ARTIȘTII ROMÂNI DE BLUES, SUPĂRAȚI PE ORGANIZATORII SIGHIȘOARA BLUES FESTIVAL

0
50

sighisoara blues festivalÎn urma unui articol publicat pe site-ul zi-de-zi.ro, în care se vorbește despre organizarea celui de-a 10 ediții a Festivalului „Sighișoara Blues Fest”, AG Weinberger, susținut de alte nume importante din zona blues-ului, a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Local Sighișoara și viceprimarului Dan Eugen Bândea. Artiștii români sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt invitați să cânte în cadrul acestui eveniment, deși, spun ei, este organizat din bani publici.
Puteți citi articolul care a stârnit nemulțumirea lor aici:
http://www.zi-de-zi.ro/finantare-de-60-000-lei-pentru-sighisoara-blues-festival/
 
Iată conținutul scrisorii:
 
Scrisoare deschisă
Către Consiliul Local Sighişoara, în atenţia domnului Viceprimar Dan Eugen Bândea
Domnule Primar, Domnilor Consilieri, Ca urmare a articolului publicat în ediţia online a ziarului Zi de Zi – Mureş, referitor la organizarea Festivalului de Blues, Sighişoara – ediţia a X-a, Fundaţia BlueSylvania împreună cu importanţi muzicieni, reprezentanţi de seamă ai genului de muzică blues din România, îşi exprimă dezacordul cu privire la modalitatea în care Consiliul Local Sighişoara înţelege să organizeze, în ultmii ani, acest eveniment de importanţă naţională.
 
Apreciem iniţiativa Consiliului Local Sighişoara, aceea de a finanţa un astfel de festival, luând cu siguranţă în considerare faptul că în România, respectiv în Mureş şi județele limitrofe există o apetenţă a publicului pentru acest gen muzical, însă, ceea ce an de an a creat indignare şi nemulţumire din partea muzicienilor români, este faptul că un astfel de festival, finanţat din bani publici, nu a invitat şi nu a adus pe scenă, în mod repetat, artişti din România.
Considerăm că lipsa artiştilor autohtoni, din cadrul acestui festival, reprezintă o discriminare la adresa muzicienilor români de blues şi o gravă jignire adusă atât acestor artişti cât şi publicului spectator.
Domnule Viceprimar, domnilor consilieri, vă aducem la cunoştinţă faptul că, mişcarea de blues din România are deja o tradiţie câştigată de mai bine de 30 de ani. În 1986, prima formație profesionistă de blues îşi făcea apariţia prin prezenţa sub denumirea Transilvanian Blues Community, din a cărei componenţă se numărau AG Weinberger, Harry Tavitian, Corneliu Stroe și Cătălin Rotaru. În cei peste 30 de ani, zeci de trupe de blues au luat naştere, creând astfel nu doar o mişcare muzicală importantă dar mai ales, creând un solid public român, iubitor al genului de muzică blues. Zeci de muzicieni români au pavat acest drum, au intreţinut vie dorinţa şi apetenţa prin mii de concerte, tocmai pentru ca azi, iată, să fie posibilă organizarea unui astfel de festival, de genul celui pe care Consiliul Local îl finanţează.
 
Considerăm că este o sfidare la adresa acestor muzicieni, o insultă adusă efortului permanent de susţinere în plan naţional a acestui gen muzical, cu atât mai mult cu cât, în acest caz, ne referim la banii contribuabililor care au dreptul sa vadă pe o scenă naţională, artişti români alături de cei invitaţi din străinatate. Cu atât mai mai grav este acest fapt, cu cât acest festival de gen, este până în acest moment, singurul din ţară. O instituţie publică, cum este Consiliul Local Sighişoara din momentul în care s-a angajat la acest demers, trebuie să susţină, să încurajeze şi să promoveze prezenţa artiştilor autohtoni şi nu să-i discrimineze sau să-i jignească.
 
1.Domnule Viceprimar, domnilor consilieri, în România există artişti de blues de valoare internaţională! Trupe şi artişti care sunt invitaţi la festivaluri de gen din lume. Domnule Viceprimar, vă întrebăm, oare emisiunea “Acadeaua”, prezentată timp de 3 sezoane la TVR2, de către AG Weinberger, emisiune prin care a fost promovată şi încurajată iniţiativa tinerelor talente din România, nu constituie oare un act de susţinere a acestei mişcari şi un efort permanent de a promova blues-ul în Romania? Oare, participarea unei foarte tinere trupe la European Blues Challenge, trupa care a obţinut locul al II-lea în Europa, propusă de către AG Weinberger (reprezentantul României la European Blues Union-E.B.U, decorat cu Meritul in Grad de Cavaler pentru susţinerea şi încurajarea tinerelor talente, având 7 selecţii la Premiile Grammy), reprezintă oare pentru Consiliul Local, o “mişcare slab reprezentată în România”? (cf. declaraţiei făcute de Daniela Şuşu pt. editia online “Zi de Zi Mures, art.“Finanțare de 60.000 lei pentru Sighișoara Blues Festival”, 02.03.a.c.).
 
 
2.De asemenea, există trupe din România care în mod frecvent sunt invitatele festivalurilor de gen din Europa. Oare aceştia, fac parte şi ei din aceeaşi “mişcare slab reprezentată în România”?
Domnule Viceprimar, domnilor consilieri, orice festival finanțat din bani publici în România și care are pretenţia a fi unul profesionist, pentru a respecta criteriile de obiectivitate, va lua acele măsuri necesare, prin angajarea unui curator profesionist şi, foarte important, cu pregătire de specialitate, tocmai pentru ca astfel de situaţii impardonabile la adresa muzicienilor români, să nu mai existe, dispărând astfel orice urmă de suspiciune.
În speranţa că acest eveniment, Festivalul de Blues de la Sighişoara, va fi repus pe coordonatele normalității, obiectivităţii precum şi bunei gestionari a banilor publici, vă dorim succes la cea de-a 10 ediţie a Festivalului de Blues, Sighișoara 2015.
 
Fundaţia BlueSylvania Preşedinte, AG Weinberger

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here