Ce am văzut la Gaudeamus (19 și 20.11.2016)

Articol de Iulia Radu

0
127
Ce am văzut la Gaudeamus (19 și 20.11.2016)
Margareta Paslaru si Sergiu Cioiu

La Târgul de Carte „Gaudeamus” românul are șansa să facă pace cu latura culturală a existenței sale. Cinci zile pe an ia cu asalt spațiul generos de la Romexpo și „frunzărește” și „răsfoiește” de zor cărțile expuse pe rafturile editurilor. Mai și cumpără, ce-i drept! Românul ține cu dinții de imagine: nu poate să plece de la un târg de carte doar cu pungi pline cu șuncuță, zacuscă, mâncare din Maramureș, kurtos, miere, pâine de casă, brânzeturi, turtă dulce sau ciocolată de casă expuse în parcarea de la Romexpo. E musai să aibă în mână, la plecare, măcar o pungă inscripționată cu numele unei edituri. Apoi, 360 de zile (sau 361, după caz), face tot posibilul să „îngroape” cât mai adânc în sine cultura și cărțile, astfel încât să fie sigur că a uitat unde le-a „depozitat”. Dar la Târg vine cu drag (poate, tocmai pentru că-i un târg?!). Au venit și în 2016, cu mic cu mare. Am citit în presă că, vezi Doamne, de data aceasta au fost mai puțini vizitatori. Jurnaliștii „liberi” nu scapă nicio șansă să lovească în Radio România (organizator al Târgului de Carte Gaudeamus), iar dacă asta înseamnă să meargă la Gaudeamus în timpul săptămânii și să scrie că erau puțini oameni, atunci o fac fără remușcări. La fel de adevărat este și faptul că parcă, în 2016 se putea face mai mult pentru promovarea acestui eveniment. Dacă în anii trecuți, cu cel puțin o săptămână înainte de Târg, citeam în presă (atât print cât și online) despre lansările care urmau la Gaudeamus, dacă programul de lansări pentru toate editurile ar fi circulat pe Internet la fel de intens ca-n anii trecuți, poate că ar fi fost mai bine. Dar chiar și așa, spectatorii au venit în număr mare (au fost 128.000 de vizitatori). Eu am să mă refer doar la zilele de sâmbătă și duminică (19 și 20 noiembrie) când abia puteai arunca un ac în incinta Romexpo.

Traian Basescu si Marian Voicu Gaudeamus 2016 Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)
Traian Basescu si Marian Voicu Gaudeamus 2016
Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)

Sâmbătă, am ajuns la Romexpo puțin după ora 12.00. Lume multă și „pestriță”. Gălăgie. Căldură sufocantă. M-am plimbat cu pași mărunți pe culoarele dintre standuri, de teamă să nu-i descalț pe cei din fața mea, în timp ce încercam să „scanez” standurile pe lângă care treceam, deși nu știam exact ce caut. Aveam pe „agendă” câteva lansări la care-mi doream să fiu prezentă.  Mi-am dat seama rapid că mă uit degeaba la harta sălii, pentru că nu înțelegeam nimic, așa că am decis să-mi încep plimbarea prin Târg cu standurile de la nivelul întâi. Alegerea s-a dovedit a fi una inspirată pentru că primii artiști pe care i-am văzut au fost Margareta Pâslaru (lansa albumul „Cum să te las” la standul casei de discuri Eurostar) și Sergiu Cioiu (care i-a cerut un autograf și i-a oferit în schimb albumul lui cu autograf). A fost prima fotografie pe care am făcut-o la Gaudeamus. M-am bucurat să o văd pe Margareta Pâslaru înconjurată de copilași la finalul sesiunii de autografe. Spiritelor tinere le stă bine împreună!

