UITAREA, NOUA TRAGEDIE COLECTIV(Ă)

0
97

marsul tacerii club colectiv (600 x 337)Articol de Iulia Radu
Iohannis a ajuns în Piața Universității. În mijlocul protestatarilor. A așteptat să se „subțieze” rândurile revoltaților de pe stradă și iată că a decis să facă și el celebra „baie de mulțime”. Sigur că a evitat să se întâlnească cu studenții și intelectualii care au ieșit în primele două zile de protest. Astăzi, în ziua în care am aflat că numărul celor decedați în clubul Colectiv a ajuns la 45, Președintele țării zâmbește în stânga și în dreapta, face cu mâna spre mulțime. Își face imagine! E singurul om pe care l-am văzut zâmbind în această săptămână! Și atunci când a anunțat că va veni în Piața Universității a spus-o cu zâmbetul pe buze! IN-CRE-DI-BIL!
Am fost stupefiată când Preşedintele Iohannis a declarat că vrea să discute cu „liderii străzii„. Care lideri?! E surprinzător cum cel care a devenit Președintele țării (și) cu ajutorul Facebook-ului, brusc nu mai știe să citească rețeaua de socializare… Toate nemulțumirile „străzii” erau exprimate clar pe Facebook! Circulau liste concrete, erau mii de mesaje postate de oameni. Dacă ar fi să sintetizez, cerinețele sunt simple. Oamenii vor schimbarea sistemului, vor să scape de corupţie, vor să se aplice legile, vor să fie făcute legi bune, vor să existe o justiţie corectă, vor să ştie că pot merge în siguranţă în cluburi, săli de spectacole (fără să se teamă că pică clădirea pe ei, că ard de vii, etc), vor să circule în siguranţă pe străzi (fără să le fie teamă că pică tencuiala de pe blocuri sau iarna pică ţurţurii), vor autostrăzi sigure (nu vor să-şi mai rupă nici gâtul şi nici maşina în gropi), vor parcuri, vor piste de biciclete sigure (apropo, politicienii noştri de ce nu merg la muncă pe bicicletă?! pot merge în coloană oficială cu Poliţia Călare înainte, dacă asta își doresc), vor să nu mai pierdem fondurile europene pentru că există incapabili în Parlament care nu ştiu să facă proiectele. Oamenii vor să ştie că atunci când se întâmplă un accident autorităţile pot interveni eficient. Avem exemple cu persoane care s-au aruncat de pe bloc fără ca „salvatorii„ să pună saltea de siguranţă. Oamenii nu vor să fie mâncaţi de câini în centrul Capitalei. Vor Parlament unicameral (300 de parlamentari maximum, aşa cum AM VOTAT LA REFERENDUM). Vor adoptarea Punctului 8 de la Timișoara. Vor redeschiderea dosarului Revoluției (au murit împușcați 1.000 de oameni, nu avem voie să uităm acest lucru!) Vor ca „aleşii” să îşi facă treaba, să nu mai fure! Pentru asta sunt plătiţi parlamentarii! Oamenii vor lucruri de bun simţ!
Da, cetățenii s-au săturat până peste cap de corupție! Este odios modul în care a fost gestionată tragedia din clubul Colectiv. După ce Arafat, Bănicioiu și Oprea și-au făcut imagine pe seama acestei tragedii (chiar în noaptea de vineri, 30 octombrie, cei trei se lăudau în fața camerelor TV cu modul în care au acționat autoritățile și cu faptul că nu avem nevoie de ajutor extern pentru că spitalele noastre sunt dotate cu tot ce e nevoie, iar medicii pot face față), iată că a venit și rândul Președintelui să puncteze la capitolul imagine. Mi-e scârbă!
 

STATUL și-a onorat numele: A STAT… cu mâinile în sân!

