„În compania albinelor” pe Viasat Nature (din 4 iulie) – Interviu exclusiv cu Charlie Agar

0
294

„În compania albinelor” pe Viasat Nature (din 4 iulie) - Interviu exclusiv cu Charlie AgarDin 4 iulie, Viasat Nature ne propune un nou serial: „În Compania Albinelor” cu Charlie Agar („Charlie Bee”).

Institutul Earthwatch a concluzionat în ultima dezbatere a Royal Geographic Society din Londra că albinele sunt cele mai importante ființe vii de pe planetă, însă, odată cu această veste, oamenii de știință au făcut și un anunț: albinele au intrat în categoria insectelor cu risc crescut de dispariție.

Albinele din întreaga lume au dispărut în procent de până la 90%, conform studiilor recente, motivele fiind diferite în funcție de regiune, printre principalele motive fiind defrișările masive, lipsa locurilor sigure pentru cuiburi, lipsa florilor, utilizarea necontrolată a pesticidelor, schimbări survenite în sol și numărul în scădere al apicultorilor.

Agricultura lumii depinde în proporție de peste 70% de aceste insecte, putându-se afirma că 70 din 100 de alimentele pe care le consumăm sunt datorate procesului de polenizare făcut de albine.

De asemenea, polenizarea pe care o fac albinele este fundamentală pentru reproducerea plantelor, acestea fiind principala sursă din care se hrănesc milioane de animale, fără de care fauna ar începe treptat să dispară.

Andrei Partoș a stat de vorbă cu Charlie Agar despre pasiunea lui pentru albine. Ne-a vorbit despre importanța insectelor polenizatoare și despre importanța păstrării unui habitat divers pentru acestea.

Despre Charlie Bee găsiți mai multe info aici: https://charliebee.com/about/

Nu ratați acest serial care va avea premiera pe 4 iulie, pe Viasat Nature.

Charlie Agar: „Avem nevoie de fermieri leneși, de acei fermieri care nu strâng toate buruienile din lanuri, care nu folosesc pesticide și insecticide”

 

Andrei: Bun găsit din România, Charlie. Acesta este primul tău interviu cu un jurnalist din România?

Charlie: Da, așa cred.

 

Andrei: Ce știi despre albinele din România?

Charlie: Nu știu nimic despre ele.

 

Andrei: Este adevărat că ai fost dus împotriva dorinței tale la cursul pentru îngrijitorii de albine al lui Kirk Dubbs?

Charlie: Este adevărat. Nu mă interesau albinele de niciun fel și evident, nu mă interesa nici cursul respective. Dar apoi a început cursul, iar Kirk era un prezentatr foarte bun și foarte pasionat… Am început să pun întrebări, iar la finalul cursului am plecat acasă cu tot echipamentul necesar și am început să îngrijesc albine.

 

Andrei: Și nu te-ai gândit deloc că  va fi un job pe viață.

Charlie: Niciodată.Am făcut o mulțime de alte lucruri înainte. Am fost jurnalist, am fost profesor, am călătorit mult, am avut multe experiențe interesante, apoi au apărut albinele și m-am îndrăgostit de ele.

 

Andrei: În Japonia ai predate limba engleză, nu-i așa?

Charlie: Așa este. Acum pare că a fost în altă viață. Pentru mine vața se împarte în două: îninte și după albine. E o viață nouă pentru mine. Sunt încă la început și mai am multe de învățat. Mentorul meu îngrijește albine de 50 de ani, iar eu caut mereu oameni cu o experiență ma mare decât a mea pentru a învăța constant.

 

Andrei: Am văzut videouri cu tine și se pare că nu îți este frică de albine.

Charlie: Oh, ba îmi este frică.

Andrei: Cum reușești? Nu te înțeapă?

Charlie: Ba mă înțeapă foarte des și mă doare și plâng. Eu respect albinele. Când merg să îndepărtez un stup înseamnă că mă confront cu o colonie de albine, care au pui și hrană și care nu vor să plece de acolo. Eu știu că le invadez teritoriul. Mă străduiesc să port costum special, dar uneori nu sunt foarte intelligent și îmi scot mănușile pentru că este foarte cald, aici în Texas și atunci sunt înțepat. Și mă doare și se umflă… dar nu mi-e frică de albine. Le respect. Ele nu fac decât să  își apere colonia și teritoriul.

 

Andrei: Știu că anul trecut Earthwatch Institute a declarant albinele cele mai importante ființe de pe pământ. Crezi că a venit prea târziu această declarație, că e prea târziu să fie salvate?

Charlie: Cred că sunt și vești bune pentru albine. Încep să apară tot mai mulți îngrijitori de albine. Sunt mulți care o fac din hobby, își transformă curtea într-un sanctuary pentru albine. Acesta este un lucru bun atât pentru albine cât și pentru celelalte specii care polenizează: viespi, fluturi, păsările colibri. Dacă nu le asigurăm habitatul, nu le vom mai avea pe niciunele. Asta trebuie să fie prioritatea noastră: fără un habitat divers nu vom putea salva aceste insecte care polenizează. Avem nevoie de fermieri leneși, de acei fermieri care nu strâng toate buruienile din lanuri, care nu folosesc pesticide și insecticide. Este o problem complexă pe care trebuie să o rezolvăm rapid.

 

Andrei: Așadar, avem nevoie de fermieri leneși pentru a salva albinele. Spune-mi, te rog, în America, elevii învață despre importanța albinelor la școală? Știu mai multe despre acest subiect decât elevii din alte țări?

