Toni Grecu, realizator TV: „Umorul era gura de oxigen în atmosfera sulfuroasă a propagandei comuniste“

0
51

FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Articol preluat din Adevărul
Înainte de startul unui nou sezon al „Superjurnalului“, duminică, 13 septembrie, la Digi24, Toni Grecu (56 de ani) a vorbit, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, despre calitatea umorului din peisajul autohton, despre criza resurselor şi a ideilor cu care se confruntă televiziunile, dar şi despre umorul românilor de dinainte de ’89.
„Prost, mult şi gratis“. Aşa descrie Toni Grecu comicul de pe micul ecran de la ora actuală. Realizatorul TV vine însă şi cu „antidot“. Este vorba despre un nou sezon al emisiunii „Superjurnalul“, care va debuta duminică seară, 13 septembrie, la ora 22.00, la Digi24. „Este ca o pastilă antidepresivă. Cu noi, România este mai veselă şi mai prietenoasă“, promite Toni Grecu.
Sezonul de toamnă al emisiunii aduce cu el şi multe noutăţi. „Avem două rubrici noi pe care ni le dorim permanente: «Republica Animată România», un desen animat în serial cu politicieni de marcă. Altă rubrică nouă pe care ne bazăm este «Şcoala Vieţii cu Sorin Ovidiu Vântu»“, explică Toni Grecu. „Ne-am inspirat din excepţionalele filmuleţe postate de ex-mogulul Sorin Ovidiu Vântu pe Facebook. Prima temă este despre manipulare sau cum se cucereşte o persoană privind-o la baza nasului. Recunoaştem că personajul virtual, deşi este foarte comic şi bine jucat de Dragos Muşat, nu îl poate egala pe original“, a mai spus realizatorul TV.
 
Înainte de debutul primei ediţii a „Superjurnalului“, în care Klaus Iohannis şi Victor Ponta „se înfruntă fără perdea, cu ciocane în cap şi pumni în gură“, Toni Grecu a punctat, pentru „Adevărul“, noutăţile aduse de emisiune şi a vorbit despre umorul oamenilor din perioada comunistă, despre peisajul audiovizual autohton, despre viitorul Serviciului Român de Comedie şi multe altele.
Ce vor vedea telespectatorii în noul sezon „Superjurnal“?
Vor vedea în fiecare saptămână, duminică, de la ora 22.00, pe Digi24, ştirile cele mai relevante din actualitatea românească, tratate în spirit comic, apoi o nouă rubrică de desene animate politice, cu titlul „Republica Animată România“, „Şcoala Vieţii“, cu SOV (Sorin Ovidiu Vântu – n.red.), şi multe altele.
S-a schimbat ceva în formatul emisiunii?
Formatul este acelaşi, cu Claudiu Maier şi Cătălin Neamţu pe Interne şi Sport, Iulian Postelnicu pe Internaţional, Jojo pe Fashion, Gicu Gojira pe Subcultură Generală, Natanticu Cosmin pe Pro/Contra, subsemnatul pe talk-show şi Ghighi Bejan, invitatul special al programului, cu inconfundabilele lui momente de stand-up politic absurd.
(…)
Spuneaţi ca transferul de la Pro TV la Antena 1 a fost un eşec. Cum vă percepe publicul la Digi24?
A fost un eşec în sensul că nu s-au potrivit deloc genul nostru de umor un pic mai sofisticat cu profilul telespectatorului de la acel post TV. Transferurile astea sunt ca o loterie. Niciodată nu se ştie dacă funcţionează. Se mai întâmplă, nu e nicio nenorocire. Din reacţiile de după primul sezon, se pare că publicul Digi24 ne percepe foarte bine, ceea ce ne bucură mult de tot. Este un public de calitate, cu peste 50% telespectatori cu studii superioare. La nicio televiziune generalistă nu am avut un asemenea procent de public educat. Nu suntem obligaţi să facem niciun compromis pentru audienţă. Este cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla unui program TV – să nu fie obligat să tragă în jos nivelul conţinutului ca să capteze cât mai mulţi telespectatori.
(…)
Aveau oamenii mai mult umor inainte de 1989 decât acum?
Nu cred, aveau doar mult mai mult timp, mult mai multă şcoală şi erau mult, mult mai necăjiţi. Umorul era supapa prin care mai respirau câte o gură de oxigen în atmosfera sulfuroasă a ideologiei şi propagandei comuniste din acea vreme.
V-aţi lovit vreodată de cenzură?
Ar trebui să scriu o carte, nu să dau un raspuns de zece cuvinte. Normal.
Cât de mult s-au schimbat lucrurile în industria de divertisment după 1989?
Înainte de 1989 nu exista industrie de divertisment, existau industrie grea, industrie uşoară, industrie extractivă, industrie în general. Acum industria în general a dispărut şi a fost înlocuita cu industria de divertisment. Prost, mult şi gratis.
Puteți citi interviul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/celebritati/interviu-toni-grecurealizator-tv-umorul-era-gura-oxigen-atmosfera-sulfuroasa-propagandeicomuniste-1_55f56364f5eaafab2c8f2d4f/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here