Nu pot să nu mă întreb de ce nu au solicitat autoritățile ajutor extern chiar în noaptea tragediei? De ce nu au fost transferați în străinătate pacienții a căror stare permitea acest lucru? De ce să aștepți ca starea lor gravă să devină critică și să nu mai poată fi transferați? De ce să îți blochezi sistemul de urgență când ai posibilitatea să ceri ajutor? De ce?! Doar pentru că vrei să arăți lumii că te descurci singur? Din punctul meu de vedere, cei care au luat această decizie ar trebui cercetați, trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu! Moral, cel puțin, sunt vinovați! Orice țară din lumea asta ar fi cerut ajutor imediat! Nimeni nu și-ar fi asumat răspunderea pentru atâtea vieți. E normal să ceri ajutor rapid când au aproape 200 de victime într-un incendiu (intoxicați, arși, striviți, etc)!!
Am avut un mic șoc când l-am auzit pe Arafat declarând cu nonșalanță că „se știa că Național Arena nu are aviz ISU”. Cum adică se știa?? Cine știa?? Știa acest amănunt și dl Victor Ponta atunci când a decis să umple, în vară, stadionul cu electorat din toată țara? Știau amărâții aceia care au plătit bilete la meciurile de fotbal? Știau că dacă se întâmplă o tragedie mor acolo pe capete?!
Apoi dl Câmpeanu ne-a informat că 93% din școlile din țară nu au aviz ISU. Rămâi interzis în fața unor astfel de declarații. Eu țin minte că din clasa I până în clasa a IV-a eram învățați reguli de circulație, cum să ieșim din clădire în caz de incendiu, cutremur etc. Abia acum încep să înțeleg de ce nu mai există astfel de ore în școli: sunt inutile, nu ai cum să ieși de acolo viu!
Cum pot autoritățile să pună în pericol viețile noastre cu atâta ușurință?! Asta e revoltător! Asta nu mai pot accepta! Cine răspunde pentru aceste nereguli?
N-am văzut nici până acum o demisie la ISU, la Poliția Locală (ei nu ar fi trebuit să patruleze în zona în care are loc un concert pentru a evita deranjarea ordinii publice?!)…
Faptul că oamenii au ieșit în stradă mă bucură! Este o reacție normală la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru! Totuși, nu trebuie să ajungem la anarhie! Schimbarea trebuie să vină și de la noi! Nu trebuie să mai acceptăm actele de corupție. Nu putem să cerem unei clase politice profund afectată de corupție se devină imaculată, fără să ne schimbăm și noi mentalitatea. Mereu așteptăm să vină schimbarea din altă parte. Nu e o.k.

NU AVEM VOIE SĂ UITĂM!

Noi nu avem voie să uităm ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv. Nici autoritățile nu au voie să uite! Vreau să văd cum îi vor sprijini autoritățile pe cei care au supraviețuit incendiului! Victimele vor avea nevoie de asistență medicală pe o perioadă lungă. Recuperarea va fi de lungă durată. Unii care au suferit arsuri mai grave (pe față, pe corp, vizibile) vor trebui ajutați și reintegrați în societate.
Să nu uităm tragedia din Colectiv. Să nu uităm accidentul din Munții Apuseni. Să nu uităm accidentul de pe Lacul Siutghiol. Să nu-l uităm pe Ionuț Anghel, băiețelul mâncat de câini într-un parc din București. Să nu-l uităm pe Bogdan Gigina, polițistul-motociclist care a murit după ce a căzut într-o groapă prost semnalizată în București.
Toate aceste lucruri trebuie să ne unească! Nu mai avem voie să închidem ochii atunci când sesizăm acte de corupție! Gata cu șpaga dată în spitale sau în administrația publică. Gata cu șpaga dată oriunde! Dacă schimbarea nu vine și de la noi, totul e degeaba! Doar așa îi putem obliga pe politicieni să își schimbe abordarea! Mergeți la vot atunci când trebuie! Pasivitatea ne-a adus aici! Politicienii nu se vor schimba peste noapte. Dar dacă vreți cu adevărat schimbare, atunci implicați-vă pe bune!
Apropo, cum se face că nimeni nu se grăbește să vină cu propuneri concrete de guvern? De ce au fost puse consultările abia marți? Nu avem nevoie de guvern? Nu-i o urgență?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here