Ioniţă, ai grijă ce faci în decembrie! Păzeşte-ţi spatele! Jobul tău e în pericol!”, a spus britanicul într-o intervenţie la Eurosport.
 
După eşecul neaşteptat de la Roland Garros (înfrângere în turul doi, cu Mirjana Lucic, scor 7-5, 6-1), lui Victor Ioniţă i s-au diminuat considerabil şansele de a păstra o colaborare de lungă durată cu Simona. Doar una dintre cele două clauze din contractul semnat cu sportiva din Constanţa l-ar mai putea salva, însă îndeplinirea lor pare irealizabilă în acest moment: încheierea sezonului pe primul loc al ierarhiei WTA, lucru aproape imposibil, sau câştigarea unui turneu de Grand Slam. Halep va avea 6.130 de puncte după Roland Garros, faţă de 7.360, cu cât pornea la startul competiţiei, şi cel mai probabil va pica pe locul 4 WTA pe 8 iunie. În calendarul competiţional din 2015 au mai rămas doar două turnee de Grand Slam: Wimbledon şi US Open.
Turneele de la Wimbledon (semifinală în 2014) şi US Open (turul trei în 2014) vor fi dificile pentru jucătoarea care foloseşte în prezent şi serviciile lui Darren Cahill, antrenor din stafful Adidas, prin prisma suprafeţei pe care se joacă. Celelalte jucătoare din Top 10 WTA se descurcă mult mai bine pe iarbă (suprafaţa de la Wimbledon) şi hard (suprafaţa de la US Open) decât o fac pe zgură (suprafaţa de la Roland Garros).
 
Surse ProSport au dezvăluit că Victor Ioniţă primeşte mult mai puţini bani decât lua Wim Fissette de la Simona Halep în 2014. Belgianul care le-a mai pregătit cu succes pe Kim Clijsters şi Sabine Lisicki încasa 3.000 de euro pe săptămână şi, cel mai important, 10% din câştigurile lui Halep într-un sezon. Ioniţă nu primeşte însă o remuneraţie săptămânală, ci doar un procent din premiile jucătoarei, în valoare de 5%. Astfel, tehnicianul s-a ales cu 100.000 de euro până acum, din cele aproape 2 milioane de euro strânse de Simona în acest sezon. De partea cealaltă, Wim Fissette a încasat 108.000 euro în 9 luni doar din salariul fix, plus 363.000 de euro reprezentând partea de 10% din premiile câştigate de Simona în 2014. Belgianul a ajuns, aşadar, la un total 471.000 de euro.
 
Chiar şi un astfel de contract îi aduce lui Ioniţă o sumă tentantă pentru tehnicienii de rând. Nu şi pentru antrenorii de tenis celebri, care le cer sportivilor salarii exorbitante: Ivan Lendl (Cehia) a primit 1.650.000 de euro pe an de la Andy Murray (Marea Britanie), Serena Williams i-a oferit lui Patrick Mouratoglou (Franţa) un cec în valoare de 1,6 milioane de euro, în timp ce Jo-Wilfried Tsonga (Franţa, 12 ATP), jucător care n-a intrat niciodată în Top 4 ATP şi n-a câştigat niciun turneu de Grand Slam, i-a oferit 700.000 de euro pe sezon lui Roger Rasheed (Australia). De asemenea, unul dintre cei mai buni antrenori din SUA, Brad Gilbert, a declarat că „preţul” lui este de 1 milion de euro pe an. Americanul a lucrat în trecut cu Andre Agassi (SUA), Andy Roddick (SUA), Andy Murray (Marea Britanie) şi Kei Nishikori (Japonia).
 
Răceala dintre Simona şi Victor a ieşit la iveală în timpul primelor trei turnee de zgură din 2014. La Stuttgart (semifinală), nu l-a chemat deloc pentru sfaturi, pentru ca la Madrid (eliminată în primul tur), să solicite prezenţa lui Darren Cahill, la pauza dintre game-uri. Victor a fost ignorat şi în urmă cu două săptămâni, la Roma (semifinală), atunci când Simona nu a dorit intervenţia antrenorilor.
Campioana noastră a avut o atitudine diferită faţă de Ioniţă, fost jucător profesionist, în prima parte a sezonului, chemându-l pe teren la fiecare competiţie. Rezultatele au fost fabuloase: Halep a triumfat la Indian Wells (SUA), primul Premier Mandatory al carierei, s-a impus la Dubai (Emiratele Arabe Unite) şi a atins o semifinală la Miami (SUA).
 
Chiar dacă tenisul ei arăta bine, Simona şi-a exprimat totuşi nemulţumirea faţă de prestaţia tehnicianului. Fostul număr 187 ATP a fost luat la ţintă în „optimile” turneului de la Miami, atunci când eleva sa i-a strigat: „Bate şi tu din palmele alea, nu sta degeaba”! Un alt episod controversat s-a produs în finală la Indian Wells, câştigată în faţa Jelenei Jankovic (2-6, 7-5, 6-4), atunci când Simona i-a replicat tehnicianului în vârstă de 32 de ani: „Asta vrei tu să fac eu? Mişto… Şi eu vreau să mă încurajaţi mai tare şi să ţipaţi pe acolo. Aştia de ţipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok.. E în regulă”.
 
Simona Halep se află pe primul loc într-un clasament al schimbărilor de antrenori realizat pe o perioada de doi ani şi jumătate, la mare distanţă de celelalte jucătoare din Top 10. Câştigătoare a 11 turnee WTA, Simona a lucrat cu nu mai puţin de şase tehnicieni din 2013 până în 2015: a început anul 2013 alături de Firicel Tomai, pe care l-a schimbat, printr-o decizie inexplicabilă pentru antrenor, cu Andrei Mlendea, cel care a acuzat-o că a renunţat la serviciile sale printr-un sms.
La jumătatea respectivului sezon, Simona a început o colaborare, care a durat până la finalul lui 2013, cu Adrian Marcu. Belgianul Wim Fissette, angajat în februarie 2014, a dus-o pe Halep în finala de la Roland Garros, în semifinala de la Wimbledon, dar şi în ultimul act al Turneului Campioanelor de la Singapore.
La sfârşitul anului 2014, pe care l-a terminat pe locul 3 WTA, cel mai bun al unei românce din istorie, Simona a anunţat că se desparte de Wim şi porneşte la drum alături de Victor Ioniţă şi Thomas Hogstedt. În februarie 2015 a mai rămas un singur antrenor în stafful româncei, Victor Ioniţă. În paralel, Simona lucrează şi cu australianul Darren Cahill, antrenor din stafful Adidas.
 
sursa: Gândul

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here