Sigmund Freud, părintele psihanalizei (6 mai 1856 – 23 septembrie 1939)

Articol preluat de pe site-ul Agerpres

0
109

Sigmund Freud, părintele psihanalizei (6 mai 1856 - 23 septembrie 1939)Neurologul Sigmund Freud este considerat părintele psihanalizei, cel căruia i se datorează o serie de descoperiri uimitoare referitoare la funcţionarea şi la structura psihicului uman. Psihanaliza, dezvoltată ca teorie generală a inconştientului, reprezintă o metodă de explorare a acestuia şi de tratament al tulburărilor mintale.

Sigismund (mai târziu Sigmund) Freud s-a născut la 6 mai 1856 în Freiberg, Moravia, pe atunci Imperiul Habsburgic, în prezent Pribor din Republica Cehă, într-o familie de origine evreiască, notează site-urile www.freudfile.org şi www.bbc.co.uk.

Familia s-a mutat apoi la Leipzig, în Germania, şi, ulterior, la Viena, unde Freud şi-a început studiile în cercetarea medicală la Universitatea din Viena, pe care a absolvit-o în 1881, potrivit www.biographyonline.net.

Studii despre isterie

În anii imediat următori, a lucrat la Clinica de psihiatrie a lui Theodor Meynert, studiind apoi alături de Charcot, la clinica Salpetriere din Paris (1885). În 1886 s-a căsătorit cu Martha Bernays şi au avut şase copii.

Sigmund Freud s-a îndreptat către studiul psihanalizei în anii 1880, după ce a citit articole referitoare la metoda lui Breuer de a trata isteria prin hipnoză. Împreună cu acesta, a publicat ”Studii despre isterie” (1895), în acelaşi an, reuşind să-şi analizeze un vis.

În următorii cinci ani a elaborat majoritatea conceptelor care au fost apoi incluse în teoria şi practica psihanalizei, acest din urmă termen fiind propus chiar de el în 1896. După despărţirea de Breuer şi după şocul suferit în urma morţii tatălui, Freud începe autoanaliza în 1897, concentrându-se asupra propriilor vise şi fantezii.

Interpretarea viselor

”Interpretarea viselor”, pe care Freud o consideră cea mai importantă carte a sa, a fost publicată în 1899, dar are inscripţionat anul 1900 ca dată a primei ediţii, datorită faptului că autorul dorea ca marea sa descoperire să fie asociată cu începutul unui nou secol.

Lumea medicală privea cu scepticism această lucrare, aşa că Freud şi-a continuat studiile singur, izolat de restul cercetătorilor. A început să lucreze cu Dora, una dintre pacientele sale, şi a publicat, în 1901, ”Psihopatologia vieţii de zi cu zi”.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.agerpres.ro/documentare/2019/09/23/o-personalitate-pe-zi-sigmund-freud-parintele-psihanalizei–373721

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here