„Selly-zarea” României. Cât mai rezistăm?!

1
1890

Televiziunile ipocrite cultivă cu nesaț non-valoarea. Astăzi, cazul Selly.„Ce credeți despre un om atât de influent în rândul copiilor, care încalcă atât de flagrant regulile de apărare împotriva Covid-19?”

Am crezut că nu aud bine, când Cosmin Prelipceanu i-a adresat această întrebare ministrului educației, Sorin Cîmpeanu. De ce ar trebui să aibă o opinie un ministru despre un vlogger, oricât de popular ar fi cel din urmă în rândul copiilor?! Iar ministrul, în loc să îl trimită la plimbare pe marele jurnalist (bănuiesc că are și treburi importante de rezolvat), îi răspunde amplu-filosofic:

E regretabil ceea ce s-a întâmplat, eu mă gândesc că sunt aspecte contradictorii, pentru că am văzut și alte acțiuni, foarte responsabile, care intră în contradicție flagrantă cu ceea ce s-a întâmplat în acest weekend. Deci, e greu de format o opinie, pentru că am văzut și bune, și rele, și responsabile, și non-responsabile”.

Bun, deci dom’ ministru nu are o opinie dar nu-i nimic pentru că toți jurnaliștii și toți oamenii cu cont pe Facebook au emis o opinii în ultimele două zile.

Să nu uităm cine l-a adus prima dată într-o emisiune tv, prezentându-l drept un tânăr care vrea să revoluționeze educația. Erau doi domni: Cosmin Prelipceanu și Lucian Mîndruță. Am scris despre acea ediție atunci (puteți citi aici – click).

Despre ipocriți

Cel mai mult mă deranjează ipocrizia.

  1. Ipocrizia celor care se dezic acum de Selly. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le pute. S-a umplut Facebook-ul de moraliști: „Vai, dar mie nu mi-a plăcut niciodată de ăsta”, „N-am fost niciodată fanul ăstuia”, „Cine e Selly?!” și alte formulări asemănătoare. Unde te uiți pe Facebook vezi câte unul cu principii solide, cu sprânceana ridicată, care clatină dezaprobator din cap. Oameni buni, Selly e activ pe Youtube din 2011. Cine v-a oprit să vă exprimați dezaprobarea până acum?!
  2. Ipocrizia televiziunilor. După ce aproape că i-au ridicat statuie când și-a exprimat opinia despre sistemul de învățământ și l-au invitat în emisiuni toate televiziunile, acum ni-l prezintă ca pe un câh. Ieri era eroul pe cal alb care salvează educația din România, care venea cu soluții și provoca la dialog miniștrii, azi este puștiul iresponsabil care dă petreceri pe manele în plină pandemie. Să ne înțelegem, Selly a fost întotdeauna irelevant pentru publicul telespectator. Televiziunile ne-au determinat să îl percepem ca fiind important. De ce au făcut-o? Pentru că au sperat să mai câștige un punct de audiență sau niște click-uri în plus pe site-uri. E un business, nimic mai mult.
  3. Ipocrizia revoltaților de pe Facebook. A fost șocant să citesc opinii ale unor cetățeni cunoscuți, implicați în problemele sociale, care spuneau că atunci când abordezi probleme importante, nu mai poți să îți știrbești imaginea de salvator. Trebuie să fii un exemplu. Selly e acuzat că influențează negativ tânăra generație, că nu înțelege rolul pe care îl are în societate. De parcă atunci când îți deschizi un canal de Youtube, semnezi și un contract de seriozitate. Brusc au descoperit toți cât de iresponsabil e Selly, azi încep oamenii să vadă că idolul puștimii din România poate avea influență rea asupra copiilor lor. Hai pe bune?! Dar până acum, unde ați fost?! Hai, nu spuneți că nu știați ce conținut de doi lei le servește vloggerul urmăritorilor lui. Mulți dintre voi v-ați dus copiii la concertele 5Gang, e imposibil să nu fi auzit ce texte și atitudine au și mai ales ce idei promovează.
  4. Ipocrizia iubitorilor de muzică. Au strâmbat unii din nas că s-au cântat manele la petrecerea lui Selly. Păi, pe cine ați fi vrut să invite la petrecerea lui? Repet, ascultați muzica 5Gang. E despre bani, femei, succes, dușmani… E normal să inviți la petrecerea ta, oameni cu care ai subiecte în comun.
  5. Ipocritul Selly strigă ipocriții. În video-ul postat pe Youtube, Selly îi acuză pe oameni de ipocrizie. „Hai, spuneți-mi voi mie că nu v-ați serbat majoratul în pandemie, că ați stat triști închiși în casă fără niciun prieten”, „nu știu câți dintre voi înțeleg ce înseamnă pentru mine să stau închis 14 zile în casă, câte proiecte pierd, câți bani se pierd”, zice el printre altele. Da! Există tineri care nu și-au serbat ziua de naștere în pandemie. La fel cum există artiști (muzicieni, actori) care au stat pe bară un an de zile și nu au câștigat nimic… Câte proiecte nu au pierdut și ei… Dar, așa e în viață… unii înțeleg că trebuie să respecte reguli. Alții au decis că o dată în viață face omul 20 de ani și atunci dau bairam. Și încă ceva. Da, există adolescenți, există oameni care nu ascultă manele la petreceri. Și nici Beethoven. Ar fi frumos să nu fim băgați toți în aceiași oală. Între Beethoven, manele și trap mai există o grămadă de alte genuri muzicale potrivite pentru petreceri. E chestie de cultură muzicală și de gusturi. Știu că nu poți face nimic în gustul omului, dar nu-mi plac generalizările. Nu cred că trebuie să fie pus la zid pentru că ascultă manele, dar nu e ok să îți motivezi alegerile muzicale pentru că toți ceilalți fac la fel la petreceri. Nu fac toți. Faptul că Selly a ales să dea doar exemple extreme, arată cât de limitat este.

