VÂNZOLEALĂ MARE PE MICUL ECRAN

0
131

cronica tv* Pe B1TV  am prins o secvență plăcută. Pentru mine. A intervenit telefonic marele jurnalist de la DCNews, Bogdan Chireac. A răspuns întrebărilor formulate cu maximă tandrețe de Silviu Mânăstire. După vreo 7 minute, Mihai Neamțu (mai nou, membru PNL), prezent în studio a intervenit și l-a întrebat pe Chireac de ce nu intră în partidul pe care-l susține cu atâta ardoare? Că vorbește ca un prieten apropiat al lui Dragnea, ca un apologet autentic. Ce treabă mai are el cu jurnalismul dacă are astfel de abordări? Deci nu mi s-a părut că acest individ ar avea treabă cu presa minimal preocupată de adevăr. Altfel Neamțu e un vorbitor enervant de bun, dar excesiv. Acum a pedalat pe strigături naționaliste care nu se pupau. A venit chiar în ținută populară primită cadou din Bucovina. Hai, zău? Atât poate marele partid de opoziție? *Dan Tănase era și el prezent și era cât se poate critic față de PSD. Poate vedem și a doua moțiune de cenzură a PSD față de propriul guvern?  *Bădin a redevenit vocal și ironic. Nu mai e suspect, așa că poate! * Sindicalistul polițist Dumitru Coarnă era și el vehement anti-guvernare. Surprinzător, nu? Acuză și e supărat pe Carmen Dan…* Telefonic a intervenit Emil Boc. Nu are chitanțe care să dovedească plata serviciilor medicale oferite de Mihai Lucan. Acesta a fost consilier onorific al premierului Boc în 2009. Boc neagă absolut toate acuzațiile care-l privesc. Au trecut 7-8 ani de la primele sesizări…* S-a vorbit nasol despre transplanturile ”imorale” gen Arșinel, Socaciu ș.a. Comentariile populist/lacrimogene ale lui Mânăstire au fost grețoase!
* Mi-a plăcut să văd că la Știrile A3 s-a dat o secvență legată de cei 24 de ani împliniți de RomanticFM. Cei doi care au apărut au fost Cristina și Alex Ichim, oameni cu adevărat devotați acestui post de radio!
* C. Rogozanu e iar analist. Simte nevoia de confruntări decente, dar se exprimă confuz. El îl critică pe Iohannis și gata. Nu că n-ar avea parțial dreptate. Dar nu spune nimic despre luptele non-stop din interiorul partidelor de la guvernare. De ciocnirea Tudose-Dragnea…Invitații de la talk-show-urile posturilor de știri, dar și de la TVR, par să aibă agende proprii, bine determinate și dictate clar de undeva.
* La TV5 am urmărit un foarte reușit program de stand up, ”Marrakesh du rire”.
* Surprinzător de nepoliticos cu presa și cu noi, purtătorul de vorba al Casei Naționale de Sănătate. Chiar mințea fără reținere…Avem medici de familie sau nu? Au contract cu Casa sau nu? Sistemul e defect din cauza internetului, zice mitocanul, sau poate că a ieșit ceva din priză!
* O știre la ProTV confirmă nevoia de măsuri drastice. Taximetriștii au cerut de 4-5 ori prețul real, fără aparat în noaptea de Revelion. Persoane inspirate au înregistrat dialogul cu șoferii și bine au făcut. Doar o singură companie a reacționat cumva. Deci declarațiile Doamnei Primar General au rămas așa, doar pentru imagine? Nu se iau măsuri împotriva evazioniștilor, a șmecherilor?
* Codrin Ștefănescu m-a liniștit. A afirmat ferm că ne merge mult mai bine. Omul ăsta nu se vindecă ever. 3 minute am stat pe A3 și m-am relaxat. E la pertu cu toată lumea, arogant, obraznic și fără pic de conținut. Repetitiv 100%. Îl vezi o singură dată și știi ce spune în alte 20 de apariții!
* Turnee de tenis peste tot. Brisbane pare cel mai tare. * Sharapova a jucat la Shenzhen cu Mihaela Buzărnescu. Rusoaica a cîștigat destul de clar. Apoi a bătut-o greu pe Riske. * Sorana a pierdut la Brisbane. * Simona Halep și Irina Begu au fost adversare în semifinale în China și colege la dublu. Ingrată situație, mai ales că cele două au avut ceva conflicte nu cu mult timp în urmă. * Simona a învins-0 pe Irina, iar Sharapova s-a chinuit cu cehoaica Siniakova (a luat primul set clar, cu 6-2). Apoi a dominat setul doi. A picurat puțin, Sharapova a cerut întrerupere. A scos-o pe adversară din mînă cu parlamentările. Setul decisiv a fost inevitabil. * Comentatorul de la DigiSport e un fel de psihanalist, cu mare bucurie la Maria, pe care o laudă excesiv. Siniakova ajunge la 5-2 fără prea mari probleme. La 5-3 Siniakova a avut serva. Și fata de 21 de ani câștigă!* Mortală observația” Pare să fie o jucătoare care se simte bine când conduce!”. Celelalte se bucură când pierd, desigur!* Siniakova a avut 10 ași! * Finala în care va juca Simona cu Siniakova e mâine la 8,00!
* Ofertă generoasă de filme pentru cei mici. Am văzut două filme pe doi ianuarie. Rio (ProTV) și Clopoțica (Antena 1). Apoi unul cu urși vorbitori și inteligenți tot la Antena 1. Celebrul Paddington.
* A3 a dat-o pe umor și bine a făcut. L-a invitat pe Flick, băiatul cu rimele la secundă. Au fost și secvențe cu Nae și Vasile din Revelioane trecute.
* România TV în delirul gloriei audiențelor! Felicitări! Ciutacu, simbolul culturii, liderul vorbirii elevate, l-a atacat suburban pe Radu Paraschivescu. Pentru că acesta a scris ceva ce telespectatorii nu citiseră. Radu a avut dreptate. România TV a făcut audiență mare. Nu știu de ce era nervos marele Ciutacu? Trebuie să citiți ce scria R. Paraschivescu. E un fel de avancronică tv.
 

