Ziua mondială a vieţii sălbatice / World Wildlife Day (3 Martie)

Articol preluat de pe site-ul Agerpres

0
171

 Ziua mondială a vieţii sălbatice / World Wildlife Day (3 Martie)Adunarea Generală a ONU a proclamat, la 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, data de 3 martie drept Ziua mondială a vieţii sălbatice. Prin aceeaşi rezoluţie, secretariatul CITES a fost desemnat, în colaborare cu alte organizaţii ONU, să faciliteze implementarea la nivel global a Zilei mondiale a vieţii sălbatice, potrivit https://www.wildlifeday.org/.

Prima ediţie a Zilei mondiale a vieţii sălbatice a fost sărbătorită la 3 martie 2014.

La 3 mart 1973, la Washington, a fost semnată Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie – CITES, un tratat multilateral ce are ca scop protecţia plantelor şi animalelor aflate în pericol şi monitorizarea activităţilor de comercializare, pentru a nu fi pusă în pericol supravieţuirea speciilor. Prin Convenţia de la Washington sunt protejate aproximativ 5.000 de animale şi peste 28.000 de plante.

Aceste specii sunt catalogate în trei anexe pe baza gradului de periclitate în care se află. Conform prevederilor CITES, comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operaţiuni. Cu un număr de 183 de părţi (182 ţări şi Uniunea Europeană), CITES este unul dintre cele mai puternice instrumente de conservare a vieţii sălbatice din lume prin reglementarea comerţului internaţional. O ţară sau o organizaţie de integrare economică regională, pentru care Convenţia a intrat în vigoare, este numită „parte” de către CITES, potrivit https://www.cites.org.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.agerpres.ro/documentare/2022/03/03/3-martie-ziua-mondiala-a-vietii-salbatice-onu–876224

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here