Artiștii au petrecut Revelionul la Berăria H (14.01.2017)

0
400
Mihaela Trifu si Florian Stoica Galerie foto de Iulia Radu și Mihai Forsea (click aici!!!)
Mihaela Trifu si Florian Stoica
Galerie foto de Iulia Radu și Mihai Forsea (click aici!!!)

Articol de Iulia Radu
Let there be music! Let there be joy! Aseară, artiștii au dat startul anului muzical 2017 în Berăria H. S-a încheiat cea de-a 5-a ediție a „Revelionului Artiștilor” (și a patra la care particip și eu) și se cuvine să-i felicit pe organizatori (Mihaela Trifu & RoArt și Berăria H) pentru faptul că au reușit să transforme acest eveniment într-o tradiție frumoasă. Imensa hală din Parcul Herăstrău s-a umplut rapid, iar publicul nu a avut nevoie de prea multe invitații pentru a se distra. Oamenii au dansat pe mese, pe lângă mese, pe culoare, pe scaune, au cântat alături de artiști, au făcut tone de fotografii și selfi-uri, au luat autografe, au mâncat, au băut și nu s-au lăsat duși spre casă decât după ora 3.00 dimineața. A fost, fără îndoială, un succes de casă.

Mike Godoroja & Blue Spirit
Mike Godoroja & Blue Spirit

M-am bucurat să îi văd pentru prima oară la acest eveniment pe The Groovy Bastards, Maria Gheorghiu, Marius Dobra’s Band, Mike Godoroja & Blue Spirit și Ileana Șipoteanu. *The Groovy Bastards, un proiect nou al lui Andrei Bălașa (PhenomenOn), a adus funk-ul și rock-ul pe scena Berăriei H. A avut misiunea dificilă de a deschide seara și a făcut-o cu succes. Trupa promite, așa că dacă aveți ocazia să îi vedeți în concert, nu o ratați!

Ileana Sipoteanu
Ileana Sipoteanu

*Blues-ul lui Mike, presărat cu solo-uri antrenante de chitară și de muzicuță (Marcian Petrescu a urcat pe scenă alături de ei), a fost ca un energizant pentru spectatori. Subliniez faptul că vineri noaptea (13 ianuarie) trupa a fost în studioul emisiunii „Psihologul muzical” (Radio România Actualități) unde a oferit un recital live în avanpremiera acestui eveniment. Au fost foarte bine primiți atât de ascultătorii noștri cât și de spectatorii din Berăria H. *Romantismul pieselor interpretate de Ileana Șipoteanu i-a convins și pe cei mai timizi să își scoată partenerii la dans. Trebuie să recunoaștem, oameni dansând îmbrățișați nu vedem prea des în ultima vreme, așa că e bine să prețuim astfel de imagini.

Victor Solomon
Victor Solomon

*Unul dintre momentele mele favorite, a fost recitalul trupei Conexiuni (în formula reunită!). Am ascultat cu deosebită plăcere piesa „Viață de rocker” și sper din tot sufletul ca pe viitor să ne putem bucura și de câteva piese noi. Victor Solomon rămâne unul dintre cei mai buni și mai charismatici chitariști români, cântă cu trăire, cu bucurie la chitară, pozează, privește publicul în ochi, zâmbește des, face fețe-fețe, pe scurt, cucerește. Generația tânără de chitariști (mulți dintre ei mereu cu capul în pământ, fiind mai preocupați de pedale și efecte decât de relația cu spectatorii) are de învățat de la el. *Marius Dobra’s Band a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine. Un blues-rock „sănătos”, bine interpretat, nu are cum să nu-ți meargă direct la suflet. *M-am bucurat să o revăd pe Maria Gheorghiu, care a urcat pe scenă alături de Radu Grațianu (clape). E drept că m-aș fi bucurat să ascult și piese precum „Elicopterul și marea” și „Vara întâmplător”, dar m-am delectat și cu „Floare de vârtej” și „Curcubeu”. *Am avut și o porție de country oferită cu generozitate de Marian Filip și trupa lui. *Aurel Moga a cântat atât piese din repertoriul propriu, cât și coveruri, unul dintre cele mai apreciate fiind „Drumurile noastre” (Dan Spătaru). Acesta a fost primul moment în care spectatorii au ieșit la dans. *Marcian Petrescu, care a venit cu toate muzicuțele la el, ne-a arătat cât de cool este de fapt, acest instrument. A urcat pe scenă alături de colegii lui breaslă (Mike Godoroja și Marius Dobra), dar ne-a încântat și cu un scurt recital propriu. *Nu a lipsit nici folclorul: Saveta Bogdan a urcat pe scenă după ora 1.00 și imediat s-au format hore în jurul meselor. *Momentul de percuție și dans susținut de trupa SuperChill a fost foarte apreciat de cei prezenți la Berărie. *Și trupa Haiducii a avut un mini-recital antrenant. *Spre finalul petrecerii, grupul Barock a readus rock-ul în prim-plan, spre bucuria spectatorilor. *Mihai Manea Croco (care s-a implicat și în organizare) a fost unul dintre cei mai activi oameni de aseară: ba la pupitrul de sunet, ba pe scenă dând o mână de ajutor , dar în același timp asumându-și și rolul de gazdă, fiind atent ca toată lumea să aibă loc la masă și să se simtă bine. *I-am văzut în sală pe Georgiana, Ivona și Ivan Patzaichin, Cristian Raetscher, Radu Groza, Florin Apostol, Dana Săvuică, Johnny Săndulescu.

