A murit Leon Russell. RIP!

0
17
sursă foto: Getty
sursă foto: Getty

Leon Russell a murit astăzi (13 noiembrie) în locuința lui din Nashville. Avea 74 de ani. Vestea a fost confirmată de soția lui care a declarat că artistul a murit în somn.

Născut în Tulsa, Oklahoma, pe 2 aprilie 1942, Leon Russell și-a început cariera la vârsta de 14 ani cântând în cluburile de noapte. De-a lungul carierei a lucrat ca producător, compozitor, colaborator şi partener de turneu pentru artişti ca Rolling Stones, Freddie King, Elton John şi Bob Dylan. A devenit cunoscut ca membru al trupei Delaney & Bonnie and Friends. În 1969 a produs albumul lui Joe Cocker pentru care a și compus două piese. A condus trupa care l-a acompaniat în turneu pe Joe Cocker, Mad Dogs & Englishmen.

În 1971, a apărut, alături de George Harrison, în Concert for Bangladesh din New York City.

S-a bucurat de succes de top cu piesele „A Song For You”, „Tight Rope”și „Lady Blue”. Multe dintre piesele lui au ajuns hituri în interpretarea altor artiști: „Superstar” (compusă alături de Bonnie Bramlett) pentru The Carpenters, „Delta Lady” pentru Joe Cocker și „This Masquerade” pentru George Benson. Peste 100 de artiști au făcut coveruri după piesa „A Song For You”, pe care Leon Russell a declarat că a compus-o în doar 10 minute.

În 1970, când a lansat primul album solo, Leon Russell cântase deja sute de piese și era considerat unul dintre cei mai buni muzicieni de studio din Los Angeles. A făcut parte din Wall of Sound Orchestra a lui Phil Spector și a cântat în studio pentru Frank Sinatra, Sam Cooke, Aretha Franklin, the Ventures și the Monkees printre alții. Îl puteți auzi cântând la pian pe înregistrări precum “Mr. Tambourine Man” în varianta the Byrds, “A Taste of Honey” cu Herb Alpert, “Live With Me” a trupei the Rolling Stones și pe primele albume ale trupei Beach Boys, incluzând aici și “Pet Sounds”.

După o perioadă în care a fost într-un con de umbră, Leon Russell a fost readus în atenția publicului de unul dintre cei mai mari fani ai lui: Elton John. În 2010, Leon a făcut echipă cu Elton John pentru albumul The Union, cei doi au susținut împreună un turneu pentru a promova acest album. În 2014, Leon Russell a lansat ultimul său album solo, Life Journey.

În 2011, a fost introdus în Rock N Roll Hall Of Fame și în Songwriters Hall Of Fame.

În 2015, filmul documentar despre cariera lui Leon Russell, A Poem Is A Naked Person, regizat de Les Blank, a fost difuzat la South by Southwest Film Festival.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here