VIDEO Ce se întâmplă când votezi la Eurovision?

0
32

Modul în care s-a votat la Eurovision a fost o problemă constant adusă în discuţie în ultimii ani. Nicio ediţie nu a fost lipsită de controverse şi de acuzaţii de vot geo-politic. Mai mult ca niciodată, organizatorii concursului din acest an vor să dea dovadă de transparenţă, astfel că au publicat pe site-ul oficial un clip în care prezintă pas cu pas modul în care se desfăşoară votarea.
 
În clipul publicat pe eurovision.tv se arată pas cu pas ce se întâmplă din momentul în care se dă start vot (atât pentru televoting, cât şi pentru juriile de specialitate) şi până după desemnarea câştigătorului, când toate rezultate sunt făcute publice. Cum sunt contabilizate apelurile telefonice şi notele juriului, cum sunt transformate în puncte, câte persoane supervizează întreg procesul, toate acestea sunt prezentate în filmuleţ.  După scandalul generat de un coordonator al unei delegaţii naţionale, care a spus că juriul din 2013 a fost „mituit“, organizatorii concursului Eurovision au anunţat o serie de modificări ale regulamentului de jurizare pentru ediţia din 2014.
 
Deşi regulamentul de bază nu a fost modificat, European Broadcasting Union (EBU) a luat decizia ca toate notele juriilor de specialitate să fie făcute publice. Începând din acest an numele tuturor membrilor juriului vor fi anunţate pe 1 mai, înainte de concurs. Totodată, EBU va anunţa pentru prima dată în istoria acestui concurs notele individuale ale membrilor juriilor din fiecare ţară, note care vor fi publicate imediat după finală.
 
Câştigătorul concursului este stabilit în urma votului juriului de specialitate (50%) şi a televotingului (50%) Aceste modificări au fost operate după apariţia în presă a unor acuzaţii potrivit cărora mai multe voturi au fost „cumpărate“ pentru concurentul Azerbaidjanului la ediţia din 2013 a concursului.
 
La origine, la primele ediţii Eurovision, vota doar un juriu de specialitate. Ulterior votul juriului a fost eliminat şi, timp de mai mulţi ani, câştigătorul a fost desemnat exclusiv de telespectatori, prin televoting. În încercarea de a elimina votul geo-politic, de câteva ediţii s-a revenit la varianta mixtă, cu televoting şi juriu.
 

 
 
Avantaj la Eurovision: Paula şi Ovi cântă ultimii în semifinală
Paula Seling şi Ovi vor intra ultimii în concurs în cea de-a doua semifinală Eurovision 2014, potrivit tragerii la sorţi desfăşurate astăzi. Artiştii români vor evolua pe scenă din poziţia a 15-a, iar acest lucru ar putea reprezenta un avantaj pentru ţara noastră.
Concurenţii care cântă spre finalul competiţiei au şanse mult mai mari să atragă voturi deoarece prestaţia lor este încă proaspătă în mintea publicului. Cezar Ouatu, care a reprezentat România anul trecut, a evoluat şi el ultimul în semifinală şi a reuşit să se califice în finala Eurovision 2013. Concurenţii care intră primii pe scenă nu sunt avantajaţi, deoarece, până la finalul show-ului, telespectatorii pot uita melodia. De altfel, statisticile arată că în ultimii că, în istoria concursului, doar trei dintre artiştii care au intrat pe prima poziţie au câştigat concursul. Şi unii reprezentanţi ai României au simţit dezavantajele faptului că au evoluat la începutul concursului. Nico şi Vlad Miriţă au deschis finala desfăşurată în 2008, la Belgrad, dar au obţinut doar locul 20 din 25 de concurenţi.
 
Ţările participante în cele două semifinale Eurovision 2014, în ordinea intrării în concurs:
SEMIFINALA 1 (6 mai): Armenia, Letonia, Estonia, Suedia, Islanda, Albania, Rusia, Azerbaidjan, Ucraina, Belgia, Moldova, San Marino, Portugalia, Olanda, Muntenegru, Ungaria.
 
SEMIFINALA 2 (8 mai): Malta, Israel, Norvegia, Georgia, Polonia, Austria, Lituania, Finlanda, Irlanda, Belarus, Macedonia, Elveţia, Grecia, Slovenia, România.
 
sursa: Adevărul

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here