Marina Almasan si Corina Chiriac
Marina Almasan si Corina Chiriac

Mi-am continuat plimbarea printre standuri. Inevitabil, am ajuns și în zona cu CD-uri, viniluri și tricouri. Aveau de toate! De la jazz, la blues, folk, rock, pop, muzică clasică, hard rock și heavy-metal. Am văzut oameni interesați de viniluri, care luau la rând toate cutiile expuse în speranța că vor găsi discul mult-dorit. Mi-au picat ochii pe albumul „Years Of Refusal” (Morrissey), care conținea un CD și un DVD (cu un interviu). L-aș fi cumpărat, dar în momentul în care m-am uitat la preț, falca mea a lovit cu brutalitate podeaua: 104,99 lei. Acum nu mă mai mir de ce sunt tot mai puțini cumpărători de CD-uri.

Oarecum dezamăgită după această experiență, am coborât la parter și am luat la rând standurile editurilor mari. M-am oprit la editura Corint unde începuse lansarea cărții „Nici eu nu mai știu cine sunt” de Marina Almășan, care beneficiază de câteva cuvinte scrise  și de Andrei Partoș în deschidere. I-am văzut acolo pe Eugen Cristea, Maria Nagy (venită special de la Budapesta pentru acest eveniment), Corina Chiriac, Cristian Brancu. Toți au avut doar cuvinte frumoase la adresa Marinei Almășan.

Radu Paraschivescu Andreea Esca si Dan C. Mihailescu
Radu Paraschivescu Andreea Esca si Dan C. Mihailescu

La standul editurii Humanitas se pregătea lansarea cărții lui Radu Paraschivescu, „Aștept să crăpi (de astăzi în prime time)”. Invitați speciali au fost: Andreea Esca și Dan C. Mihăilescu. Mi-am făcut curaj și l-am abordat pe dl Radu Paraschivescu înainte de a începe evenimentul. Mi-a oferit cu generozitate cartea pentru Andrei. Despre această carte am scris deja câteva cuvinte (puteți citi aici).

Am trecut pe lângă standul editurii RAO și mi-a atras atenția o reclamă luminoasă, mare pentru Biografia artistei Adele, scrisă de Chas Newkey-Burden. Așadar, o artistă în vârstă de 28 de ani are deja o carte biografică (neautorizată, ce-i drept). E de apreciat că în unele țări, industria muzicală știe să profite și să facă bani din orice. Câtă vreme Adele este „pe val” cartea se va vinde ca pâinea caldă. A fost publicată inițial în 2011 și apoi a fost re-editată în 2012 (cu mai multe informații).

Tia Serbanescu Cristian Patrasconiu si Rodica Culcer
Tia Serbanescu Cristian Patrasconiu si Rodica Culcer

După vreo 5 ore de „bântuit” printre standuri, mi-am odihnit „oasele” pe scări. Nu de alta, dar am văzut că „se poartă”. Tineri, vârstnici se asezau pe scări și răsfoiau cărțile achiziționate. Probabil e o modă. Eu nu am răsfoit nimic, am preferat să privesc „spectacolul” din fața mea. Romexpo era ca un „furnicar”. În stânga mea un copil plângea pentru că mama nu vroia să-i cumpere o carte de colorat. Alții își făceau selfie-uri pe la toate standurile. Lângă mine, pe scară, două fete se chinuiau să găsească un cadru potrivit pentru o fotografie care urma să fie postată pe Facebook „ca să vadă lumea unde suntem”. Am văzut oameni care „vânau” autori de cărți, vedete. Îi opreau pentru câteva momente, le cereau autografe, le povesteau despre cărțile citite. Nu au multe șanse să stea de vorbă cu scriitorii preferați, așa că profită din plin la „Gaudeamus”. Bob Dylan era criticat de mulți. Care cum trecea pe lângă standul unde îi erau expuse cărțile, mormăia nemulțumit: „nu e scriitor, nu văd de ce i-aș cumpăra cărțile. E chiar stupid că a luat Nobelul pentru Literatură”. Desigur, au fost și persoane (printre care mă număr și eu) care au băgat în geantă două cărți ale lui Dylan, nu una. Un tânăr (să fi avut vreo 20-25 de ani), a cumpărat „Tarantula” și nerăbdător a răsfoit-o pe scări: „Bă, ăsta nu e roman… nu e nici carte de poezie… n-are dialoguri… ce dracu e asta?! Nu înțeleg, pe ce dracu am dat eu 26 de lei?!”, i-a spus el cu năduf prietenului care-l însoțea. O tânără care făcea diverse sondaje de opinie a oprit un domn (pensionar, cel mai probabil) și l-a întrebat frontal, cu zâmbetul pe buze: „Care vi se pare cea mai interesantă carte lansată astăzi?” N-am mai auzit răspunsul omului, dar întrebarea m-a șocat. Oare la ce anume se referea? La copertă, la subiectul abordat, la simpatia față de autor?… Habar n-am… Dar nu cred că poți spune despre o carte că este interesantă sau nu, până nu o citești. Nu ar fi mai bine să ne vedem cu toții anul viitor la Gaudeamus și să oferim un premiu pentru cea mai interesantă carte lansată în anul precedent? Așa vom știi și câți oameni chiar au citit cărțile cumpărate! Am putea „tranșa” subiectul și vota cărțile respective în timp ce stăm la coadă la kurtos sau la terasa „In mici we trust”.
Am plecat spre casă cu 4 cărți în pungă: „Aștept să crăpi (de astăzi în prime time)” de Radu Paraschivescu,  „Nici eu nu mai știu cine sunt” de Marina Almășan, „Cronica vieții mele” (Bob Dylan) și „Tarantula” (Bob Dylan).

