Cred că TVR-ul a avut o intenție bună (desigur, știm cu toții cu ce e pavat un anume drum). Deși nu bag mâna în foc, am impresia că au vrut să ne ofere un program de divertisment. Să apreciem intenția. L-au numit „Deschideți poarta soarelui”. De ce? Habar n-am. Nu am aflat nici măcar din comunicatul de presă trimis de PR-ii TVR-ului. Am citit în comunicatul cu pricina că această melodie „unește generații”… Dacă zice Televiziunea Publică, așa o fi, deși… nu-mi aduc aminte ca acest post TV să fi popularizat câtuși de puțin cântecul lui Anton Șuteu (pe versurile lui Dan V. Dumitriu) în ultimii 20 de ani. Eu m-am gândit că o fi fost o aniversare a celebrei melodii… Who knows? Poate că nici cei din TVR nu știu, altfel ne-ar fi spus și nouă. Hai să zicem că cel mai probabil, le-a sunat lor bine acest titlu.
Buuun… Eu nu știu ce se întâmplă în această instituție de fiecare intenție bună se transformă într-un semi-eșec. E un mister pentru mine cum reușesc profesioniștii din TVR să scoată dintr-un show de televiziune și ultima fărâmă de autentic, de bucurie. La prima lor intervenție, cei doi moderatori nici măcar nu s-au salutat. Mă refer la Iuliana Tudor și Mircea Radu. Mi-au lăsat impresia că nu știau unul de celălalt. Înțeleg ideea că înregistrează fiecare de acasă, dar un minim dialog puteau avea, nu? Parcă erau doi străini. Hai să fim serioși! Prezentați împreună „cel mai mare concert online făcut vreodată în ţara noastră” (potrivit comunicatului) și voi abia că vă spuneți două vorbe?
Majoritatea artiștilor au avut câte un mesaj înregistrat, mai puțin Paula Seling și Ovi cu care a avut un fel de dialog Mircea Radu. Conversația celor trei a fost cel puțin stranie. Părea tăiată (cam cu toporul), apoi au mimat prost un fel de live (s-a întrerupt legătura cu Ovi și până la urmă au rămas pe ecran doar Paula și Mircea, fără nicio explicație sau încercare de a relua legătura cu Ovi). Mai bine ar fi tăiat și acea parte, a dat prost. De asemenea, cu Călin Goia de la Voltaj au vorbit ambii moderatori. În schimb, cu Cornel Ilie (Vunk) a vorbit doar Iuliana Tudor.
În cadrul acestei emisiuni, am văzut videoclipul cântecului „N-ai de ce să pleci” (Holograf). Doar Dumnezeu și TVR-ul știu de ce nu au putut domnii de la Holograf să înregistreze fiecare acasă la el acest cântec. Videoclipul îl puteam vedea oriunde. Adică au putut să înregistreze de acasă orchestre mari ale lumii, dar nu și Holograful. Ei ne-au dat videoclipul. Mulțumim!
În momentul în care în comunicatul de presă îmi prezinți acest program TV ca fiind „cel mai mare concert online făcut vreodată în ţara noastră”, așteptările sunt mari, așa că să nu vă mire reacția mea. Urmărind acest program am rămas cu un gust amar de playback pe alocuri (subliniez că nu au făcut toți playback). Am mai văzut și eu astfel de evenimente organizate din izolare, fiecare acasă la el. Uite un exemplu: „One World: Together at Home” (un show de vreo 8 ore). Și acesta a fost editat, prelucrat, dar mi-a lăsat impresia de live, de autentic. Nu, frate! La TVR vezi artistul cu o draperie roșie în spate, fără niciun microfon, mimând la cameră (ca la o filmare de studio de pe timpuri), sau vezi un mixaj între părți filmate acasă la artist și părți filmate într-un concert cu orchestră la Sala Palatului, sau vezi un videoclip, sau vezi artistul în fața microfonului cântând și apoi îl vezi în grădină cântând fără microfon.
Jos pălăria pentru Voltaj, Alexandra Ușurelu & Bobby Stoica, Cristi Minculescu cu Valter și Boro, Irina Sârbu, The Humans, Bandul condus de Ionel Tudor, Cornel Ilie (Vunk). Măcar ei au respectat regula și au prezentat materiale înregistrate în auto-izolare. Mi-a plăcut în mod deosebit și varianta piesei Fragile (Sting) prezentată de Crina Mardale, Bubu și Mihaela Cernea (nu știu de ce au ales o piesă străină, chiar nu puteau cânta un cântec românesc?!).
Observ că cei din TVR au o plăcere nebună să își chinuiască telespectatorii cu burtiere imposibil de citit. E boală veche acolo. De data asta scrisul era alb, mic, meschin pe un fond fie galben, fie portocaliu, fie grena. Imposibil de citit ceva. Noroc că i-am recunoscut pe artiști pentru că altfel nici măcar n-aș fi știut cine a cântat.
