A plecat din Iași ca să uimească America. El e pianistul-matematician

0
22

Ciprian Costin

Timp de un an a dormit numai trei ore pe noapte și a locuit într-o cameră de 10 metri pătrați, ca să economisească bani. A făcut sacrificii peste sacrificii, dar iată că efortul a meritat. Ieșeanul Ciprian Costin (28 de ani), supranumit pianistul-matematician, face cinste României pe cel mai râvnit continent, America. Povestea sa, în exclusivitate pentru Click!

A studiat Informatica și Compoziția Muzicală, iar acum șapte ani a plecat în Statele Unite ale Americii, ca să studieze la cea mai renumită școală de muzică contemporană (incluzând muzica de film) din lume. Ca să se poată întreține și ca să-și realizeze visul, a muncit pe brânci. „Din punct de vedere al timpului, efortul a necesitat practic un al doilea job de 8-10 ore pe zi, timp de minimum un an. Lucram full-time la Microsoft în software și țin minte că destul de multe ori mă duceam la culcare la 07.00 dimineața, după care mă trezeam la 09.55 și la 10.00 eram deja în birou, după un sprint de bicicletă. Nu pot să recomand nimănui un astfel de program, citisem după show studii care arată că lipsa de somn determină schimbări până la nivel genetic, ireversibile”, a povestestit Ciprian, pentru Click! Tânărul, supranumit încă de pe băncile școlii pianistul-matematician, a explicat de unde pasiunea sa pentru muzică. „Când am atins prima dată claviatura, am simțit că se petrece ceva deosebit și am avut un sentiment greu de explicat. Muzica este un lucru foarte plăcut”, a declarat Ciprian presei ieșene, pe când era doar un elev în clasa a VIII-a.
Ciprian Costin își continuă povestea din America: „Am căutat să locuiesc undeva cât mai aproape de serviciu, ca să nu-mi ia mult timp drumul, dar și într-o zonă foarte ieftină, ca să am o marjă financiară pentru show. Am găsit o cameră de 10 metri pătrați la subsol, pentru 700 de dolari pe lună, fără geamuri, la un minut distanță de supermarket și două minute de un turn de 250 metri înălțime (zona comercială) și trei minute de Microsoft. Mi s-a părut o afacere foarte bună”.
Nu i-a fost deloc ușor. „După câteva luni am început să visez la plaje calde și însorite. În acest sens, știam despre conceptul de «syntethic happiness» («fericire sintetică», n.r.). Dacă ne folosim imaginația, poate fi la fel de intensă ca „traditional happiness” («fericirea adevărată/tradițională», n.r.). A ajutat, dar nu 100% în cazul meu”, a mai spus Ciprian, pentru Click!
Ritmul de viață pe care l-a avut Ciprian ca să poată face față provocărilor profesionale l-a determinat să testeze pe propria piele fel și fel de metode de odihnă: „Am încercat și somnul «polyphasic», varianta de 30 minute de somn de patru ori pe zi), teoria fiind că astfel te obișnuiești să intri imediat în somnul REM, care este cel mai adânc. A mers pe termen scurt (o săptămână), dar nu pe termen mai lung (o lună). Probabil trebuia încercat mai mult timp până să mă obișnuiesc”.
 
Toate aceste eforturi le-a făcut pentru a-și vedea visul cu ochii. După doi ani de studii în America a avut o idee care nu i-a mai dat pace până ce nu a realizat-o. Ciprian Costin a vrut să aducă în fața melomanilor un show excepțional de muzică de film și lumini, cu o orchestră uriașă care să interpreteze melodii celebre din cele mai cunoscute îndrăgite pelicule. În 2013, a reușit. Proiectul său, The Masterpiece Experience, a dat primul spectacol. Nu întâmplător acest lucru s-a întâmplat în țara natală. Ciprian Costin n-a uitat de unde a plecat și a continuat să lucreze cu muzicieni din țara natală. În martie 2013, show-ul susținut la București a fost de mare succes, cu un public de 4.000 de persoane. Ciprian a dus The Masterpiece Experience și în orașul natal, Iași, unde a concertat în Piața Palatului Culturii în fața a 5.000 de persoane. „Cu o lună înainte de aceste concerte, prin februarie 2013, am decis să mă focalizez în totalitate pe show, să urmez visul 100% și, ca urmare, mi-am dat demisia de la Microsoft”, a povestit Ciprian.
 
