ZODIA MUZICII ŞI A CĂRŢII

0
81

Foto: Andrei Partoş
Adi Bărar Band Foto: Andrei Partoş

BLUES, FUNK, ROCK  ŞI BUCURIA MUZICII (27.05)
Am fost invitat la Hard Rock Cafe pentru a vedea, în premieră absolută pentru mine, Adi Bărar Band. I-am cunoscut pe cei doi colegi ai lui Adi înaintea concertului, datorită inimosului Cosmin Nicoară (thanks for the ride!). Cristi Raţiu este baterist cu multiple proiecte, cu activitate de nivel internaţional, cu studii de profil. Mai tăcut şi aparent mai retras este basistul foarte talentat Kombel Cramba (nume de scenă). Ne-a oferit un solo autentic, deloc ostentativ. Fireşte că-s bănăţeni şi mai vechi admiratori ai lui Adrian Bărar. Cântarea a fost curată, plăcută şi scurtă, deşi a durat 90 de minute. Au fost 16 piese minuţios lucrate, puse la punct. Timpul a trecut foarte rapid datorită unui playlist inspirat construit de Bărar. Piese blues standard şi cover-uri dinspre rock, funky. Mare admirator al lui J.J.Cale , Adi a inclus piesele acestuia în recital, alături de un „Sweet Home Chicago” sau „Mustang Sally” (funk-soul de referinţă), m-a surprins cu un „American Woman” diferit şi adaptat contextului, a fost şi un Bill Withers (Ain t No Sunshine) într-o haină specială, precum şi un Stevie Wonder (Superstition). Ca tot omul iubitor de rock-blues a avut şi ZZTOP, iar la bis un Bob Dylan (Knockin’ On The Heaven’ s Door).
Adi Bărar  Foto: Andrei Partoş
Adi Bărar
Foto: Andrei Partoş

Public nu foarte numeros, dar foarte atent şi generos în aplauze. Intervenţiile vorbite au fost puţine, neforţate, necesare chiar pentru că ofereau informaţii. Sunt convins că la următoarea vizită Adi Bărar Band va avea casă plină pentru că o cântare de plăcere, o cântare sinceră se simte, se află. Am stat împreună cu Claudiu Ionescu (Stage Expert) şi Mugurel Vrabete (cu frumoasa lui soţie, Maria). Mini echipa aflată alături de grup şi-a făcut datoria fără cusur. Richie pe scenă la monitoare (cu telefonul), Cosmin cu tableta la pupitru. A fost sunet bun de tot. Pe acest subiect am avut o discuţie amplă cu Adi în maşină la dus, comentând cele scrise despre Malmsteen pe FB şi aiurea. Sper că l-am convins că pentru noi, consumatorii, contează şi sunetul din faţă, în percepţia noastră absolut subiectivă…Cum toată lumea a spus că a fost un sunet cald, echilibrat şi artistul s-a declarat mulţumit. O surpriză plăcută pentru oricine-l ştie pe un Bărar de Cargo a fost prestaţia vocală, pentru că de chitarist bun îl ştiam. Abordează o formulă care-l apropie de L. Cohen, de Chris Rea, pe alocuri de un Dylan al zilelor noastre. Joasele merg perfect cu bluesul propus.  Am văzut oameni care au venit special pentru cântare din alte localităţi. Devotamentul fanilor Bărar e impresionant. Diseară oamenii cântă la Constanţa. Proiectul Cargo nu va avea de suferit. Din contră. Anul acesta aniversează cei 30 de ani de existenţă!
Vă sugerez să nu rataţi acest trio care va creşte de la un concert la altul, pentru că oamenii au drag de muzică şi determinarea s-o facă bine!
 
 CĂRŢILE CARE  PROVOACĂ
 
* N-am apucat să scriu ceva faze de păstrat pentru 26 mai.  Am notat unele teme, pe care le transfer aici. Cartea dnei Adriana Săftoiu a obţinut ce a vrut blânda şi ipocrita autoare. Atenţie şi cumpărători. Doamna a fost fizic la cel puţin două televiziuni. Dacă preşedinţii au astfel de oameni de încredere, atunci e grav!În  Adevărul, A.S recunoştea unele greşeli din „Cronică de Cotroceni”…o soră intelectuală a „Cronicii Cârcotaşilor”* Nici Preşedintele nu s-a odihnit prea mult la capitolul scris. A scos a doua carte în 6 luni de Cotroceni.  „Primul pas” a apărut la Curtea Veche. * Ca să notez şi o carte care chiar merită atenţia oricui, iubitor de limbă română, amintesc una semnată de Radu Paraschivescu, „Noi vorbim, nu gândim” (Humanitas).
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here