Adrian Cioroianu: „Piere lumea odată cu noi”, noua paradigmă rusă

Articol preluat de pe site-ul Digi24

0
176

Adrian Cioroianu: „Piere lumea odată cu noi”, noua paradigmă rusăMinistrul rus de externe Serghei Lavrov este un diplomat foarte abil, iar declarația sa cu care a șocat recent – că Hitler ar fi fost evreu și că cei mai mari antisemiți sunt chiar evreii înșiși – nu este deloc întâmplătoare, ci este un mesaj intenționat adresat Israelului, care a făcut ceva ce a deranjat Moscova.

(…)

„În primul rând că nu Hitler n-avea rădăcini evreiești, e unul dintre clișeele cele mai discutabile din legendarea celui de-al Doilea Război Mondial”, a explicat, luni seara, la Digi24, istoricul Adrian Cioroianu. „Dar cred că dincolo de ceea ce a vrut să spună Serghei Lavrov – pentru că eu am avut impresia că în fața sa se afla un material scris, de pe care mai trăgea cu ochiul și pe care probabil l-a pregătit un consilier – cred că ar trebui să ne uităm puțin la relația, de fapt, dintre Rusia și Israel. Cred că toată lumea a remarcat faptul că până acum Israelul a păstrat un low profile în toată această problemă, în principal din cauza a ceea ce se întâmplă în Siria, unde Rusia îi lasă pe israelieni să bombardeze convoaiele iraniene care merg spre Hezbollah. Cu acordul Rusiei se întâmplă acest lucru. Părerea mea, sincer, este că Serghei Lavrov a trimis acum un mesaj intenționat la adresa statului Israel și cred că are legătură și cu reacția destul de dură a ministrului de externe al Israelului, care i-a răspuns foarte categoric, în prima zi după afirmații, ceea ce arată că nu rămâi dator. Dacă răspundea peste două-trei zile, în termen diplomatici, cum să spun, nu băgai în seamă și eventual te întreba un ziarist la o conferință de presă pe subiectul încălzirii globale. Dar faptul că i s-a răspuns în prima zi mie îmi dă de înțeles că de fapt, e vorba de ceva mai profund, Israelul a făcut ceva ce i-a deranjat pe ruși, probabil de conivență cu Statele Unite”, a comentat profesorul Adrian Cioroianu.

În opinia sa, Serghei Lavrov și conducerea de la Moscova în general sunt într-o paradigmă de „piere lumea odată cu noi” și de aceea nu le mai pasă de consecințele actelor lor. „Și președintele Putin este în aceeași paradigmă: piere lumea odată cu noi sau altfel spus, pierim noi, piere lumea odată cu noi”, a spus Adrian Cioroianu.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.digi24.ro/stiri/externe/adrian-cioroianu-serghei-lavrov-a-transmis-intentionat-mesajul-cu-hitler-evreu-israelul-a-facut-ceva-ce-i-a-deranjat-pe-rusi-1925605

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here