„Titanic Vals” la Festivalul de Teatru Pledez pentru Tineri la Piatra Neamt (7.11.2016)

0
129

Titanic Vals la Piatra NeamtArticol și foto de Brândușa Balan
Pai cam da … pe uscat a poposit prin munti si Titanicul in pasi de vals … Sa fiu mai explicita in Piatra Neamt sau cum imi place mie sa imi alint orasul “GermanStone” a naufragiat spectacolul de teatru “Titanic Vals” – al companiei de teatru ODEON Bucuresti.
Pai si ce distributie in pasi de “vals” in replici atent scrise  la inceputul secolului XX de Tudor Musatescu.
In ordinea numerelor de pe “tricou” –  Distribuţia: Spirache: Ionel Mihăilescu , Dacia: Antoaneta Zaharia , Chiriachița: Dorina Lazăr ,  Sarmisegetuza: Nicoleta Lefter , Gena: Sabrina Iașchevici , Traian: Marius Damian , Decebal: Ruxandra Maniu , Petre Dinu: Ioan Batinaș
Stamatescu: Alexandru Papadopol , Rădulescu Nercea: Pavel Bartoș, Procopiu: Rodica Mandache , Doica, O servitoare: Anda Saltelechi, Un fotograf: Dan Iosif  – ei sunt cei 13 magnifici  „orchestrati” fiind de:  Regia: Alexandru Dabija, Decoruri: Helmuth Stürmer  , Costume: Corina Grămoșteanu, Asistent decoruri: Irina Moscu , Ilustrația muzicală: Vasile Manta.

O idee despre personajele din Titanic Vals : Spirache: funţionar la prefectură, e un personaj compus din familie, slujbă şicumsecădenie. De 50 de ani şi mai bine / Dacia: soţia lui, cam de aceeaşi vârstă, conservată însă bine, foarte voluntară,foarte activă şi foarte supusă mamei sale / Chiriatiţa: soacra lui Spirache / Sarmisegetusa: fiica lui Spirache, supranumită şi prinţesa familiei. 22 de ani / Gena: fiica lui Spirache din prima căsătorie. Şchioapă şi talentată la pictură. / Traian: băiatul cel mare al lui Spirache. A ajuns să str<ngă, până la 20 de ani, 3clase de liceu /Decebal: băiatul cel mic al lui Spirache. 12 ani /Petre Dinu: funcţionar la poşta locală. Prepară dreptul în particular. Are 24 deani. / Stamatescu: căpitan de cavalerie/ Rădulescu Mircea: licenţiat în drept, fost magistrat avocat. Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Socialist. / Procopiu: avocat, coleg de şcoală cu Spirache./ Un vecin: ca toţi vecinii/
Doica, ca toate doicile. – O servitoare , ca toate servitoarele. / Un fotograf, ca toţi fotografii si acţiunea se petrece în anul 1932, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.
Comedia Titanic Vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea, chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.“ asa cum ne prezinta si comunicatul catre „media” de informare a publicului. Am observat in sala si am simtit vibratiile zambetelor si chicotelor insa gandul imi fugea la situatiile reale la care suntem martori in fiecare zi, daca nu cumva si direct implicati cand se spune ca „decizia prin vot ne apartine!”.

Am auzit si eu primul candidat ca deputat spunand “ Să nu mă votaţi…, fiindcă nu merit să intru în Parlament, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac. De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?’ Spirache Necşulescu si totusi mesajul lui sincer prinde in partea “alergatorilor”  de prin sectiile de votare.  Un mesaj atat de actual … si totusi din secolul trecut .
Titani ValsEu sunt de parere ca daca nu sunt critic de film sau scriitor de meserie, ci pur si simplu un fotograf cu ochi de vultur , nici nu ma apuc sa imi dau cu parerea asupra nuantelor cu puncte si suprapuncte … asa ca aleg in caz de va intereseaza ceva mai multe informatii link-uri utile care sa ofere ceva mai multe informatii despre nuante si detalii cu si despre spectacol. http://ileanalucaciu.blogspot.ro/2014/01/titanic-vals-teatrul-odeon.html  / http://yorick.ro/canapeaua-de-fite-si-pigmeii-sai-locatari-titanic-vals-la-teatrul-odeon/
Eu va las sa va faceti si o idee vizuala asupra celor scrise si de mine si de cei ce au darul povestirii !
Album foto – https://www.facebook.com/motionarthought/photos/?tab=album&album_id=1487099724639062
PS: Publicul nemţean i-a oferit indrăgitei actriţe dna. Dorina Lazar un sincer şi respectuos „LA multi ANI!” , a cărei zi de naştere şi-a serbat-o pe scena alături de colegii din spectacolul de teatru Titanic Vals!   video :  https://www.facebook.com/motionarthought/videos/1486977547984613/
 
Programul din data de  8 noiembrie in cadrul Festivalului de Teatru  PLEDEZ PENTRU TINE(RI)
Marţi, 8 noiembrie
 
Ora 17. 00 // Sala Rotondă // LANSARE DE CARTE
ADRIAN ALUI GHEORGHE, Luna Zadar
Ora 19.00 // Sala Mare // Teatrul Odeon București
FAMILY AFFAIRS
de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim
cu: Cezar Antal, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Pavel Bartoş, Vlad Bîrzanu, Ruxandra Maniu,
Nicoleta Lefter, Virginia Rogin, Mihai Smarandache, Rodica Mandache, Dan Iosif, Nicu Coman
Si ca o informatie cat de cat surprizatoare si pentru mine , de la agentia de bilete m-am informat ca nu mai putin de 7 spectacole sunt deja sold out si ca la celelalte care inca nu sunt in sold –out , totusi mai sunt cu foarte foarte putine bilete dispobile.
Am mai aflat ca investitia pe familie cu 3 membrii – soti+1 copil pe intreg festivalul duce undeva la 10 milioane. E drept ca festivalul tine 2 saptamani si ca sunt spectacole la care publicul nemtean are parte doar daca se duce in Bucuresti sau prin tara la cate un spectacol.
Luand in calcul ca rar se mai intampla cate ceva in orasul acesta , nemteanul se pare ca aduna in pusculita lui de economii si acest buget pentru teatru si bine face, caci aici are totusi sansa timp de doua saptamani  pe an , sa vada acasa productii teatrale care mai de care, cu nume sau povesti aparte.
Acest Festival este deja o traditie pentru orasul Piatra Neamt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here