Charlie: Nu sunt sigur dacă știu mai multe. Eu vorbesc cu grupuri de elevi și pentru mine este o reală plăcere. Îmi place să împărtășesc pasiunea mea pentru albine, pentru grădinărit cu alții. Iar cei mici adresează întrebări foarte bune. Trebuie să ne gândim cum putem proteja speciile care polenizează și cum putem păstra diversitatea plantelor și a animalelor. Anual stau de vorbă cu elevii din clasa a treia și observ că sunt foarte interesați de acest subiect și se implică punând întrebări. Privindu-i pe ei, am speranțe foarte mari pentru că îi văd foarte interesați de mediul înconjurător.

 

Andrei: Este adevărat că albinele pot recunoaște fața omului?

Charlie: Da, este adevărat. Când deschid un stup și ies albinele, de multe ori am impresia că mă privesc în ochi. Albinele acționează din instinct și în funcție de situație și de cât de mare este colonia. Știu că unii portretiează albinele ca personaje Disney, dar în realitatea, albina este o ființă foarte simplă. Totul devine mai complicat dacă privești albinele ca grup unitar. Cu cât este mai mare colonia, cu atât este mai fascinant de privit pentru că albinele colaborează între ele. Este uimitor.

„Cred că PR-ul pentru problemele de mediu este foarte important”

Andrei: Cum recunoști Regina dintr-un stup?

Charlie: Tebuie să ai ochiul format pentru Regină. În primul rând este mult mai mare. Apoi, vezi că celelalte albine îi arată respect, îi fac un culoar pentru a trece printre ele. În general, o recunoști după mișcările ei. Soția mea are un ochi bun și vede imediat Regina unui stup.

 

Andrei: Știu că Morgan Freeman și-a transformat proprietatea din Mississippi într-un mare sanctuary pentru albine pentru a proteja această specie. Este important că starurile de la Hollywood se implică în această luptă?

Charlie: Cred că este minunat. Am citit un articol despre sanctuarul lui Morgan Freeman. Mi-ar plăcea să stau de vorbă cu el despre acest subiect. Cred că PR-ul pentru problemele de mediu este foarte important. Recent vorbeam cu cineva despre importanța unui gest simbolic – transformarea acoperișurilor stațiilor de autobuz în spații verzi (unde sunt plantate diverse flori). Poate că nu are un impact atât de mare, dar este important pentru că oamenii văd și încep să se gândească la acest lucru. Cred că e important ca artiștii să se implice, așa că dacă vor să o facă. Sunt bineveniți!

 

Andrei: Cine a făcut primul pas în această colaborare: Viasat sau tu?

Charlie: Nu sunt sigur. Partenerul meu în acest proiect este domnul Ashley Davison. El m-a abordat după ce a văzut ce fac pe Facebook, că sunt implicat în multe proiecte. El m-a abordat și mi-a propus să facem un show TV și mă bucur că ne-am asociat cu Viasat, cred că e cel mai bun loc pentru un astfel de proiect.

 

Andrei: Este bine și pentru noi. Sunt albinele singurele care polenizează sau le ajută și fluturii, bondarii sau viespiile?

Charlie: Da, le ajută. Sunt peste 1000 de alte specii de insect care polenizează. Noi profităm doar de pe urma albinelor care fac miere pnetru că sunt singurele insect al căroro produs îl folosim. Cred că mai sunt și viermii de mătase. Dar există o rețea întreagă de alte insect care polenizează. Sunt un mare fan al acestor insecte. În Texas există o specie de viespi care fac miere și se numesc Mexican honey Wasp. Le poți lua mierea doar dacă omori întregul stup. Unii consider mierea lor ca fiind o delicatesă. Eu am salvat multe viespi mexicane. Le consider adorabile.

„E important că oamenii devin din ce în ce mai conștienți de schimbarea climei, de poluare și încep să se implice mai mult”

Andrei: Am citit undeva ca albinele, prin faptul că polenizează și fac miere, aduc miliarde de dolari la bugetul SUA. Este important să le salvăm, să nu folosim pesticide și insecticide și să le distrugem constant habitatul. Putem lupta cu ei?

Charlie: Cred că este important să colaborăm. Într-o lume ideală așa ar trebui să fie. Există informații despre schimbarea climei, iar eu vreau să fac tot ce îmi stă în putință pentru a proteja speciile care polenizează. Poate voi deveni cândva un îngrijitor de albine care migrează cu stupii. Dar știu că sunt mulți care fac asta deja, o mare parte dintre ei o fac din hobby. Avem întâlniri cu ei și discutăm problemele. Cred că e important că oamenii devin din ce în ce mai conștienți de schimbarea climei, de poluare și încep să se implice mai mult.

 

Andrei: Îți place să mănânci miere?

Charlie: Îmi place și mierea, dar îmi plac albinele mai mult. E adevărat că mai fur miere de la ele, dar nu iau prea multă miere pentru că nu vreau să moară de foame. Țin legătura și cu alți îngrijitori de albine și încerc să aplic lucrurile noi pe care le învăț de la ei.

 

Andrei: Poți recomanda unui tânăr din România câteva cărți despre albine?

Charlie: Desigur. Există o carte de Dewey M Caron – Honey Bee Biology and Beekeeping. Este foarte bună. Dar dacă vor să devină îngrijitori de albine, în primul rând trebuie să își ia albine, să se înscrie în diverse grupuri dedicate celor care iubesc albinele.

 

Andrei: Îți mulțumim mult Charlie și abia așteptăm să te vedem pe Viasat. Sper să avem ocazia să te vedem și în România într-o zi.

Charlie: Mulțumesc! Mi-ar plăcea foarte mult. Îmi place să cunosc îngrijitori de albine din toate colțurile lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here