Nicu Alifantis
Nicu Alifantis

Duminică m-am dus mai devreme. Era 10.30 când pășeam în incinta Romexpo și spre surprinderea mea, era destul de aglomerat pentru o oră atât de matinală. La ora 11.00 era programată lansarea cărții „Trântind ușa Cristian Pătrășconiu în dialog cu Tia Șerbănescu” (Humanitas). Am transmis lansarea în direct pe pagina de Facebook, așa că puteți urmări filmările la finalul acestui articol. Am cumpărat cartea, am început deja să o citesc și v-o recomand cu căldură. Am luat și autograf de la cei doi autori, așa că mă declara fericită. În timp ce mă plimbam printre rafturile de la Humanitas, am dat nas în nas cu Președintele Traian Băsescu. Șocul a fost atât de mare încât mi-a scăpat printre buze un „bună ziua” scurt. Nici până astăzi, nu-mi explic reacția mea, nu-i prima dată când văd un om (re)cunoscut. M-am simțit ca pe ulița din satul copilărie unde toată lumea saluta pe toată lumea indiferent dacă se cunoșteau sau nu. Apoi, ușor încurcată, am făcut stânga împrejur și mi-am căutat un loc liniștit pentru fotografii. Mi-a dat prin cap, la un moment dat, să fac o fotografie cu el, dar cum n-avea cine să facă poza, iar eu nu le am cu selfie-urile, am renunțat. Dl Traian Băsescu a făcut selfie-uri, fotografii cu toată lumea, a dat și câteva interviuri, a răspuns întrebărilor adresate de oameni simpli. S-a văzut că Antena 3 nu era acolo pentru că toată lumea s-a purtat civilizat. Președintele a luat autograf de la Tia Șerbănescu, Cristian Pătrășconiu și Marian Voicu (cel care a lansat tot la Humanitas volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”).

Duminică l-am văzut la standul Q-T-RAZ și pe Nicu Alifantis, care semna de zor CD-uri, audiobook-uri, cărți și se fotografia cu fanii. Ideea cu tricoul inscripționat „Eu sunt autorul, Eu sunt vânzătorul” a prins foarte bine! Vă recomandăm cu drag audiobook-ul „Scrisori nedesfăcute”.
Pentru amatorii de statistici aveți aici cifrele și topurile de vânzări din acest an:
http://www.romaniatv.net/gaudeamus-2016-lucian-boia-julian-barnes-dan-brown-paulo-coelho-si-mircea-mihaies-cei-mai-vanduti-autori-la-targ_326613.html

http://adevarul.ro/cultura/carti/ziarul-adevarul-castigat-trofeul-presei-scrise–gaudeamus-2016-1_583187b75ab6550cb8abba0b/index.html

http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/targul-international-de-carte-gaudeamus-s-a-incheiat–au-fost-5-zile–850-de-evenimente-si-125-000-de-vizitatori–433484
Să ne vedem cu bine la anul!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here