INTERVIU CU JULIO IGLESIAS-realizat de Andrei Partoş (23.05.2012)

0
151

Interviurile telefonice cu marile vedete mondiale încep să-mi placă din ce în ce mai mult. Sunt mai comode, durează mai puţin şi pot fi imprevizibile. Trebuie să precizez că la nici un interviu de acest gen nu am recurs la fonotecări, corecturi, eliminări din text. Întâlnirea cu Julio Iglesias pe calea telefonului a fost o reală plăcere. Recunosc, am crezut că este o persoană mai închisă, mai puţin comunicativă cu necunoscuţii şi cu bărbaţii. M-am înşelat şi-mi pare bine!
Marii artişti ai lumii, cu foarte mici excepţii, ştiu să dialogheze cu oricine atunci când simt că reporterul le vrea binele.

Andrei Partoş: Bună! Eşti pregătit să te reîntâlneşti cu publicul din România?
Julio Iglesias: Sunt pregătit şi bucuros că am ocazia să mă întâlnesc din nou cu publicul român. Am fost în România de multe ori.
Andrei Partoş: Ştiu că tatăl tău a fost ginecolog foarte apreciat, la fel şi tatăl meu….
Julio Iglesias: Wow! Avem ceva în comun!
Andrei Partoş: Şi nu e totul. Tatăl tău a pus bazele maternităţii în Madrid în timp ce tatăl meu a fondat maternitatea din Braşov.
Julio Iglesias: În Braşov? Acolo am cântat pentru prima dată într-o ţară străină.
Andrei Partoş: Aşa este. Se întâmpla în 1969 la Festivalul Cerbul de Aur.
Julio Iglesias: Exact, la acel festival am cântat.
Andrei Partoş: Aşadar, vreau să te întreb: datorită faptului că tatăl tău a fost ginecolog, tu ai avut succes la femei?
Julio Iglesias: (râde) Nu, nu, nu… Faptul că tatăl meu a fost ginecolog m-a determinat să-mi orientez viaţa pe un drum complet diferit. Respectul pe care îl am pentru femei se datorează în special maternităţii. Pentru că nu există o dragoste mai puternică decât cea a unei mame pentru copiii ei. Aşadar, le iubesc şi le respect enorm pe femei.
Andrei Partoş: Şi eu gândesc la fel, de aceea te-am şi întrebat…
Julio Iglesias: Înţeleg perfect acest lucru.
Andrei Partoş: Este adevărat că în 1988 ai susţinut un mare concert în China vizionat de aproximativ 400.000.000 oameni?
Julio Iglesias: Da, dar la vremea respectivă eu am fost primul artist internaţional din Vest care a cântat în China şi probabil din cauza aceasta au fost în număr atât de mare.
Andrei Partoş: Şi ai cântat To All The Girls I Loved Before?
Julio Iglesias: Da, am cântat-o.
Andrei Partoş: Este una dintre piesele tale preferate?
Julio Iglesias: Nu, nu este neapărat una dintre preferatele mele… dar este o piesă frumoasă.
Andrei Partoş: Cine a compus piesa?
Julio Iglesias: Albert Hammond….
Andrei Partoş: A scris-o pentru tine? 
Julio Iglesias: Da şi mă bucur de asta. Mă bucur foarte mult că astăzi am ocazia să mă adresez prin intermediul radioului poporului român. Mă gândesc mereu cât de privilegiat sunt că am rămas atâta timp în inima românilor, din 1969 până în prezent. Ador România!
Andrei Partoş: În zilele următoare mergi la Praga şi Budapesta?
Julio Iglesias: Merg la Praga, la Budapesta apoi la Bratislava.
Andrei Partoş: Ai vizitat aproape toate ţările lumii, cum este publicul din aceste ţări?
Julio Iglesias: Este la fel. Oamenii au multă pasiune, nu există religie, nu contează culoarea pielii. Muzica este trăită cu pasiune oriunde merg. Cânt în China la fel cum cânt în România. Cânt în Africa exact cu aceiaşi pasiune cu care cânt în Spania sau Mexic. Nu fac niciodată o diferenţă între popoare sau în modul în care cânt.
Andrei Partoş: Dar oamenii sunt totuşi diferiţi, nu?
Julio Iglesias: Nu. Pentru că atunci când urc pe scenă în Bucureşti, apoi la Praga, apoi în Varşovia şi încep să cânt închid ochii, nu văd publicul. Când încep cu Abrazame…Pentru mine toţi sunt la fel!
Andrei Partoş: Dar când deschizi ochii vezi multe doamne şi domnişoare…
Julio Iglesias: Nu ştiu… depinde… Am cântat în Moscova şi erau în sală şi mulţi bărbaţi pe lângă numeroasele doamne. Am cântat pe un stadion în Brazilia şi erau la fel de mulţi bărbaţi ca şi doamne.
Andrei Partoş: Este adevărat că anul trecut ai vrut să întrerupi activitatea concertistică?
