Viasat History: Întâmplări reale, nu zvonuri… Istoria adevărată a Cavalerilor Templieri

0
230

Puterea cavalerilor templieri, respectați și temuți, a fost depășită doar de miturile lor.

Povestea secretă a Cavalerilor Templieri, serie formată din trei părți difuzată la Viasat History, cu premiera pe 23 noiembrie, la ora 23:00, încearcă să facă lumină asupra drumului lor către putere, precum și a decăderii lor spectaculoase. Folosindu-se de fapte istorice, și nu de legende, documentarul explorează ritualurile și obiceiurile lor secrete, care supraviețuiesc încă și azi. Articolul nostru dezvăluie secretul acestor Cavaleri.

 

Să începem cu începutul: ce îi deosebea pe cavalerii templieri de cavalerii obișnuiti?

Ordinul a fost fondat în secolul al XII-lea, iar membrii săi erau călugări și soldați deopotrivă, dând socoteală doar Papei. Majoritatea cavalerilor se descurca bine pe câmpurile de luptă – erau violenți și indisciplinați, dar erau legați de jurămintele lor și nu conduși de propria lăcomie. Luptau pentru un scop comun, grandios, fiind astfel războinici disciplinați.

Cum era structurat Ordinul? Care erau condițiile de înscriere?

Membrii ordinului erau împărțiți în trei grade: gruparea de elită Frații Cavaleri, cu membri aleși din rândurile aristocrației, deja instruiți în ale cavaleriei; Sergenții Cavaleri, fii de artizani și comercianți, care, deși luptători și ei, erau cei care gestionau viața de zi cu zi a ordinului; alături de ei, erau Călugării, cei ce se ocupau de nevoile spirituale ale luptătorilor. Candidații trebuiau să facă un jurământ de castitate, obediență și smerenie în timpul unui ritual și trebuiau să promită că vor lupta pentru Țara Sfântă. Odată cu slujba au venit, firește, și unele avantaje: spre deosebire de ceilalți credincioși, lor nu li se cerea să postească ori să facă veghe, astfel că își puteau păstra forța.

Le-a adus disciplina faimă?

În parte, da. În jurul războinicilor curajoși și de încredere a fost construită o adevărată aură. În Est, priceperea lor în ale războiului a devenit evidentă în timpul apărării Țării Sfinte, în timp ce în Occident rolul economic și financiar al comandamentelor care formau noii membri a devenit proeminent. Iar lăcașurile lor, ce operau frecvent drept bănci, puteau investi cu pricepere bogățiile obținute din bătălii și din donații. Iar veniturile ordinului, adesea angajate în comerț și producție, le depășeau uneori chiar pe cele ale Trezoreriei Regale. Așadar, nu este surprinzător faptul că Ordinul Cavalerilor Templieri a fost considerat unul dintre înaintașii principali ai capitalismului.

De ce s-au prăbușit?

 

Liderii au condus cu mândrie și aroganță până la sfârșitul secolului al XIII-lea impunându-se  prin bătălii cu rezultate discutabile. Deși au fost nenumărate  sacrificii de vieți omenești, nu au putut păstra Ierusalimul. Bogățiile liderilor nu au trecut neobservate pentru mai marii vremii.

Ulterior, în Franța, au fost acuzați de sodomie, arestați, torturați și arși pe stâlp. Ordinul, care a prosperat timp de două secole, și-a găsit sfârșitul din pricina uneia dintre cele mai crude conspirații din istorie.

Povestea secretă a Cavalerilor Templieri spune povestea căderii lor, a trecutului, a moștenirii și a prezenței lor pe care o putem simți și astăzi. Primul episod va avea premiera azi, ora 23:00, la Viasat History.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here