ANDREI PARTOȘ 68. LA MULȚI ANI! (31.07)

0
165
Imagine realizata de Brândușa Balan. Mulțumim!

Articol de Iulia Radu

31 iulie. Zi mare pentru noi! Andrei Partoș împlinește 68 de ani! La mulți ani, Andrei! 

Nu o să vă rețin mult, pentru că nu-i așa, vorba lungă sărăcia omului, iar noi avem de sărbătorit astăzi! Totuși, simt nevoia să vă împărtășesc câteva gânduri.

Ascult „Psihologul muzical” de la prima ediție, din 2002. Rar mi s-a întâmplat să pierd vreuna (la vremea respectivă nu exista arhivă audio pe site!), ba chiar țin minte că mă enervam când bunicii sau părinții făceau vreun plan de vacanță care includea și o noapte de vineri. Știam că pierdeam emisiunea și asta mă enerva la culme! Cred că cel mai tare cadou pe care l-am primit la vremea respectivă a fost un aparat de radio portabil. Asta ca să pot să-mi ascult emisiunea și în vacanțe. Pe Andrei l-am cunoscut în aprilie 2006 când am ajuns în studioul emisiunii preferate! Inițiativa a aparținut unor prietene foarte bune, Ana Maria Gomboș și Ioana Matfeev, alături de care aveam planuri mari pentru susținerea muzicii românești. Andrei a fost singurul om din presă care ne-a sprijinit nu doar cu sfaturi și idei, ci și concret, invitându-ne în studio pentru a vorbi despre proiectul nostru! Au mai fost două persoane care ne-au încurajat, dar când a venit vorba despre ceva concret, el a fost singurul care ne-a oferit șansa să ne adresăm direct publicului și artiștilor. Now, how cool is that?? Mie mi s-a părut fabulos! Țin minte că ne-a spus să facem o listă de preferințe muzicale și m-am bucurat atât de mult când a acceptat să difuzeze „I Dont Like Mondays”, piesă interpretată live de Bon Jovi și Bob Geldof. Și evident, am ajuns să vorbesc despre Bon Jovi și Richie Sambora, iar la finalul emisiunii, Andrei mi-a oferit cadou cel mai recent album Bon Jovi,Have A Nice Day” (care a urcat rapid în topul preferințelor mele!!). Asta după ce îi spusesem că nu aveam suficienți bani să-l cumpăr (CD-ul original costa vreo 80 de lei). A fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea! După acea ediție, am început să îi scriu mailuri cu propuneri muzicale, să îmi exprim opinia despre diversele subiecte abordate, ba chiar să intervin în direct (lucru pe care nu credeam că voi fi în stare să-l fac vreodată – am prea multe emoții – și totuși, am făcut-o de nenumărate ori).

Am început să lucrez cu Andrei în noiembrie 2006. Prima ediție la care am participat, a însemnat și un mic șoc pentru mine. Nu o să uit niciodată pentru că m-a marcat! După ce a stat 3 ore în studio, la plecare, invitatul (nu spun cine, persoană importantă) i-a spus lui Andrei: „Eu vin pentru tine cu mare drag. Dar știi și tu că nu mai ascultă nimeni noaptea radio”. Am crezut că-mi pică cerul în cap! Cum adică nu ascultă nimeni?? Și o spunea cu atâta nonșalanță în fața mea, un om care asta făce de când se știe: ascultă emisiuni muzicale de noapte la radio! Și știe exact cât de ascultată este emisiunea lui Andrei!!

Din 2002 încoace, în fiecare noapte de vineri, Andrei Partoș mi-a demonstrat cât de important este radioul în viața noastră! Oamenii permit radioului să pătrundă în cele mai intime momente ale vieții lor. Ca prezentator de radio poți sta pe scaunul din dreapta în mașina cuiva, poți ține companie unei doamne care gătește în miez de noapte, te poți trezi alături de un pescar într-o barcă, sau la o stână în vârf de munte, poți fi pe plajă sau la un foc de tabără pe munte. În toți acești ani le-am „experimentat” pe toate! Faptul că ascultătorii te primesc lângă ei în astfel de momente speciale, dovedește că aceștia au mare încredere în cel de la microfon! Este foarte important cum te adresezi oamenilor ca să reușești să îi ții lângă tine. Iar Andrei Partoș este un perfecționist! Își dorește ca emisiunea să iasă bine, altfel are sentimentul că își dezamăgește ascultătorii. Primim din ce în ce mai multe mesaje, uneori atât de multe încât nici nu reușesc să le transcriu pe toate în cele 5 ore de emisie. Dar niciunul nu rămâne necitit acasă. Cu pixul în mână, Andrei citește, notează fiecare cerere în parte pentru ca în edițiile viitoare să poată difuza piesele solicitate. Dacă vreun mesaj are nevoie de un răspuns, îl dă și pe Facebook și în ediția următoare. Cine mai acordă atâta atenție comunicării cu cei de acasă?!

Cel mai tare lucru mi se pare atunci când oamenii îl recunosc pe Andrei după voce. Este fantastic că milioane de oameni îți știu vocea (nu neapărat și chipul)! Din punctul meu de vedere, este popularitatea supremă: în era vizualului, să fii o VOCE populară! Ce poate fi mai minunat decât să știi că vorbele tale, tonul vocii tale, timbrul lasă urme adânci în sufletul și mintea ascultătorilor?

Chiar cred că muzica sună mai bine dacă e difuzată la radio. Iar muzica îi unește pe oameni. Am șansa să observ acest lucru în fiecare noapte de vineri. Când Andrei difuzează o piesă, cu o introducere potrivită (așa cum numai el știe să o facă), primim zeci de mesaje, din țară și din străinătate. Unii se bucură, alții o descoperă atunci, uneori oamenii dau citate din ce a spus artistul despre piesa respectivă, alteori critică aspru piesa sau prestația artistului. Se nasc dialoguri spumoase, furtunoase care dau autenticitate emisiunii.

Andrei, să ne trăieși și să ne bucuri în multe nopți de vineri de acum înainte! LA MULȚI ANI FERICIȚI!

Aveți mai jos un video făcut de prietena emisiunii, Adelyna Stancu, care conține mesaje, gânduri, urări pentru Andrei de la mai mulți prieteni ai emisiunii (Alice Năstase Buciuta, Simona Catrina-Roman, Dara Codescu, Anca Pascale, Nelida Dot, Anda Escu, Viorel Borza, Carmen-Victoria Bârloiu, Florian Stoica, Lavinia-Mihaela Ban, Crina Ionescu, Vladus Parau, Cristi Banu, Iulia Radu, Mihaela Bălaşa, Bogdan Florin). Piesa este „Psihologul muzical” (varianta 2016, compusă și interpretată de Maria Magdalena Dănăilă). Mulțumim!

1 COMENTARIU

  1. La multi ani, cu drag! Multa sanatate, ca asta conteaza cel mai mult, si sa auzim numai de bine la „Psihologul muzical”, cu care se incheie grozav o saptamana de munca si debuteaza in verva un weekend reusit! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here