TVR anunță înscrieri pentru Eurovision 2017. Nicio vorbă despre Ovidiu Anton (19.12.2016)

0
24

eurovision song contest 2017 aArticol de Iulia Radu
We are back in business! Astăzi, 19 decembrie, TVR-ul a anunțat triumfător că mâine (20 decembrie) încep înscrierile pentru Eurovision. Că așa se fac la noi treburile, de azi pe mâine. Aflăm că Iuliana Marciuc şi Bogdan Ghiţulescu sunt producătorii Selecţiei Naţionale Eurovision 2017, iar delegația României la Kiev va fi condusă de Iuliana Marciuc. Nicio vorbă despre Ovidiu Anton, deși Televiziunea Publică i-a rămas datoare artistului care a câștigat preselecția anul trecut, dar nu a putut participa la Eurovision din incompetența TVR-ului care nu și-a plătit datoriile „istorice”. Dacă chiar ar fi ținut cont de dorința telespectatorilor (exprimată anul trecut prin vot), atunci l-ar fi desemnat pe Ovidiu reprezentatul României la Kiev și ar fi organizat o preselecție în urma căreia i-ar fi ales piesa cu care artistul s-ar fi prezentat în Ucraina. În plus, cheltuielile ar fi fost mult mai mici. Dar moralitatea i-a părăsit de mult pe oamenii din TVR. Așa că, singurul lucru care mai amintea de câștigătorul selecției naționale de anul trecut, era cover-page-ul de pe pagina oficială de Facebook, Eurovision România (schimbat de curând). Semn că imaginea artistului a mai putut fi „stoarsă” o vreme. Eu stau și mă întreb ce credibilitate mai are această instituție când anunță organizarea unui astfel de eveniment?! Timp de aproape un an de zile a tăcut mâlc. Au fost excluși din concurs cu doar câteva zile înainte de marele eveniment, au încercat să ofere câteva explicații penibile, s-au plâns că nu au bani, au cerut ajutorul Guvernului (deci, tot bani publici), apoi s-a așternut din nou tăcerea. Iar azi, aflăm că artiștii sunt așteptați să se înscrie la preselecție, iar taxa de participare este de 200 de lei de piesă (bani care vor fi folosiți pentru organizarea preselecției). Oare, dacă se vor înscrie doar 5 piese, vor organiza preselecția cu 1000 de lei?! Nu reiese de nicăieri care este bugetul TVR pentru organizarea preselecției! Nu reiese de nicăieri care este bugetul pentru deplasarea la Kiev! Sau, poate au în plan să meargă pe jos până acolo și să strângă astfel fonduri pentru promovare și participare… Sincer, dacă breasla artiștilor ar fi cu adevărat unită, atunci acesta ar fi un moment bun să ia atitudine.
Probabil vă întrebați dacă TVR-ul a plătit datoriile către EBU, dacă nu cumva riscăm să pățim ca anul trecut. Iată ce scrie într-un comunicat postat pe site-ul TVR pe 13 octombrie 2016:

Problemele dintre TVR şi EBU durează de câţiva ani, determinate fiind de datoriile acumulate de televiziune. Din acest motiv, EBU a eliminat Televiziunea Română din ediţia 2016 a Eurovision. Pentru că TVR a ajuns la o sensibilă stabilitate financiară şi pentru că pune mai presus interesul publicului şi valoarea conţinutului difuzat, conducerea SRTv a demarat o negociere cu reprezentanţii EBU. S-a stabilit că datoriile istorice să se plătească în maximum trei ani (cca. 10 milioane de Euro), iar plăţile la zi s-au stabilit pentru competiţiile deja contractate până în anul 2022.
„Mi se pare esenţial să ne încadrăm în veniturile actuale şi să nu construim castele pe nisip – cum s-a făcut în trecut, pentru că cineva a zis că va creşte taxa; noi trebuie să ne bazăm acum pe ceea ce încasăm, oferind celor care plătesc taxa tv ceea ce ei au arătat că doresc să vadă, nu numai ce ne este nouă la îndemână să bifăm că dăm ceva la televizor; nu doresc să trecem iar prin momente ca acela în care am fost scoşi din competiţia Eurovision sau cel în care a fost clar că am pierdut Campionatul European de Fotbal 2016. Vreau să revenim la performanţele de acum 10 ani şi să contăm pe această piaţă”, a spus Irina Radu, Preşedinte-Director General al SRTv. „Mă bucur că majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie au putut aprecia demersul şi au votat în interesul telespectatorilor”, a mai adăugat Irina Radu.

Găsiți textul în întregime aici: http://eurovision.tvr.ro/2017/noutati/comunicate/eurovision-revine-in-2017-la-tvr/
Din comunicatul TVR privind perioada de înscriere, aflăm:

Calendarul pentru desfăşurarea preselecţiei:
20 decembrie 2016 – 22 ianuarie 2017: înscrieri – depunerea sau trimiterea pieselor la Registratura TVR ori electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro;
25, 26, 27 ianuarie 2017: preselecţii – piesele vor fi audiate de juriu, în studiourile TVR;
februarie 2017: anunţarea celor 15 piese care vor intra în concurs, într-un show inedit, în exclusivitate la TVR.

Găsiți textul în întregime aici: http://eurovision.tvr.ro/2017/noutati/comunicate/incep-inscrierile-pentru-eurovision-2017/
 
A fost publicat și Regulamentul concursului (îl găsiți aici – click!). Astfel citim următoarele:

Taxa de înscriere în concurs este de 200 lei pentru fiecare piesă depusă şi va fi virată în contul RO69RNCB0072000506070001 deschis la BCR Sector 1. Aceasta va fi folosită pentru organizarea Selecţiei Naţionale.

Alte puncte interesante din regulament:

Preselecţia va avea loc în perioada 25 ianuarie –29 ianuarie 2017, la sediul SRTV. Fiecare participant încris la concurs va interpreta piesa înscrisă în concurs în faţa publicului şi a juriului, într-un spectacol/e filmat şi difuzat ulterior pe canalele SRTv, conform grilei de programe.

Se schimbă regulamentul televotului:

Începând cu mesajul „START VOT”, telespectatorii vor putea vota de pe acelaşi număr de telefon pentru una sau pentru mai multe melodii, dar numai o singură dată pentru fiecare melodie, astfel:
a) prin sms trimiţând un mesaj text cu numărul de concurs al piesei preferate;
b) prin apel vocal tastând numărul de concurs al piesei preferate.
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a anula voturile generate ca urmare a exploatării frauduloase a reţelelor mobile.

 
Vom mai discuta despre Regulament după ce îl studiem cu atenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here