Cu ce îi ajută pe cei mici faptul că Selly e băiat inteligent?

Eu nu neg că Selly e un tip inteligent. DAR… (vă) întreb: vi se pare că și-a folosit vreodată inteligența pentru a ajuta masele?! Aveți impresia că Selly a devenit atât de popular pe Youtube făcând un vlog cultural? Vi s-a părut că atâta vreme cât a fost în școală a fost preocupat de problemele din sistemul de învățământ (de care se lovea zilnic)?! Nu! A făcut-o după ce a luat BAC-ul. M-aș bucura să facem diferența la timp între un fake, un oportunist și un om pe bune.

Selly e un oportunist, ceea ce nu e neapărat un lucru rău. E un băiat inteligent care a înțeles că trebuie să livreze conținut de doi lei ca să aibă audiență mare. Și-a crescut canalul de Youtube, iar când a terminat liceul a considerat că e cazul să facă un pas înainte și să ajungă și la o altă categorie de public. Și a apărut la TV în chip de salvator al învățământului. Sărăcuțul! A îndurat 12 ani un sistem învechit și acum vrea să-i salveze pe elevi. Sună bine. E ca un film.

Nu pot să nu mă gândesc la colega lui de generație, Greta Thunberg (18 ani), care după ce termina orele la școală, protesta în fața guvernului (la început era singură). Ea nu a așteptat să termine liceul, să strângă milioane de subscriberi pe Youtube și pe urmă să facă ceva. Fata din Suedia a avut un crez și a acționat așa cum a știut ea mai bine. Băiatul din România vrea să facă bani și să fie popular. Ambii și-au atins ținta. Dar contează și cum au făcut-o, nu? Diferența dintre cei doi este că Greta a reușit să strângă o mulțime de oameni în jurul unei idei. Selly oferă produse-conservă de slabă calitate (mă refer la conținut) și câștigă bani și faimă.

Sigur că mi-ar fi plăcut să văd că Selly are un crez, se dedică unei idei…. Dar până una alta, el este consecvent cu sine. A zis că e un business și… face bani.

Televiziunile ipocrite cultivă cu nesaț non-valoarea

Ceea ce nu înțeleg eu, este de ce se așteaptă oamenii ca Selly să le educe copiii?! De ce nu le oferiți copiilor modele adevărate, de ce nu îi învățați pe cei mici să facă diferența între conținut/muzică de calitate și kitsch? De ce îi lăsați pe Youtube să se uite în gura lui Selly? De ce îi duceți la concertele 5Gang?! De ce le alimentați ideea că Selly e un exemplu pentru ei?

Ar fi mult mai simplu să îl privim pe Selly exact așa cum este: un băiat inteligent, arogant, oportunist, grandoman care a văzut oportunitatea de a face bani din vlogging și profită de șansă. Acum sigur, face bani pe naivitatea și pe creierul celor mici. Știți cum e… câștigă-i pe cei mici și ai câștigat portofelul părinților. Ascultați cu atenție răspunsul lui Selly. E despre bani, despre săracii de 40 de ani care scuipau semințe în fața blocului când erau de vârsta lui, despre boșorogii care ascultă simfonii, despre ăia mulți care îl invidiază pe el. Acum că i-am ascultat răspunsul, încep să cred că Selly mimează foarte bine inteligența.

Vă las mai jos câteva opinii culese de pe Facebook.


Răspunsul vloggerului:

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua,
    După părerea mea, i se dă mult prea multă importanţă lui Selly. Televiziunile greşesc la acest capitol şi Digi24 nu face excepţie. La cât de panicardă a devenit emisiunea lui Prelipceanu, nu m-ar mira să-i ajungă pe cei de la Latrina 3 sau postul lui Ghiţă. Dar să-i acorzi emisiune în grilă cum a făcut Prima tv e peste puterile mele de înţelegere. Aici e de fapt tragedia: mesajele lui fiind atât de nocive, de ce ar trebui date ca exemplu? Ce învaţă tinerii din ele? Şi revenim la aceeaşi superficialitate a televiziunilor, pentru că, ce diferenţă este între promovarea botoxatelor şi promovarea lui Selly? Bine că avem telecomanda, să schimbăm repede postul, doar că acest lucru nu e o rezolvare, mesajul rămâne. Păcat. Poate că rezolvarea e mai profundă şi trebuie umblat la legislaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here