Articol de Radu Paraschivescu:

Cruceşte-te, române (TV)!
 
”Iminenta petrecere de Revelion pe care se pregăteşte s-o difuzeze RTV pare concepută pentru cei care nu şi-au epuizat resursele de stupoare şi revoltă. Post care a izbutit să urce pe scara abjecţiei într-un an mai mult decât OTV într-un deceniu, RTV încheie anul cu o lovitură de audienţă şi cu o dezvăluire. Noaptea de Revelion adună aici o serie de politicieni care şi-au preluat demnităţile suspendându-şi demnitatea şi care au fost convocaţi la distracţie alături de cântăreţi de muzică uşoară şi populară, comentatori, realizatori de emisiuni, astrologi şi analişti. Cine e curios (şi vor fi destui, fără îndoială) îi poate vedea pe aceeaşi scenă pe Mihai Constantinescu şi Corneliu Bichineţ, pe Maria Dragomiroiu şi Liviu Pop, pe Fuego şi Petre Roman, pe Constantin Bacalbaşa şi Mirabela Dauer, pe Ecaterina Andronescu şi Miron Cozma, pe Victor Ciutacu şi Irina Loghin. Cântând, dansând, simţindu-se bine şi asigurându-ne că „aşa-i românul când se-nveseleşte”.
Surpriza e mare, dar nu uriaşă. Cine a văzut cum cinsteşte RTV Crăciunul e, la ora asta, edificat. Pentru cei care au ratat episodul, iată mâna de ajutor a unui memento. Ştiind că nu e cazul să mimeze evlavia, ziarista Cristina Şincai a transmis în direct, cu o săptămână în urmă, timp de câteva ore – de unde credeţi? De acasă de la fostul ministru de Interne Traian Igaş, absolvent de liceu la 24 de anişori şi dornic acum să ia microfonul, să şi-l proptească sub barba amplă şi să comunice publicului sentimentele pe care i le trezeşte „marea sărbătoare a tăierii porcului”. E problema domnului Igaş dacă marea sărbătoare nu e Crăciunul, ci sacrificarea unei porcine. Confuzia dintre sărbătoare şi obicei e tot problema dumisale, mai cu seamă că, auzindu-l, oamenii se pot simţi încurajaţi să contribuie şi cu alte sărbători numai bune de trecut în calendarul tranziţiei: sărbătoarea schingiuirii justiţiei, sărbătoarea batjocoririi românilor, sărbătoarea sfidării europene, sărbătoarea furtului sistematizat, sărbătoarea corupţiei endemice, sărbătoarea abuzului garantat etc. Ceva mai greu de înţeles e opţiunea Cristinei Şincai de-a cupla Crăciunul cu apucăturile măcelăreşti ale fostului ministru. Să fi uitat ziarista cum le-a răspuns Traian Igaş colegelor ei de breaslă când a fost întrebat de ce lipseşte din peisaj comisarul-şef Christian Ciocan, pe atunci purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei? Dacă da, să-i amintim: „Ce e, fetelor, deja vi s-a făcut dor de Ciocan?
Dar să revenim la oile şi la vedetele Revelionului de la RTV. E de observat fineţea cu care eminenţa cenuşie a petrecerii a cuplat muzica populară şi politica, având drept rezultat un concept nou, pe nume muzică popularitică. Unul dintre exponenţii ei este cântăreţul Gheorghe Turda din Săpânţa (şi nu invers), rapsod atât pe scenele patriei, cât şi pe cea a Parlamentului European, căruia i-a oferit un siderant cocktail naţionalist costumat în strai popular. Onorabilul domn Turda a colaborat cu o mulţime de ansambluri folclorice: Junii Sibiului, Cindrelul, Doina Carpaţilor, Mara, Doina Română, Doina Transilvaniei, Ciprian Porumbescu, Ciocârlia, Mărţişorul etc. Acelaşi onorabil domn a colaborat la fel de eficient şi cu Securitatea, ceea ce e pesemne o bilă albă pentru RTV. CNSAS dezvăluie că Gheorghe Turda şi-a turnat la Securitate o mătuşă care voia să plece