Au decis votanții

0
25

Ovidiu AntonDupă finala Eurovision au apărut tot felul de reacții majoritar pozitive la adresa piesei Moment Of Silence, compusă și interpretată de Ovidiu Anton și colegii săi. Au existat sugestii cum că s-ar fi inspirat din muzica Manowar, Iron Maiden, Meatloaf și alții, au existat atacuri la ideea că după tragedia Colectiv publicul s-a sensibilizat la tot ce ține de fenomenul rock, mergând până la mă acuza că semnalând concerte rock în diverse locuri din București și țară aș fi contribuit la tragicul deznodământ din clubul bucureștean.
Faptul că în juriu nu s-a aflat niciun rocker ne scutește de orice interpretare subiectivă în ceea ce-i privește pe cei 5 jurați. Ne punem totuși întrebarea cum de n-au reținut și alte piese scrise în manieră rock, piese reușite prezente și în preselecția de anul trecut și omise de jurații de atunci. Așadar, în mod logic amprenta Colectiv se face mult mai vizibilă în contextul lui 2016, odată ce Ovidiu a declarat că a fost inspirat de cele petrecute la Colectiv, fiind o piesă de atitudine, chiar de dragoste de țară. Deci putem spune că nu rockul ci mesajul, interpretarea și emoția au contat la decizia juriului pe de o parte și a publicului pe de altă parte. Piesa este radio-friendly fără discuție, dar pentru a avea o circulație internațională ar avea nevoie de un videoclip foarte inteligent construit, în niciun caz nu ca cel intitulat „S-aprindem torțele” (Bittman & Minculescu)! Marile trupe rock ale istoriei rezistă și astăzi datorită unor balade asociate unor videoclipuri cu substanță. Referitor la acei „monstruleți” finlandezi numiți Lordi care au câștigat Eurovisionul în anul 2006, a contat exclusiv imaginea pentru că n-am întâlnit pe nimeni apt să-mi fredoneze ceva din piesă. Deci să ne înțelegem: nu rock-ul e totul!
Ca și în alte procese electorale, numai cine merge la vot decide! Firește că în cazul Eurovisionului cifrele au scăzut de la an la an îngrijorător. Iar de data aceasta România este reprezentată de un artist care a adunat 6.585 de voturi de la public + 5 de la juriu. E oare reprezentativ pentru gustul muzical al unei populații de 18 milioane? Unde au fost miile de fani ai lui Trăistariu? Ei nu s-ar fi lăsat influențați de ce spune juriul!
În concluzie, Ovidiu Anton nu este primul om din sfera rock care ne reprezintă la Eurovision așa cum s-a afirmat peste tot. Au mai fost: Dan Bittman (1994), Taxi (2000), Hotel FM (2011) și Voltaj (2015).

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here