public Beraria H
public Beraria H

Nu pot să nu remarc și câteva minusuri ale acestei ediții. În primul rând au lipsit câțiva artiști anunțați inițial: Krypton Unplugged (Eugen Mihăescu, Gabi Nicolau & Dragos Docan), Teo Boar & Vladi Cnejevici, Mircea Vintilă, Jul Baldovin, Marina Scupra, Marina Florea. Știu că au fost oameni în sală care veniseră să îi vadă pe aceștia. E drept că în deschiderea evenimentului, organizatorii au spus că sunt câțiva artiști care nu vor putea ajunge din diverse motive (viroze, alte angajamente). Cred cu tărie că partea de comunicare și PR este extrem de importantă în astfel de cazuri, tocmai pentru a evita confuziile. *Prezentarea a fost asigurată de două jurnaliste de radio: Olivia Sima și Teodora Ionescu, ambele de la Radio România. S-au străduit  să ofere informații despre fiecare trupă și artist în parte, dar subiectul prezentatorilor rămâne unul sensibil în România. Cu atât mai mult când este vorba despre astfel de evenimente. Aseară au fost mult prea mulți „timpi morți” pe scenă. Momentele în care trupele își aranjau și își verificau instrumentele pe scenă, trebuiau „acoperite” de un prezentator. Relația cu publicul a avut de suferit tocmai din cauza faptului că nu a existat un amfitrion care să capteze atenția spectatorilor. La o petrecere nu vrei să vezi oameni citind din foi, ci ai nevoie de unul care să știe să dialogheze cu publicul și să te facă să simți că ești parte din show. Din păcate, nici de data aceasta nu a fost să fie la Berăria H. *Recunosc că mă așteptam ca Ioan Gyuri Pascu (cel care a urcat pe scenă în edițiile trecute) să aibă parte de un moment In Memoriam sau măcar să fie amintit de colegi și organizatori. Ar fi fost un gest de normalitate și respect pe care Gyuri îl merita pe deplin! *Având în vedere că pe 13 ianuarie fusese Revelionul pe rit vechi, ar fi picat bine o numărătoare inversă la miezul nopții, un moment festiv (baloane, confetti) – ceva, orice care să puncteze „trecerea” într-un an nou și pentru artiști. *De asemenea, s-a socializat mult mai puțin decât în anii trecuți. A lipsit liantul între artiști, „motorul” care să-i determine să se cunoască între ei (poate părea ciudat, dar unii dintre cei care participau pentru prima dată la acest eveniment nu îi cunoșteau pe toți cei prezenți), să discute, să se împrietenească. Așa că s-au format rapid „bisericuțe”, s-au ridicat mai puțin de la mese și s-au făcut mai puține fotografii, iar unii au plecat mai devreme. *N-au mai fost nici jurnaliști la fel de mulți ca-n anii trecuți și este păcat pentru că fără presă este greu să „crești” un astfel de eveniment.

presa libre morrisseyÎn ceea ce mă privește, am plecat acasă cu amintirea unei nopți petrecută cu muzică bună alături de câțiva prieteni, precum și cu o fotografie la care țin în mod deosebit, pe care am făcut-o în Berăria H, lângă mesajul „Presa Libre” (mulțumesc Emilia pentru scurta „ședință” foto). Ideea unui astfel de Revelion merită continuată și cultivată deoarece este un bun prilej pentru artiști, impresari, jurnaliști și manageri să se întâlnească atât între ei cât și cu publicul. Sper să ne revedem la anul într-un număr și mai mare.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here