ALBANO LA “PSIHOLOGUL MUZICAL” (R.R.A., 13.05.2012)

0
91

Albano aAlbano Carrisi a revenit în România pentru un concert care a avut loc pe 12 mai 2012 (găsiţi cronică şi foto aici). Florin Apostol a avut amabilitatea de a veni cu Albano în studioul emisiunii Psihologul muzical. A stat alături de noi 30 de minute şi a răspuns tuturor întrebărilor cu multă amabilitate. Era impresionat de numărul mare de mesaje venite de la ascultători. Iar în timpul pieselor s-a uitat pe calculator şi l-a rugat pe Andrei să îi traducă mesajele în limba română. La final, a promis că va reveni în studio pentru o discuţie mai amplă.
Andrei Partoş: Bun venit în studio, Albano!
Albano: Bună seara! Bună seara! Este o mare plăcere să fiu aici cu voi.
Andrei Partoş: Cum te raportezi acum la piesele tale vechi?
Albano: E ca atunci când te uiţi la o fotografie. Vezi cât şi cum a trecut timpul şi mă bucur să reascult discurile şi piesele vechi.
Andrei Partoş: Ce artişti ţi-au influenţat cariera?
Albano: Ray Charles, Domenico Modugno, Claudio Villa, Mario Del Monaco.
Andrei Partoş: Ştii câte albume ai lansat până acum?
Albano: Ştiu că am 350 de cântece, dar nu-mi amintesc numărul exact al albumelor scoase pe piaţă.
Andrei Partoş: Cum îţi petreci timpul liber?
Albano: Nu am prea mult timp liber, din păcate… dar mi-am construit un locşor frumos, cu piscină, cu restaurante, cu multă vie…
Andrei Partoş: Eşti un specialist în vinuri…
Albano: Da… timpul liber mi-l dedic viticulturii şi arhitecturii.
Andrei Partoş: Îţi place Facebook? Ai cont?
Albano: Mereu m-am ţinut departe de aşa ceva. Din simplul mortiv că îmi vedeam fiul mereu “prins” pe Facebook. Stătea zi şi noapte pe Facebook. Aşa că mie nu-mi trebuie acest mod de socializare. Nu o să mă complic niciodată cu aşa ceva!
Andrei Partoş: Ce părere ai de scena pop actuală?
Albano: Muzica pop actuală este interesantă, sunt multe personaje interesante. Dar, ca să fiu sincer, eu prefer personajele care durează în timp, pentru că acelea scriu istoria muzicii pop.
Andrei Partoş: Ai făcut o nouă versiune pentru Volare. De ce?
Albano: Pentru că mie îmi place mereu schimbarea. Sunt perioade în care prefer să ascult piese mai lente, mai sentimentale, piese inspirate din blues… Ei l-am iubit mult pe Domenico Modugno. Vroiam să am succes afară, să cuceresc un nou sector de public. La modă atunci, în 1999, era rap-ul şi m-am hotărât să fac această versiune la Volare. Mulţumită lui Dumnezeu a avut un succes nebunesc!
Andrei Partoş: Îţi place să rişti…
Albano: Ador să îmi asum riscuri! Ceea ce alţii numesc risc, pentru mine este de fapt normalitate.
Andrei Partoş: În ce momente ai riscat?
Albano: Întotdeauna. De exemplu, îmi amintesc de una dintre participările la Sanremo. M-am dus la concurs cu un blues, o piesă care se numea La Siepe (n.r. – în 1968). Toată lumea mi-a spus că nu voi avea succes. Iar eu le-am spus că nici nu-mi doresc succes cu orice preţ, ci vreau să am posibilitatea să mă exprim muzical. Fiecare piesă pe care o cant trebuie să fie, şi chiar este, o pagină din viaţa mea.
Andrei Partoş: Îţi place fotbalul?
Albano: Da… doar atunci când joacă echipa naţională…
Andrei Partoş: Îţi aminteşti care a fost primul disc pe care l-ai cumpărat?
