Vlog: Roger Waters, Brian Eno, Yann Martel și alții NU vor Eurovision în Israel

0
49

Roger Waters
Roger Waters

Articol de Iulia Radu
În episodul 76 al vlogului „Foc de P.A.E.”, Andrei Partoș a vorbit despre scrisoarea celor peste 140 de  muzicieni, actori și scriitori, care cer EBU ca Eurovisionul să nu fie organizat în Israel în 2019. Semnatarii vor să tragă un semnal de alarmă față de violențele care au loc în Fâșia Gaza. Subiectul a fost propus de ascultătorii emisiunii. Merită să fie dezbătut, tocmai de aceea am strâns aici articole din presa internațională, interviul lui Roger Waters din 7 septembrie, mesajele postate de prietenii site-ului/vlogului precum și înregistrarea episodului din 13 septembrie. Așteptăm opiniile voastre!
Textul scrisorii poate fi citit mai jos:

We, the undersigned artists from Europe and beyond, support the heartfelt appeal from Palestinian artists to boycott the Eurovision Song Contest 2019 hosted by Israel. Until Palestinians can enjoy freedom, justice and equal rights, there should be no business-as-usual with the state that is denying them their basic rights.
On 14 May, days after Israel’s Eurovision win, the Israeli army killed 62 unarmed Palestinian protesters in Gaza, including six children, and injured hundreds, most with live ammunition. Amnesty International has condemned Israel’s shoot-to-kill-or-maim policy and Human Rights Watchdescribed the killings as “unlawful and calculated”.
Eurovision 2019 should be boycotted if it is hosted by Israel while it continues its grave, decades-old violations of Palestinian human rights. We understand that the European Broadcasting Union is demanding that Israel finds a “non-divisive” location for the 2019 Eurovision. It should cancel Israel’s hosting of the contest altogether and move it to another country with a better human rights record. Injustice divides, while the pursuit of dignity and human rights unites.

Sursa este: https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/sep/07/boycott-eurovision-song-contest-hosted-by-israel
Aveți mai jos și mesajele postate pe grupul închis „Psihologul Muzical”, precum și câteva articole din presa internațională:
Teddy Chris Thudy Stiti ce mi se pare straniu? Toata presa mare din tarile europene si nu numai, a preluat scrisoarea si anunta acest boicot. De 4 zile vad practic acelasi text in 10 limbi diferite. Dar nu exista nicio opinie, un comentariu al jurnalistilor. Un editorial. Nimic. Poate ar fi un subiect bun pentru vlog. Ce parere aveti?
Mihnea Dimoftache O clipa… e nu iau partea nimanui… Dar cate atentate au facut arabii / palestinienii in Ierusalim / Israel? Si atunci cand mai lasam de o parte politicul ca sa facem un act de cultura si de pace comun? La Eurovision sau poate la un eveniment sportiv….altfel sa ne urâm si sa ne omoram intre noi…E mai bine asa?
Niko Anghel Cred ca ar fi interesanta o discutie…
Patricia Montero Pe mine ma enerveaza in primul rand EBU. A permis politizarea excesiva a acestui concurs. Nu cred ca e o intamplare ca a castigat Israel fix in anul in care s-a discutat despre noua capitala, mutarea ambasadelor….
Pe de alta parte, artistii n-au luat atitudine cand Rusia n-a fost primita in Ucraina… nici EBU nu a zis nimic. Iar presa doar a consemnat fara sa comenteze in vreun fel.

Andrei Partos Corectă abordarea! Politizarea excesivă a acestui presupus concurs al cântecului face ca renunțarea la el să fie mai corectă decât diversele chemări la boicot.
Boogie Jay Daca as fi artist as cere boicotarea Eurovisionului pe motiv ca promoveaza muzica proasta. Abia apoi pentru altele. Dar chiar ar fi interesant de discutat la vlog.
Marius Tănase Confirm cele spuse de Teddy. Nu exista articole de opinie pe acest subiect. Toate cele publicate anunta ca exista aceasta scrisoare si dau citate din ea, fara sa comenteze.
Teddy Chris Thudy Daca veti aborda subiectul la vlog, iata un interviu nou in care vorbeste si despre Lana del Rey si toate cele. Cand il ascult pe el vorbind pare logic ceea ce spune. Daca ii citesc declaratiile in presa, unde sunt interpretate de jurnalisti, nu mai pare 100% corect. Nu stiu ce sa cred… 
Simona Marin Nu pot decat sa ii respect pe oamenii ca Roger Waters. Eu nu sunt mereu de acord cu tot ce spune, dar macar el isi asuma. Se vede ca se documenteaza, ca gandeste cu mintea lui. Sunt multe de discutat si despre propaganda si despre mass-media de mainstream si despre rolul artistilor….
Voi fi pe faza atunci cand veti aborda subiectul Eurovision, Israel, boicot, dle Andrei Partos.
Mi-a placut interviul postat de Teddy.

Viky Tuca Multumesc pentru interviul cu Waters. Tocmai vazusem ieri pe site-ul Digi24 un titlu si un articol care spunea ca Waters il sustine pe Putin. Acum ca am ascultat ce a spus omul, mi se pare o exagerare ce scrie presa.
In fine, abia astept sa discutam boicotul si familia traditionala.

Denmark rejects Eurovision boycott: “We will participate no matter what”

https://wiwibloggs.com/2018/09/10/denmark-rejects-eurovision-boycott-we-will-participate-no-matter-what/
Frances Black: Delivering music and a message
https://www.irishexaminer.com/breakingnews/lifestyle/culture/frances-black-delivering-music-and-a-message-867344.html

Lana Del Rey’s Israeli Concert Cancellation Inflames Boycott Fears

https://www.hollywoodreporter.com/news/lana-del-reys-israeli-concert-cancellation-inflames-boycott-fears-1140281
Interviu cu Roger Waters (7 septembrie 2018)

 
 
Andrei Partoș despre acest subiect:

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here