Tolontan: După un an, niciunul dintre dosarele ”Colectiv” n-a ajuns în instanța de fond și în niciunul nu e vorba despre corupție

0
61

sursă foto: urbology.ro
sursă foto: urbology.ro

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan publicată pe site-ul tolo.ro
Adevărul în cazul ”Colectiv”? Ce știm sigur că adevărul judiciar mai așteaptă.
La aproape un an de la incendiul care a ucis 64 oameni și a rănit peste o sută, nici unul dintre cele patru dosare penale n-a ajuns în fața instanțelor care vor judeca fondul.
Cazul e complex ca fapte și s-a ramificat din punct de vedere juridic.
Multe lucruri necunoscute oamenilor sînt încă secrete în dosare. Pe cîteva dintre ele le-am verificat și le putem prezenta azi.
A durat, dar timpul curge diferit. Ceea ce pentru familiile victimelor și pentru public e lentoare, pentru cei acuzați ”e proba că procurorii se grăbesc în a găsi vinovați fără a merge în profunzime”, după cum a declarat pentru Gazetă unul dintre apărătorii inculpaților.
De altfel, un avocat a renunțat după ce a avut sentimentul că DNA Militar grăbește cazul unui client al său ”care pare condamnat din start”.
Au fost încercări ale Parchetelor de a ajunge în instanță.
Dar Tribunalul Militar a înapoiat către procurorii militari ai DNA cazul, socotind că nu le-au fost respectate drepturile inculpaților, cei doi inspectori ISU cercetați.
Situația la zi este următoarea:

DOSARUL 1 – CERCETAT DE CĂTRE PARCHETUL DE PE LÎNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
Este dosarul-mamă.
Aici sînt inculpați Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu (patronii clubului ”Colectiv”), Daniela Niță (patroana firmei de pirotehnie Golden Ideas Fireworks Artists SRL, care a lansat artificiile), fratele ei Cristian Niță și angajatul acestei firme Viorel Zaharia, cel care a participat la montarea artificiilor, dar care era afară din club în momentul aprinderii lor.

100este numărul aproximativ al oamenilor de a căror rănire în incendiul din 30 octombrie 2015 sînt acuzaţi inculpaţii din dosar 

Cu excepția lui Cristian Niță, care e acuzat de favorizarea infractorului și ascundere de probe, ceilalți cinci sînt acuzați de ucidere din culpă pentru 64 de victime în concurs cu vătămare din culpă pentru aproximativ 20 de răniți.
De ce doar 20?
Pentru că afectarea a 80 dintre răniți, fie tratați în străinătate, fie care și-au obținut mai tîrziu documentele, este cercetată ca infracțiune într-un dosar disjuns.
Între inculpații de la club și cei de la firmă au apărut deja linii diferite de apărare.
De exemplu, cei de la club se întreabă de ce unul dintre primii specialiștii chemați la fața locului de către anchetatori ”este partenerul de viață și cel care locuia în aceeași casă cu patroana firmei de pirotehnie, Daniela Niță. Există la dosar discuțiile între cei doi, cum de a fost chemat tocmai el?!”.
Potrivit acelorași surse din club, ”partenerul Danielei Niță, solicitat inițial de anchetatori pe post de specialist, deține și o firmă mare de evenimente, clientă a partidelor”.
Gazeta n-a putut confirma pînă în acest moment prezența la fața locului a bărbatului a cărui firmă este, într-adevăr, extrem de influentă în zona de evenimente politice, dar nu numai. Sigur este însă că discuțiile dintre bărbat și patroana firmei de artificii sînt în dosar.
Procurorii au întocmit rechizitoriul în acest dosar-mamă, camera preliminară a respins observațiile inculpaților și aceștia vor face, probabil, contestație.
Dacă va fi respinsă și contestația apărării, se va ajunge în instanță.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://www.tolo.ro/2016/10/17/dupa-un-an-nici-unul-dintre-dosarele-colectiv-n-a-ajuns-in-instanta-de-fond-si-in-nici-unul-nu-e-vorba-despre-coruptie/

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here