Ziua tatălui. La mulți ani!

Articol preluat de pe site-ul Agerpres

0
204

Ziua tatălui se sărbătoreşte în România în cea de-a doua duminică a lunii mai, fiind instituită prin Legea nr. 319/2009.

Prin acelaşi act normativ a fost instituită şi Ziua mamei, care se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai, respectiv la 6 mai 2018.

Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători este rodul colaborării dintre Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi un grup de şapte parlamentari români, ”preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil”, după cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro. Totodată, cele două zile, atât cea pentru celebrarea mamei cât şi cea dedicată tatălui, au fost propuse spre a fi sărbătorite în luna mai, ţinând cont de faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internaţională a familiilor, dar şi de sărbătorirea Zilei copilului la 1 iunie. Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcată de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009.

În acest mod, iniţiatorii legii au dorit să sublinieze rolul jucat de tată în viaţa copilului său, în familie, dar şi în societate, iar România era printre puţinele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiţie în mod oficial. Sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi are o semnificaţie importantă, deoarece ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre ei la viaţa de familie în particular şi la construirea societăţii în general. Totodată, marcarea celor două zile confirmă perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinţi. Zilele mamei şi tatălui reprezintă prilejuri bune pentru promovarea unor modele pozitive în societate, acestea fiind dedicate părinţilor responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea copiilor, se arată pe site-ul www.calendarintercultural.ro.

Pe plan mondial, nu există, în cazul celebrării Zilei tatălui, o tradiţie bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară. În România, Ziua tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată, la data de 9 mai 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here