ARHIVA LUI CROCO (4): Dalida în România

Manea Mihai-croco este un documentarist de excepție, îndrăgostit de lumea scenei și propune constant repere atractive din peisajul muzical românesc al anilor trecuți. Artiști români, afișe rare, albume pe vinil de ascultat, concerte care au avut loc în România anilor 60-90 ș.a.m.d.

0
257

Artiști ce au vizitat ROMÂNIA în perioada comunistă. DALIDA
1963 și 1971 (Festivalul Cerbul de Aur)

Dalida, pe numele său real Yolanda Cristina Gigliotti, a fost o cântăreață cu origini egiptene și italiene, care a făcut furori în anii ’60-’80. Nu era doar o frumusețe cu totul specială, ci avea o voce seducătoare și o prezență scenică care cucerea imediat.


De-a lungul carierei sale, Dalida a cântat melodii în 10 limbi. Este considerată printre cele mai populare șase cântărețe din lume. În anul 1961, ea obține cetățenia franceză, în urma mariajului. Între anii 1956 și 1987 a fost cântăreață, iar între 1954 și 1986 și-a demonstrat talentul și în cinematografie.


Albumele sale s-au vândut în 170 de milioane de exemplare în întreaga lume. Ultimul album l-a înregistrat în anul 1986. În cei 30 de ani de carieră, Dalida a primit 70 de discuri de aur și a fost prima cântăreață care a primit discul de diamant.
Povestea de viață a marii dive cu părul lung și blond, chip de regină a frumuseții și siluetă ireproșabilă, este una tragică.


În anul 1950, Dalida a participat la Miss Ondine și a ieșit învingătoare, look-ul ei cucerind pe toată lumea. În anul 1954, la vârsta de 20 de ani, ea a concurat la Miss Egipt și a fost încoronată regina frumuseții.


În ciuda succesului imens pe care l-a avut în plan profesional, viața sentimentală a artistei a fost marcată de probleme personale și de relații amoroase nereușite.
La sfârșitul lui ianuarie 1967, Dalida avea o relație cu muzicianul italian Luigi Tenco, care s-a sinucis. A fost găsit în camera de hotel chiar de artistă. O lună mai târziu, Dalida a încercat să-și pună capăt zilelor cu o supradoză de medicamente, într-un hotel din Paris. A fost în comă cinci zile, după care au urmat luni întregi de convalescență.


În decembrie 1967, vedeta a rămas însărcinată cu un student italian de 18 ani, pe nume Lucio. A făcut avort și nu a mai putut avea copii.
În septembrie 1970, fostul soț al Dalidei, Lucien Morisse, cu care a fost căsătorită între anii 1956 și 1961, s-a sinucis, împușcându-se în cap.


În iulie 1983, iubitul cântăreței din perioada 1972-1981, Richard Chanfray, s-a sinucis și el.
Pe 2 mai 1987, Dalida și-a pus capăt zilelor cu o supradoză de medicamente. ”Viața mi-a devenit insuportabilă… Iertați-mă!”, a scris diva într-un bilet de adio. Avea 54 de ani.
Text: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here