CAND ESTI PROST SI NU STII

0
195

nisip mare
Articol de Dara Codescu
Prostul zilelor noastre nu mai este analfabetul care nu stie carte sau tontul pe care nu-l duce capul. Prostia la care ma refer eu tine de comportament si de modul de a gandi. Din categoria asta fac parte cei cu diplome, mai mult sau mai putin obtinute prin stradania glagoriei. Prostul de acest gen are masterate, doctorate, adica o serie de patalamale, cu care iti arunca praf in ochi. El este umblat prin lume si are grija sa afli treaba asta, dar nu osteneste sa se vaicareasca despre conditiile nesatisfacatoare din alte tari, fie cele de cazare, fie mancarea nu i-a placut, fie oamenii de acolo sunt necivilizati, galagiosi, lipsiti de educatie, ce mai! Si el, multi-licentiatul, descendent din familii de doctori docenti, academicieni sau macar la fel de scoliti ca el, uite cum trebuie sa suporte vulgul!

De altfel, una dintre obsesiile prostului cu diplome este sa-ti aminteasca perpetuu despre educatia primita de el in familie, cum ar fi sa-si aleaga prieteni de teapa lui si sa nu care cumva sa faca vreo concesie. Una dintre concesii ar fi aceea de a te asculta cand vorbesti cu el, fara sa te intrerupa. Vi s-a intamplat, probabil, sa incepeti expunerea unei idei si un astfel de individ sa va taie vorba cu satarul nesimtirii lui, intervenind cu un alt subiect, fara nicio legatura cu cel deschis de tine.


Prostul plin de el detesta orice profesie, in afara de cea pe care o practica el. Nici nu are alt subiect de conversatie, decat despre ilustrul sau job, care, daca ii mai aduce si un venit consistent, o duzina de prajini se dau de ceasul mortii sa-i ajunga la nas. Nu-si pune nicio clipa problema ca nu a revolutionat lumea cu meseria lui, ca nimeni nu citeaza din el, ca din clasici, pentru simplul motiv ca nu-l cunoaste nimeni. Nu, el se umfla precum broasca tampa care voia sa ajunga cat un bou!


Prostul agresiv se lauda cu statutul lui social, desi nu-l auzi vorbind despre vreo carte citita, vreun film premiat sau despre vreun compozitor celebru. Cultura generala este un fleac pentru sarantoci, el nu are timp de asta, internetul ii este de ajuns. A, nu sa capete informatii, ci sa lucreze pe el pentru job-ul lui, ca nu mai e ca pe vremea bunicii, sa dam foile ca narozii, acum dam unn click si aflam ce ne trebuie, pe scurtul scurtului!


Ce nu stie prostul asta de tip nou este ca orice om de bun simt il lasa in pace, de sila. Daca ghinionul te-a adus intr-un context in care trebuie sa-l suporti pe prost, ai grija sa nu-l enervezi. Pentru ca, in ciuda educatiei de care face caz, te vei pomeni confruntat cu o țața cu mainile-n șold si gura cat trei șuri, care iti va aduce la cunostinta ca trebuie sa dispari din viata lui, ca nu te ridici la inaltimea exigentelor lui. Ma rog, exprimat aproximativ exact, deoarece prostul nostru nu are mai mult de cincisprezece cuvinte in uz si alea din fondul principal lexical! Cum ar fi: case, bani, masini, bani, investitie, bani, firma, bani etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here