22 Decembrie- Gânduri

0
23

dosarul revolutiei clasat (600 x 360)*Am văzut câteva programe legate de această zi. Tot nu pot să cred că Dosarul Revoluţiei la nivel naţional s-a clasat. Cine şi-a permis să ia o astfel de decizie? Doru Mărieş (preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie)  a explicat şi la televizor (chiar azi la Realitatea), a fost şi în Piaţa Universităţii aseară. Omul pare să fi rămas singurul care vrea dreptate. Eu sper să nu fie aşa. Ca unul care am trăit destul de intens şi oarecum sceptic, acele momente pot spune că e evidentă dorinţa de a-i face scăpaţi pe cei care au luat decizii, care au executat ordine. Odată ce după arestarea lui Ceauşescu au murit mai mulţi  (987) decât înainte (126), este clar că Armata a tras. Procurorul General de azi a tras şi el. Atunci era în armată. Culmea e că are certificat de revoluţionar!!! Se ştie că pe 21.12 au tras militari, securişti, miliţieni. La Dalles au tras fără milă în oameni. După 22 au tras în alte forme, jucând roluri. Unii erau „terorişti”, alţii erau militarii care erau cu „poporul” şi-l apărau. Cică au tras de oboseală, de surmenaj. Mii de răniţi despre care nici nu se vorbeşte. Am citit un editorial în E.Z. semnat de Mălin Bot, timişorean care vede şi mai tranşant acele evenimentele (articolul „Criminalii Revoluţiei din 1989: Armata şi Securitate” merită atenţie).
*După tragedia de la Colectiv au ieşit mii de oameni în stradă şi mi se pare normală reacţia emoţională, de solidaritate, de revoltă. După 26 de ani de la uciderea a peste 1000 de oameni (au fost peste 3500 de răniţi), nu într-un accident, ci într-o acţiune criminală, nu avem nimic de spus? Nu mai vrem pedepsirea vinovaţilor, făptaşilor? Au fost arestaţi şi anchetaţi mii de oamenii. În stilul vremurilor, cu brutalitate, cu violenţă. Nici despre ei nu se mai vorbeşte.
* Iulian Vlad, şef al Securităţii, a cerut să nu se tragă (oare s-a executat ordinul?) , dar a făcut altele de-a lungul anilor. A primit o condamnare la 25 de ani (sau 16?) şi a scăpat după 4 ani. Cum vine asta? L-a graţiat, ghici cine?, Ion Iliescu!
* S-au ars dosare ca să nu fie prinşi numeroşii securişti şi nemernici.Ca să-ţi păstreze sursele, conexiunile şi azi.  Mi-a plăcut cum a fost comentată ziua la Digi 24 într-o emisiune lungă moderată de Elena Vijulie.
* Povestea cu „certificatele” este o inveţie sinistră pentru a asigura o masă de manevră. Falsuri, minciuni, bani mulţi, penali…Singurii care puteau fi ajutaţi de Stat, eventual, material erau urmaşii celor căzuţi şi răniţii acelor zile. Şi atât!
* Doru Mărieş a fost şi la B1TV unde s-a dezbătut cu acte. Dacă vinovaţii au scăpat, deşi există decizii CEDO, să plătească procurorii care i-au ajutat! Cei patru. *Sentineţele pronunţate în trecut erau legate strict de intervalul 17-22 decembrie. După 22 decembrie totul s-a prescris!  Ţara era condusă de Ion Iliescu, din câte ştiu…şi ai lui. Alex Căuţiş, Andreea Pora şi Sabin Orcan au încercat să lămurească aspecte, nuanţe. E sunat Dan Voinea…Ordonanţa Parchetului general e ilegală, afirmă generalul, fost procuror. Termenul de contestare a cam expirat…
* În acele zile vorbeam din 0ră-n oră cu prietenul meu Vali Sterian. Ne sunam permanent, ieşeam, reveneam, comentam. El locuia la Sala Palatului, eu în Piaţa Romană. Nu voi uita acele zile, iar faptul că a apărut unul ca Iliescu din neant (vorba vine, pentru că ştiam exact ce mahăr era în PCR), a semnalat că era altceva decât ce credeam noi, naivii bătrâni. * Câştigul imens a fost, şi a rămas, LIBERTATEA CUVÂNTULUI şi LIBERA CIRCULAŢIE!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here