Până la urmă care a fost scopul acestui program? Că nu pot să îi spun concert… Dacă ar fi existat dialoguri cu fiecare artist care a cântat, ar fi fost ceva, măcar am fi simțit că suntem împreună, că trăim aceleași vremuri tulburi, am fi aflat ceva despre viața lor în izolare. Altfel, puteau difuza liniștiți filmări din trecut care ar fi avut mai mult farmec, iar cei de acasă n-ar fi rămas cu sentimentul că au fost păcăliți (așa cum mi s-a întâmplat mie). Chiar nu putea Televiziunea Română să facă un program exclusiv cu creații românești în limba română?! Care era de fapt miza acestui show de televiziune?
Regret să o spun, dar se simte „spiritul de gașcă” în emisiunile TVR. De ce trebuie să îi vedem mereu în emisiunile și în juriile făcute de TVR pe Adrian Romcescu, Luminița Anghel, Paula Seling, Ovi Jacobsen, Crina Mardare, familia Tudor, Marcel Pavel, Adrian Enache, Fuego, Nico? Ce, nu mai sunt alți artiști?! S-a oprit lumea artistică la ei? Ce treabă avea Eliza G, de ce nu putea cânta o piesă românească? Este trupa The Humans atât de reprezentativă pentru muzica românească? De ce să nu fie și folkiști, și trupe rock, și trupe de blues, de jazz? De ce să nu fie cu adevărat o sărbătoare a muzicii românești?
Rămân cu bucuria că am revăzut-o (chiar și pentru câteva secunde) pe Marina Florea. Deși mi-a plăcut foarte mult cântecul „Deschideți poarta soarelui” în nouă variantă, orchestrație, regret că nu a fost prezentă în program (nici măcar cu o înregistrare veche) Dida Drăgan (cea care a înregistrat prima piesa care a dat titlul show-ului TV). Ar fi meritat din plin! Consider că este o mare gafă din partea TVR-ului.
În final ce pot să spun? Sper că TVR va mai încerca să ne ofere programe de divertisment, până la urmă cine știe, poate chiar le iese ceva bun.
Câteva info despre Anton Șuteu și cântecul „Deschideți poarta soarelui
Din „Meridianele cântecului” din 1989, carte scrisă de regretata Daniela Caraman Fotea afăm că Anton Șuteu (17.01.1947 – 13.07.2010) a fost recompensat cu Premiul Uniunii Compozitorilor și muzicologilor 1986 pentru creațiile ” Cântați cu noi pacea lumii” și Deschideți poarta soarelui”. A fost un compozitor și profesor român.
Anton Șuteu, despre cântecul „Deschideți poarta soarelui”: „Eram la Predeal, unde am copilărit. Mă plimbam pe o potecă, numită Poliştoacă… şi am auzit capul de refren… Am mers acasă, am început să scriu şi în trei zile am şi orchestrat-o. Era în 1983-84. M-am dus la Tudor Vornicu şi a fost foarte entuziasmat. Mi-a spus: «Treci la imprimat, că o introducem în programul de Revelion!» Întâi am imprimat-o cu Dida Drăgan, care avea o voce mai dramatică, un timbru specific, mai aparte. Avea fiorul, marca Dida Drăgan, după care am imprimat-o cu toţi soliştii”.
Potrivit site-ului discogs.com, cântecul a dat titlul albumului lansat de Dida Drăgan în 1988.
Vă las mai jos piesa în diferite interpretări.
Cea mai recentă propusă de TVR (ar fi fost frumos din partea lor să scrie în deschiderea videoclipului numele celor 70 de artiști):
Dida Drăgan:
Deschideti poarta soarelui (Muzica: Anton Şuteu; Versuri: Dan V. Dumitriu). Filmarea de mai jos a fost realizata la sfarsitul anului 1986 si a avut premiera in programul de Revelion 1987. Artistii care apar sunt: Mirabela Dauer, Mihaela Runceanu, Adrian Daminescu, Carmen Rădulescu, Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Oancea, Marina Florea, Mircea Baniciu, Carmen Mureşan.
- Victor Pițurcă l-a sunat pe Dan Udrea, după editorialul anti-Valentin Ceaușescu: „Ai scris urât, dar adevărul e altul. Vi-l explic eu…” - martie 20, 2025
- Ce a căutat Valentin Ceaușescu la Gala Sportului Românesc? Nostalgicii comunismului să ne scutească de o astfel de corvoadă! - martie 20, 2025
- TOP CEI MAI BUNI CHITARIȘTI STRĂINI. PROPUNERI - martie 20, 2025
Pe romaneste, in afara de Monica Anghel (THE Voice), nici unul nu spurca pe linga Dida Dragan.