Un imens deserviciu adus muzicii: despre „cazul” Taylor Swift (3.11.2022)

0
438

Un imens deserviciu adus muzicii: despre „cazul” Taylor Swift (3.11.2022)Ca iubitor de muzică, mi se pare trist, dureros, limitativ să văd că primele 10 poziții din Billboard Hot 100 sunt ocupate de cântece ale unui singur artist. Nu vorbesc aici despre calitatea pieselor interpretate de Taylor Swift. Chiar dacă acele cântece ar fi capodopere, tot nu mi s-ar părea normal să le văd în primele 10 locuri în top.

Dacă e pe bune, și oamenii au cumpărat și au ascultat până la epuizare doar Taylor Swift în ultima săptămână, înseamnă că mașinăria de spălat creiere numită „heavy rotation” a câștigat. Publicul „consumă” doar ce i se oferă mură-n gură. Adio dorință de a căuta și a descoperi muzică. „Marele public” înghite pe nemestecate orice îi pune în farfurie industria muzicală. Altceva nu există.

Dacă e o făcătură prin care industria încearcă să impună ideea că nu există altceva mai bun în afară de albumul lui Taylor Swift, atunci e un mare deserviciu adus muzicii în general. Nu trebuie să inventezi premiere (e prima artistă care ocupă top 10 în Billboard) pentru a promova un album. Până de curând, obișnuiam să ne uităm în topuri pentru a descoperi artiști și muzică nouă. Era o vreme când exista diversitate în topuri. Azi apar aceiași 10-15 artiști. Ce poate fi mai plictisitor?!

Mă amuză faptul că promovăm cu vehemență (și agresivitate uneori) diversitatea în alte domenii, dar când vine vorba despre gusturi personale (și… alegerea muzicii ține și de structura interioară) suntem atât de limitați. Nu e ciudat?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here