ARTIȘTII PROPUN (ep. 25): MARIUS MATACHE, muzica și cărțile care mi-au marcat viața

0
43

Marius Matache 2016Marius Matache (solist, compozitor, blogger) ne propune în această săptămână muzica și cărțile care i-au schimbat viața. Despre activitatea artistică a lui Marius puteți afla mai multe de pe pagina oficială de Facebook (click aici!).
 
Pseudofabula. Eram copil când s-a lansat piesa lui Adrian Ordean din perioada Roșu și Negru (cred că 1984). Dar chiar dacă am avut ocazia să îi văd live pe stadionul din Slobozia, piesa am învățat-o dintr-o …reclama. Da, existau și pe atunci reclame, difuzate în pauza meciurilor de fotbal și cred că era o reclamă la CEC sau Loto Pronosport. E una din piesele pe care le cânt frecvent în concertele mele.

 
Jurământ la Putna. Ascultată live la radio, într-una din difuzările Cenaclului Flacăra, și înregistrată de tata pe o casetă, din aprilie 1985, de la Satu Mare. Prin 1995, când încep să cânt la chitară, găsesc casetele într-o cutie, lipesc banda cu scotch și piesa încă se poate asculta. O învăț bine, dar nu prea am pe unde să cânt așa ceva, nu știu cine a compus-o. La unul din primele concerte în Bucovina (2009 sau 2010), îmi vine ideea să cânt piesa lui Gil Ioniță și am o surpriză uriașă. Oamenii se ridică în picioare și cântă cu mine, aplaudă minute în șir la sfârșit. Să merg acum în Bucovina și să nu cânt piesa ar fi un sacrilegiu.

 
Where do you think you’re going. Am devenit fan Dire Straits datorită fratelui cel mare, care mi-a adus acasă (el era student înBucurești) Brothers in arms. Dar încep să îmi cumpăr singur casete, iar pe Communique descopăr Where do you think you’re going, care îmi place așa de tare încât încerc să scriu versurile ascultând piesa (nu exista Internet pe atunci la noi, ca să dai un search după text). Nu mi-am imaginat că aș putea-o cânta până prin 2000, când îl cunosc pe Silviu pe caloriferul din Grozăvești unde cântam, care ia chitara și o cântă. Din acel moment am pus mâna și am învățat-o și eu.
https://www.youtube.com/watch?v=8nj-ucZDFQY
 
Comfortably numb. Pink Floyd sunt în top 5 artiști preferați pentru mine și nu e ușor să aleg o piesă de la ei. Am ales Comfortably numb pentru că este piesa cu care Cristi Mihai, cel mai apropiat colaborator al meu de 3 ani încoace, m-a convins că îl vreau alături de mine pe scenă.

 
Tânăr și liber. Ovidiu Mihăilescu este unul din oamenii care mi-au marcat evoluția muzicală, iar piesa Tânăr și liber mi se pare una din cele mai reprezentative din folkul românesc. Este o piesă cu mesaj puternic, în care mă regăsesc, de aceea, o cânt și eu foarte des.

 

Carte

De când cu știința, citesc foarte puțină beletristică. Dar cartea Sarmizei Cretzianu, De pe Valea Motrului. Poveşti cu boieri, panduri şi mirese codaneapărută în 1947 și reeditată în 2015 de Editura Corint, m-a făcut să îmi doresc să aflu mai mult despre culele de pe Valea Motrului (am ajuns deja la cele de la Cerneți și Cernătești, detalii aici). Este o carte ce descrie viața boierilor din această zonă a țării din a doua jumătate a secolului 19. Ironic sau nu, sunt șanse mari ca din toamnă să încep să lucrez “la doi pași” de Valea Motrului, pe Gilort, și cu siguranță voi avea timp pentru mai multe descoperiri.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here