Umor involutar marca TVR la Eurovision (12.02)

0
895

Umor involutar marca TVR la Eurovision (12.02)Să nu mai spună nimeni că TVR nu are programe de divertisment. Cel puțin o dată pe an, Televiziunea Publică organizează selecția națională Eurovision și ne oferă cu generozitate o porție viguroasă umor involuntar (de cele mai multe ori). Știți cum e, cu cât intervine spontaneitatea omului, cu atât momentul e mai savuros. Vă dau un singur exemplu din debutul show-ului teveristic de aseară: „Eu una sunt plină de emoții, mai am puțin și mă duc la baie”, glăsuiește cu maximă încântare și cu un zâmbet larg pe față, Ilinca Băcilă. Ce să zic? Sper doar că a ajuns în timp util la baie!

Dar să știți că eu înțeleg de ce TVR-ul mizează atât de mult pe umorul spontan al celor din studio (prezentatori, juriu, concurenți)! Doar cu umor putem trece peste tristețea care ne cuprinde când ascultăm „recolta muzicală”. Din punct de vedere muzical, nu am rămas cu nimic. Singurul lucru prețios din această seară este colecția bogată de perle eurovizionistice. Un exemplu mic: „Eu îmi scoteam bocancii să intru în tine” i-a spus Faur, cu calm și zâmbetul pe buze, Mălinei.

Despre „show-ul” în sine

Ce să vă mai spun?! Are rost să vorbim despre modul în care a fost conceput show-ul?! Nu am văzut în platou niciun element vizual care să îi sugereze telespectatorului (ajuns din greșeală pe TVR 1) ce concurs este. Pentru ce concurau acei artiști? Pentru Eurovision? Pentru Festivalul de la Amara? Pentru defunctul Festival Mamaia? Pentru Zilele comunei Cuca Măcăi?! Decorul a fost de 2 lei!

Faptul că cei doi prezentatori nu au fost în stare să anunțe ce concurent/trupă urmează să urce pe scenă, e de porc! Sper că au lucrat pro bono cei doi pentru că până una alta nu au respectat fișa postului: nu au prezentat până la capăt!

Să nu fii în stare să afișezi pe ecran numele artistului/trupei, titlul piesei și compozitorii până când te asiguri că cel de acasă rămâne cu o minimă informație, e împotriva ideii de televiziune. Numele solistului și titlul piesei stăteau pe ecran vreo 12-14 secunde, la începutul cântecului. Apoi, pa! Ai văzut, bine, n-ai văzut, să fii sănătos!

N-am înțeles înverșunarea cu care Randi cerea cântece cu texte în limba engleză. El nu a văzut că în anii trecuți au câștigat piese în italiană, în portugheză, în ucraineană, etc… El ar fi vrut să asculte piesa Minodorei & Co în limba engleză pentru că e păcat să nu înțeleagă toată Europa acele versuri poetice! După ce ne-a făcut nervii praf cu cererea lui, Randi s-a răzgândit brusc chiar în momentul în care a trebuit să o jurizeze pe Eliza (Italia). Randi – Cănuță om sucit a spus că ar fi vrut combinație română – italiană. Ce s-a întâmplat? Pe lângă foliile de protecție au dat și ciocolată Rom și s-a trezit românul din Randi?!

De ce trebuia să sublinieze prezentatorii faptul că X, Y, Z au fost „salvați” de public?! Toți cei 20 de concurenți s-au calificat în semifinală. Ce vrea organizatorul să ne spună? Votul publicului e mai puțin important?! Faur a desființat piesa „Malere”. Pe fond avea dreptate. Dar întreb: dacă chiar este atât de proastă piesa, de ce a fost trecută după contestație? Și dacă sunteți atât de fermi că este o piesă proastă, atunci de ce ați acceptat să faceți parte dintr-un juriu care este expus unor astfel de kitschuri?! Unde vă este coloana vertebrală?!

S-au calificat în finală:

  1. Alex Parker & Bastien – All this love
  2. Andrei Petruş – Take me
  3. Cream, Minodora, Diana – România mea
  4. Petra – Ireligios
  5. Kyrie Mendél – Hurricane
  6. MOISE – Guilty
  7. Gabriel Basco – One night
  8. VANU – Never give up
  9. WRS – Llamame
  10. Dora Gaitanovici – Ana

Vă recomand cu căldură să citiți comentariile de pe pagina lui Andrei Partoș. O să vă distrați! E sinteza umoristică a programului tv!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here