Julio Iglesias: Nu… am vrut să mă opresc, dar sunt unele probleme de vârstă, de oboseală, înţelegi…Oamenii vor să-mi dea premii tot timpul şi asta nu mă încânta…nu mai am timp pentru aşa ceva…
Andrei Partoş: Ce muzică ascultai în copilărie?
Julio Iglesias: Când eram puşti îmi plăcea să ascult Frank Sinatra, The Beatles, Nat King Cole. Astăzi nu mai ascult nimic… doar radioul când sunt în maşină. Dar dacă nu-mi place muzica difuzată schimb postul de radio.
Andrei Partoş: Ai făcut multe duete de-a lungul carierei. Care este preferatul tău?
Julio Iglesias: Este foarte dificil să aleg… am cântat cu toată lumea, de la muzică clasică la pop, rock, country… muzică neagră… Chiar nu ştiu ce să zic, am foarte multe amintiri plăcute în urma acestor duete…
Andrei Partoş: Atunci, permite-mi să te întreb altfel: care a fost cel mai dificil duet?
Julio Iglesias: Pentru mine… cel mai dificil duet a fost To All The Girls cu Willie Nelson… La vremea respectivă eu nu prea vorbeam limba engleză şi mi-a fost foarte greu să comunic cu el.
Andrei Partoş: În 1970, ai reprezentat Spania la Eurovision, îţi aminteşti de acea experienţă.
Julio Iglesias: Îmi amintesc, am fost foarte emoţionat şi nervos. Nu a fost o experienţă prea plăcută pentru mine.
Andrei Partoş: Dar acum mai urmăreşti acest festival?
Julio Iglesias: Uneori mai mă uit. Cred că Eurovisionul este bun pentru că oferă posibilitatea de a aduce alături toate aceste ţări participante. Nu din punct de vedere al competiţiei ci pur şi simplu pentru că poţi avea într-un singur loc atâtea ţări cu culturi diferite. Acesta este un lucru extraordinar. Dar din punct de vedere muzical nu mă interesează prea mult.
Andrei Partoş: Este dificil să păstrezi identitatea muzicii spaniole când toată lumea preferă să cânte în limba engleză?
Julio Iglesias: Este foarte dificil, mai ales pentru flamenco, muzica tradiţională a ţării mele. Este foarte greu să pătrunzi în topuri cântând flamenco.
Andrei Partoş: Care este piesa ta preferată într-o dimineaţă de duminică?
Julio Iglesias: Îmi place să ascult imnul naţional când câştigă Nadal.
Andrei Partoş: Ştiu că eşti un mare fan al echipei Real Madrid, ai şi jucat pentru ei, eşti fericit că au devenit campioni?
Julio Iglesias: Sunt foarte fericit! Au jucat foarte bine în acest sezon. Astăzi va fi un meci important la Euro 2012 între Spania şi Croaţia şi sper să câştigăm. Croaţia nu-l mai are pe Davor Suker, slavă Domnului. El era un mare jucător.
Andrei Partoş: Cine este preferatul tău din echipa Spaniei?
Julio Iglesias: Este foarte dificil să aleg unul, pentru că ei joacă foarte bine împreună. Sunt în primul rând o echipă. Acesta este un lucru extraordinar.
Andrei Partoş: Îţi place portarul?
Julio Iglesias: Îl ador pe Casillas. Este unul dintre cei mai buni portari la ora actuală.
Andrei Partoş: Ştiu că tu ai cântat în foarte multe limbi, deţii şi un record la acest capitol. Vei cânta şi în limba română?
Julio Iglesias: Am cântat o singură dată, în 1969, şi a fost foarte greu. Îmi amintesc foarte bine acel moment. Mi-a fost foarte greu.
Andrei Partoş: Ştiu, am înregistrarea.
Julio Iglesias: Să nu o difuzezi.
Andrei Partoş: Promit să nu o dau!
Julio Iglesias: Ai albumul meu „No. 1”?
Andrei Partoş: Da, îl am. Şi vreau să te întreb de ce nu ai inclus pe acest album o piesă care era foarte iubită în anii 1970, Quiero?
Julio Iglesias: Promit că va fi pe viitorul album.
Andrei Partoş: Poţi să o fredonezi puţin pentru noi? E preferata noastră.
Julio Iglesias: (fredonează piesa) Ok! Mulţumesc! A fost o plăcere să vorbesc cu voi! Mulţumesc mult! Ştii de ce a fost tatăl tău ginecolog? Pentru că îl cheamă Partos şi în limba spaniolă înseamnă „a aduce copii pe lume”. Caută în dicţionar şi vei vedea că aşa se traduce! Vă iubesc mult! Te iubesc Andrei, ştiu că eşti de o seamă cu mine, este o vârstă minunată să ştii! Iubesc România, spune asta tuturor românilor!!
Puteţi (re)asculta interviul aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here