Buletinele de vot și ștampila se vor ridica de către votant, nu le mai dă comisia! Cum arată regulile de vot la alegerile locale de pe 27 septembrie

Articol preluat de pe site-ul Libertatea

0
143

Libertatea are toate detaliile despre modul în care se va organiza scrutinul din această toamnă. Membrii comisiilor vor fi obligați să poarte măști și mănuși pe toată durata zilei, alegătorii își vor ridica singuri buletinele de vot, dar și ștampila, ce va fi dezinfectată după fiecare utilizare. Mai mult, în toate secțiile se vor monta plexiglasuri între membrii comisiilor și alegători pentru a nu exista contract direct.

 

10 reguli pentru alegeri în perioada COVID-19

Iată cum arată noile reguli care vor fi impuse la alegerile locale de pe 27 septembrie în cele aproximativ 18.000 de secții de vot care vor fi organizate în România.

1. Fiecare cetățean care dorește să-și exercite dreptul la vot la scrutinul din 27 septembrie trebuie să știe că este obligat să poarte mască de protecție din momentul în care intră în secția de votare și până la părăsirea acesteia. La intrare în secție va exista gel dezinfectant.

2. Primul pas este imediat după intrarea în secția de vot. Cetățeanul trebuie să prezinte buletinul reprezentantului secției pentru a fi scanat și validat în sistem. Oficialul respectiv va purta mască și mănuși de protecție pe toată durata zilei! Actul de identitate este restituit imediat după validare.

3. Din acel moment votantul este îndrumat către un membru al comisiei din secția respectivă. Așezați la mese cu respectarea distanței de 2,5 metri în ei, membrii vor avea în față câte un plexiglas. Nu vor intra în contact absolut deloc cu alegătorul.

4. După ce i se va comunica poziția de pe tabelul secției respective, alegătorul va semna un tabel nominal în care își va oficializa prezența la vot. În acest moment nu este clar dacă va mai exista o semnătură propriu-zisă a alegătorului sau se va bifa de către membrul comisiei că acesta a votat.

5. Cel care votează nu va mai primi de la membrul secției ștampila de vot. O va lua singur dintr-un loc special amenajat în fiecare secție. Aceasta va fi dezinfectată de fiecare dată, după ce cineva votează. Va exista un responsabil de acest aspect.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.libertatea.ro/stiri/alegeri-locale-reguli-buletine-vot-stampile-3091230

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here