Ieșeanul nu regretă decizia de a renunța la jobul la care mulți tineri nici nu îndrăznesc să viseze, pentru că proiectul The Masterpiese Experience l-a făcut celebru: „Am fost surprins să văd cât de multă lume a fost încântată de show. Prin urmare, după reîntoarcerea în SUA, mi-am pus toate lucrurile în Toyota Prius și am condus patru zile aproape non-stop, din Boston până în Los Angeles, cu opriri pentru fel și fel de întâlniri cu companii partenere pentru show, în Las Vegas și San Francisco. Trebuia să ajung în a patra zi seară la filarmonică, unde avea concert Two Steps From Hell (o trupă formată de Thomas J. Bergersen și Nick Phoenix în 2006, care produce muzică de film. Seriile «Harry Potter», «Pirații din Caraibe”» și «X-Men» sunt doar câteva dintre producțiile de succes care au colaborat cu această formație). Am lucrat cu Two Steps From Hell din 2012 și, în 2014, am colaborat cu Hans Zimmer (un compozitor de muzică de film originar din Germania, care e renumit pentru muzica produsă pentru peliculele «Regele Leu», «Pirații din Caraibe», «Gladiatorul», «Ultimul samurai», «Cavalerul Negru», «Inception» – «Începutul», n.r. și «Interstellar – Călătorind prin univers»)”.
La trei ani de la debut, Ciprian Costin revine în România cu The Masterpiece Experience. Spectacolul e programat la Sala Palatului, în data de 27 aprilie. Pentru această ediție, ieșeanul colaborează pentru orchestră cu muzicieni români, iar soliștii sunt din Los Angeles. „Intenționăm să mergem în turneu din 2017 în Europa și prefer să invit muzicieni din România, dacă sunt buni la nivel tehnic și sunt pasionați de repertoriu. Avem locuri libere și pentru show-ul din 27 aprilie. Contează pentru noi foarte mult ca cei din orchestră să fie pasionați cu adevărat de repertoriul nostru, pentru că, în final, această emoție se transmite audienței. Pasiunea nu poate fi cumpărată”.
 
Cum decurge o zi din viața lui Ciprian? Ușor de imaginat. Muncește de dimineața până seara: „Am revenit la programul din 2012, când aveam și job, dar acum e mai echilibrat. 8-9 ore lucrez în software și 4-6 ore pentru show. În total, nu mai mult de 16 ore de lucru pe zi. Sunt unii compozitori buni în Los Angeles care lucrează până la 20 ore pe zi de mulți ani. Și Christopher Nolan (regizor și producător de film, n.r.) consideră 8 ore de lucru pe zi ca fiind part-time. Elon Musk (un inginer programator celebru, n.r.) lucrează 16 ore pe zi. Accentul e pe managementul energiei personale, nu al timpului”.
(…)

Masterpiece Experience, din nou în România

Ciprian Costin revine în țara natală cu proiectul care l-a consacrat în lume, Masterpiece Experience. Spectacolul său, intitulat de data aceasta „Interstellar & The Dark Knight” – prima parte fiind muzică de trailere de film produsă de Two Steps From Hell (Thomas Bergersen) – e programat la Sala Palatului, pentru data de 27 aprilie, de la ora 20.00. Biletele, care costă 80, 120, 190, 250 sau 300 de lei, în funcție de așezarea în sală, s-au pus deja în vânzare (click aici!!).
 
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://www.click.ro/news/national/plecat-din-iasi-ca-sa-uimeasca-america-el-e-pianistul-matematician
 
sursa: click.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here