Albano: Primul disc pe care l-am cumpărat a fost Preghero al lui Adriano Celentano.
Andrei Partoş: Engleza este un fel de buldozer. Sunt tot mai mulţi artişti care preferă să cânte în engleză sperând că aşa vor avea mai mulţi fani. E adevărat?
Albano: Eu cant în continuare în italiană şi am fani foarte mulţi.
Andrei Partoş: Ai participat de multe ori la festivalul de la Sanremo. Îţi place ideea de a concura?
Albano: Pentru italieni, Festivalul de la Sanremo e ca un Crăciun. E imposibil să nu participi. Nu trebuie să te duci în toţi anii, dar din când în când e bine să apari pe scena acestui festival. Pentru că Sanremo este emblema muzicii italiene în lume.
Andrei Partoş: Cum merg afacerile cu vinul?
Albano: Merg bine. Eu produc doar 300.000 de sticle pe an.
Andrei Partoş: Care este relaţia ta cu presa italiană?
Albano: Cu unii jurnalişti mă înţeleg bine, cu alţii mai deloc. E ca un meci de fotbal între noi. Dar o spun cu sinceritate: în ultima vreme presa m-a mai lăsat în pace.
Andrei Partoş: Există un alt loc mai plăcut pentru a cânta, decât acasă, în Italia?
Albano: Ştii cum este… unde sunt oameni care vor să te asculte, e mereu plăcut să cânţi. Chiar şi în ţările anglo-saxone, în Germania, în Chile, în Japonia, în Australia este foarte frumos să cant. Pentru că fiecare seară este ca un examen extraordinar pe care-l dai în faţa publicului.
Andrei Partoş: Din punct de vedere muzical, ce anume îţi lipseşte din anii 1960-1970?
Albano: Atunci se cânta mereu live. Atunci înregistrările se făceau pe 8 piste şi trebuia să cânţi totul live, cu orchestră şi era minunat. Era o vibraţie pe care astăzi nu o mai întâlneşti. Acum s-a schimbat total un studio de înregistrări. Dar trebuie să te adaptezi timpului. În ceea ce mă priveşte, mie îmi plac foarte mult albumele live. Acolo simţi vibraţiile unui solist, ale unui basist, ale unui pianist. Chiar şi micile greşeli sunt ok pentru că fac parte din show şi îţi transmit un sentiment.
Andrei Partoş: Ce părere ai de muzica italiană de astăzi?
Albano: Ca întotdeauna, există solişti extraordinar şi alţii mai puţin talentaţi. De exemplu, Tiziano Ferro este foarte bun.Giorgia este o solistă extraordinară. Dintre formaţii, îmi plac foarte mult Negroamaro, Moda. Îmi place foarte mult şi Emma care a câştigat la Sanremo. Rămâne de văzut cât vor rezista în timp…
Andrei Partoş: Care este secretul pentru tine, pentru vocea ta?
Albano: Nu ştiu nici eu care este secretul meu. Cred că a contat mult faptul că am cântat o zi da şi una nu. Îmi antrenez vocea mereu. Acest exerciţiu m-a ajutat să am mereu o voce puternică, intensă. Nu fumez, beau doar vin… viaţa sănătoasă este de asemenea importantă, fac mult sport. Şi fac mereu câte o rugăciune către Dumnezeu ca să mă ţină sănătos. Şi asta-i tot!
Andrei Partoş: Una dintre piesele mele preferate este Mattino. O poţi cânta puţin pentru noi?
Albano: Acum? Sigur… (cântă refrenul). E bine?
Andrei Partoş: Este extraordinar! Mulţumim! Poate vei veni într-o ediţie şi stăm până dimineaţă!
Albano: Cu mare drag! Vin special pentru radio, să fie un fel de “radio-day”. Mulţumesc!
Puteţi (re)asculta ediţia aici:
http://www.romania-actualitati.ro/invitati_al_bano_carrisi_si_viorela_filip-40957

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here