DE CE ATÂTA ZGOMOT?

0
8

Gaudeamus 2016Am văzut știrea cum s-a rostogolit pe toate canalele. Mai ales la posturile private care au în curtea lor și posturi de radio. Nu discut acum conținutul vag, nu întreb cum de știa toată lumea că urmează să meargă procurorii la SRR, nu discut nici suma de 400.000 lei (pentru că-mi amintesc de milioanele de euro datorate de TVR, sau furate de unii care prin denunțuri au scăpat de orice pedeapsă) ci îmi pun întrebări absolut normale. Problemele existau și acum un an-doi? Înțeleg că erau vizați și oameni care nu mai lucrează în SRR ? Dacă sunt nereguli, să fie expuse transparent, să fie recuperate pagubele în urma deciziei Justiției. Nu așa, prin manipulare!  S-a supărat cineva pentru faptul că Președintele n-a semnat legea cu taxele? S-au supărat mai mulți pentru că Radio România face performanță fără să facă valuri? Pentru faptul că Gaudeamus are loc din nou și interesul public este mare? *M-a surprins altceva. M-am uitat la emisiunea lui Mihai Găinușă de la TVR1. Postul care a transmis sâmbătă acea dezbatere sobră și pe alocuri stranie în care participanții vorbeau despre importanța taxei radio-tv. Post la care au fost invitați mulți oameni de la Radio România. Chiar conducerea. Ei bine, acum, Găinușă făcea mișto de „descinderea mascaților”, cu trimiteri ironice la presupusele acuze (s-a referit la unele firme aluziv) dar și la teme care nu erau pe rol decât în postările mai vechi ale unui ziarist de sport. Să zicem că nu m-am prins la cine se referea Găinușă, dar mă gândesc ce ar însemna ca cele două instituții să aibă o singură conducere.Renunța la acest pasaj? Care ar fi păstrată? Cea cu sute de milioane gaură și locul 6-10 la rating sau cealaltă cu performanțe profesionale?  Mai am nedumeriri. În SRR a fost Curtea de Conturi în control. An de an. Cum de n-a găsit nimic?  La TVR au fost descinderi, s-au schimbat președinți, dar n-a plătit nimeni daune… parcă și acolo au fost procurorii, dar nu avea cine să-i filmeze, iar despre concluzii a uitat lumea să mai discute. Transparență extremă, nu? Deplasările cu sutele de salariaţi pentru un Eurovision la Baia Mare sunt fireşti, nu? Sau la Mamaia, când mai era? Sau la Craiova, cu puţin timp în urmă pentru o  altă selecție națională Eurovision ș.a.m.d. nu l-au deranjat pe incisivul și polivalentul ziarist investigator? Dar nici pe vigilenții oameni ai legii?  Voi căuta să înțeleg care a fost miza reală a descinderii mult mediatizate, dar și dacă cineva va schimba Legea Audio-Vizualului românesc. Dacă dispare taxa, e obligatoriu! Poate greșesc…
O observație de cititor de presă: Evenimentul Zilei din 17 noiembrie titra „Multe cărți, puțină lume la Gaudeamus”, în timp ce Adevărul din zilele următoare, chiar și de azi elogiază evenimentul organizat de Radio România, ziarul primind și Trofeul Gaudeamus acordat de organizatori. De fiecare dată, miercuri și joi a fost lume puțină, iar vineri, sâmbătă și duminică a fost arhiplin.Asta o fi presa independentă și corectă?
 
P.S. DNA a reluat audierile în cazul Microsoft în care se discută despre prejudicii între 60 și 200 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here