din ţară (un modus operandi care aminteşte, felin şi fellinian, de motanul Felix „Mia culpa” Voiculescu şi de verişoara lui, raportată cu egală vigilenţă organelor). Cântăreţ şi la nunţi, şi la Mănăstirea Secu, Gheorghe Turda este în prezent general de brigadă în rezervă, cetăţean de onoare al oraşelor Cluj şi Bucureşti şi posesor al ordinului „Virtutea militară” în gradul de Cavaler cu însemne pentru militari. Cum ziceam, „aşa-i românul când se-nveseleşte”. Sau când se rtv-eşte. Cum să nu inviţi un asemenea bronz să-ţi înnobileze noaptea albă dintre anii negri?
Secvenţele de la Revelionul RTV difuzate în avanpremieră şi preluate de site-uri ca www.adevarul.ro şi recorder.ro conţin şi alte delicatese. Printre ele: Florin „altă întrebare” Iordache ţinând microfonul ca pe tulumbă şi abia îngânând „Mă dusei să trec la Olt”, între o cântăreaţă de meserie şi o moderatoare; Florin „cumpăraţi Reumatic şi Artrotic” Condurăţeanu salivând melancolic, cu ochelarii lui de soare în ape albăstrii, dar capabil, la o adică, să răcnească inchizitorial „Ce caţi noaptea la pârâu, băăăă?”; Carmen Harra, bâţâindu-se primejdios, scuturându-şi capul ca un bidiviu agasat de muşte şi crezându-se cu patruzeci de ani în urmă; două copii în haine militare ale muppets-ilor Waldorf şi Statler cântând „Noi suntem români” şi făcând ca mesajul lor în trei cuvinte să pară mai degrabă o ofensă decât o onoare; Şerban „am o fotografie cu dumneavoastră făcând sex anal” Nicolae mărturisind ce bărbat era odată, pe vremea când o făcea lată cu puşca şi cureaua, nu cu legile justiţiei şi Cosette Chichirău; în fine, Miron Cozma, într-o apariţie spiralată şi aiuritoare, la jumătatea drumului dintre o Irina Rodnina rămasă fără Aleksandr Zaiţev şi un derviş operat de hemoroizi.
Cum se spune de obicei, nu-i rău, dar e loc pentru mai bine. Dacă vrea ca Revelionul 2019 să fie un succes pe măsura celui din 2018, RTV trebuie să înceapă pregătirile din vreme. Şi să meargă pe aceeaşi linie, având totuşi grijă să vină şi cu numere noi: Lucian Bolcaş dansând din buric pentru confortul psihic al Andreei Creţulescu, Bogdan Chireac făcând striptease în tandem cu Monica Tatoiu, Pavel Abraham într-un recital de hipnoză la beci etc. A, încă un lucru. Scriam la început că Revelionul RTV va însemna o lovitură de audienţă şi o dezvăluire. Lovitura de audienţă e uşor de intuit. Unde e însă dezvăluirea? În chiar afişul petrecerii. Prin strângerea laolaltă a politicienilor din PSD şi a ziariştilor şi moderatorilor de la RTV, postul lui Sebastian Ghiţă dă cărţile pe faţă. Declaraţia lui Victor Ciutacu şi a colegilor lui de platou e simplă şi fără echivoc: da, suntem alături de cei care încurajează frauda şi vor legi cu adresă. Da, suntem pentru îngenuncherea justiţiei. Da, suntem pentru îndepărtarea de Occident şi plutirea pe Donul (deocamdată) liniştit. Da, îi susţinem pe Liviu Dragnea şi pe cei ca el. Şi, da, puţin ne pasă.
Cine vede doar grotescul acestui program de Revelion se opreşte la epidermă. Cine râcâie un pic cu unghia minţii dă peste agenda reală a RTV şi peste jocul ei de ultimă speţă. Iar dacă pe alte posturi TV în dimineaţa de 1 ianuarie se va auzi imnul naţional, cine a căscat gura la RTV va avea motive să intoneze imnul în una dintre versiunile lui neomologate: „Aşteaptă-te, române”, „Descurcă-te, române” sau „Cruceşte-te, române”.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here