Filmul "Sieranevada" a avut premiera la Piatra Neamţ (13.09.2016)

0
20

Foto: Brînduşa Balan, motionARThoughts
Foto: Brînduşa Balan, motionARThoughts

Articol şi foto de Brânduşa Balan

Într-o zi de marti 13, la Cinema Dacia din Piatra Neamt, era anunțată proiecța filmului „Sieranevada” în premieră . Mi-am spus să fie cu noroc și răbdare vizionarea, luând în calcul că pelicula era „kilometrică”, mai exact de 2 ore și 45 de minute. Cam riscant să faci un film de un asemenea metraj și să rămâi cu publicul în sală până la final, mai ales în ziua de azi când totul e dat de-a gata fără sa îți mai pui în funcțiune neuronii, pentru a filtra în propriile simțuri povestea, mesajul.
    Atenție, Sieranevada nu este un film comercial! Ba mai mult se joacă cu răbdarea ta sau mai bine spus cu inteligența proprie. Am observat în mediul online, în lista mea de facebook, numeroase „selfie-uri”, „checkin-uri” de la proiecțiile filmului cu pricina, iar majoritatea prietenilor au spus ca e „pur românesc”.
   După prima oră și jumătate din film mi-am spus ” e tipic românesc din toate punctele de vedere”, însă simțeam o incertitudine asupra cuvântului tipic. După 2 ore si 45 de minute am schimbat termenul „tipic” în „esență românească 100%”!
     Verbul filmului s-a bazat pe dialogul inteligent și uneori neinteligibil din cauza sunetului (din acest punct de vedere sălile de cinema cât și filmul românesc sunt intr-un mare dezavantaj). Schimbul de replici și priviri au stat la baza jocului actorilor. Unghiul camerei de filmat e din perspectiva „celui in neființă”, adica din unghiul subiectiv al personajului central, decedat.
    Am fost intrebată dacă merită timpul investit pentru acest film?! Dacă ești o fire mai gânditoare , filozofică și dispus să privesti și cu al treilea ochi interior, DA recomand acest film.
    Dupa proiecția filmului a fost un dialog intre publicul cinefil din Piatra Neamt și doi actori din film Simona Ghita si Marin Grigore. Acestia au povestit atât din culisele filmului cât și despre experiența lor din timpul filmărilor.
    Sieranevada este propus si in competitia premiilor Oscar la sectiunea film strain. Eu ma întreb cum o sa perceapa americanii procesiunea unui parastas?!? Europenii au primit cu deschidere acest proiect cinematografic, in mod special la Cannes.
Foto proiecţie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here